Állásvadászat mesterfokon 6.: Így tárgyalj a pénzről

A személyes interjú sarkalatos pontja az anyagiak megtárgyalása. Ha betartjátok tippjeinket, nem követhettek el nagy hibát, sőt, a legtöbbet hozhatjátok ki a szituációból.

Smiling businesswoman holding cash bags

Csak magabiztosan

Lezajlott az interjú, legalábbis a nagy része, most hozakodik elő a HR-es az anyagiakkal. Az első és legfontosabb, hogy készüljetek erre a részre, ne ott helyben döntsétek el, mennyit is szeretnétek kérni. Magabiztosan jelentsétek ki a pontos összeget, esetleg a „tól-ig” alternatívát, és ne kezdjetek mentegetőzni a megnevezett összeget kimondva. Ha már idáig eljutottatok, akkor látnak bennetek annyi potenciált, hogy fontolóra veszik a kéréseteket. Persze, ehhez a realitás talaján kell maradnotok.

Mennyi az annyi?

Pályakezdőként ne egy senior pozíció bérére tartsatok igényt. Ha már régóta a munkaerőpiacon vagytok, és kellő tudással, rutinnal rendelkeztek, akkor lehet picit feljebb lőni az összeget, de ha csak most álltatok fel az iskolapadból, akkor inkább kevesebbet kérjetek, mert a lelkesedéseteken kívül nem igazán tudtok semmit felajánlani cserébe.

Mint a piacon

Az állásinterjú tulajdonképpen egy licit mindkét fél részéről. Először ti licitáltok azzal, hogy szakmai jártasságotokat megcsillantva bebizonyítjátok, kelendőbbek vagytok mindenki másnál. Utána viszont rátok licitálnak azzal, hogy meghatározzák a munkátok árát. Ez az a pillanat, amikor az interjún ti kerültök nyerő pozícióba, ilyenkor bátran lehet mindenről beszélni, ami csak érdekel titeket, többek között a béren kívüli juttatásokról is. Tudjuk, hogy a legtöbben kellemetlenül érzik magukat, ha a pénz kerül szóba, ezért igyekeznek a lehető legrövidebbre zárni ezt a részt. Azonban ez rossz taktika, mert így akár olyan helyzetbe is belemehettek, amibe nem szerettetek volna, és amit később már nem lehet újratárgyalni.

A B-terv

Megesik, hogy már az interjún elutasításra kerül az ajánlatotok. Ne essetek kétségbe, ajánljatok alternatívát, hogy lássák, igazán akarjátok a munkát! A rugalmasság és az alkuképesség mindenre nyitott személyiségre vall, ami szintén pozitív elbírálást hozhat.

Amit ne tegyetek! – Klasszikus bakik

  • Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethettek az interjún, hogy túlzottan alacsony vagy magas a bérigényetek – egyik sem kedvező. Pont ezért érdemes utánanézni, hogy a megpályázott pozíciót hogyan honorálják máshol: a reális képet látva egyszerűbb lesz az alkudozás.
  • A magabiztosság nem egyenlő az agresszivitással, ne hencegjetek, tartsátok a beszélgetést korrekt keretek között!
  • Várjátok meg, míg az interjúztató hozza fel a kérdést, másképp rossz üzenetet sugallhatok felé. Például azt, hogy titeket csak a pénz motivál. Akkor azonban, ha az interjúztató nem hozza fel a témát, ám megadja a lehetőséget a kérdezésre, ne habozzatok tisztázni ezt a dolgot!
  • Ne üljetek szótlanul, és soha ne ejtsétek ki a szátokon, hogy nektek mindegy! Ha azt akarjátok, hogy megbecsüljék a munkátokat, akkor igenis legyen véleményetek, különösen anyagiak tekintetében.

Sorozatunk utolsó részében arról olvashattok, hogyan juthattok feljebb a ranglétrán, illetve, hogy miként maradhattok motiváltak – figyeljétek weboldalunkat! A sorozat korábbi cikkeit itt találjátok.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock