Állásvadászat mesterfokon 2.: Önéletrajzírás pályakezdőként

Sorozatunk első részében a tökéletes önéletrajz megírásához adtunk hasznos tanácsokat, ám a pályakezdőknek egészen más elvárásoknak kell megfelelniük, mint a régi motorosoknak. Most a kevésbé tapasztalt állásvadászoknak segítünk CV-t írni!

diploma

Tapasztalat – Nincs, és mégis van

Tapasztalat híján a munkaadók a pályakezdőknél a rátermettséget és a háttértudást figyelik, azt, hogy az adott személy képes-e ellátni a rábízott munkakört. Ezért, ha jó nevű gimnáziumba jártatok, érdemes kiemelni annak a nevét, de ha valamiből kiemelkedő eredményt értetek el, például OKTV-n, vagy más országos versenyen jól szerepeltetek, azt egyenesen kötelező beleírni az önéletrajzba! Főiskolai, egyetemi tanulmányok esetében arra a területre kell kihegyezni a mondandót, ami az adott munkakörhöz illeszkedik. Ha például matematikából valamilyen különleges fakultációra jártatok, esetleg a szakdolgozatotokat is ebben a témában írtátok, vagy valamilyen diákszervezet tagjai voltatok, ezt ne hagyjátok ki a felsorolásból. Ahogyan a nyelvvizsgákat, számítógépes ismereteket vagy a jogosítványt se – ha van!

Szakmai gyakorlat – A legerősebb ütőkártya

A legtöbb felsőoktatási intézmény legalább három vagy még inkább hat hónapos szakmai gyakorlatot ír elő, ami szintén emeli az önéletrajz presztízsét. Írjátok bele, hogy melyik cégnél, milyen pozícióban dolgoztatok, milyen feladatokat bíztak rátok – mellőzve a szakzsargont –, ez alapján már jó eséllyel megnyílik a személyes interjú lehetősége. A diákmunkát csak abban az esetben említsétek, ha szorosan kötődik a megpályázott pozícióhoz, vagy legalább a szektorhoz, más esetben teljesen lényegtelen munkatapasztalatnak számít.

Személyiségjegyek – A hirdetésre alapozva

Az öreg motorosok esetében is sokat nyom a latban a személyiségvonások megnevezése, de pályakezdőknél egyenesen elengedhetetlen ezeket feltüntetni. A legjobb, ha a hirdetés szövegét alaposan – akár többször is – átböngészve kiemelitek a lényeget – hogy milyen attitűdöt keresnek –, és erre reflektálva soroljátok fel a saját tulajdonságaitokat. Soha ne ferdítsétek el a mondanivalót, mert elég egyetlen személyes találkozó, hogy kiderüljön a turpisság!

Hobbik – A legárulkodóbb tevékenységek

Ahogyan az már az előző pontból is kiderült, a jellemetek lesz az, ami eldönti, kaptok-e esélyt a személyes bemutatkozásra. Ezért a személyiségjegyek alatt érdemes a hobbikról is megemlékezni: ha például szívesen sakkoztok, akkor arra fognak következtetni, hogy erősségetek a logikus gondolkodás. Ha szabadidőtökben verseket írtok, az a kreativitásotokról ad tanúbizonyságot, és így tovább. Nem érdemes persze túlzásba vinni a felsorolást, három, maximum öt hobbinál többet ne jegyezzetek fel, mert az olvasó érdektelenné válik.

Külcsín – Egyszerűség és minimalizmus

Ami a formátumot illeti, ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyeket korábbi Így írj tökéletes önéletrajzot című cikkükben már leírtunk. Tehát legyen egyszerű, letisztult, olvasható, rendezett, és a kronológiai sorrendre is figyeljetek! :)

Óvakodjatok a klasszikus bakiktól

  • A helyesírásra nagyon ügyeljetek! Ha hibákkal teleszórtan adjátok le a CV-teket, sajnos azonnal elvágjátok magatokat az adott lehetőségtől.
  • Bár nyilván nem mindenki tud fergeteges iskolai karrierről beszámolni, azért legalább fél oldalasra nyújtsátok a bemutatkozást, mert néhány „odavetett” szó nemtörődömségről árulkodik.
  • Ha egy helyen több munkakört is meghirdettek, akkor az e-mailben és az önéletrajz elején is tüntessétek fel, hogy melyik pozícióra pályáztok.
  • Az e-mail cím, ahonnan a pályamunkákat külditek, legyen professzionális. “Tüncimünci”, “királylány”, vagy “feketeöveskaratés” levelét senki nem fogja megnézni!
  • Az önéletrajzhoz készülő fotókról a sorozatunk következő számában olvashattok majd, de annyit elöljáróban elmondanánk, hogy karácsonyi, nyaralós, bulizós képek és a szelfik nem önéletrajzba valók!

Sorozatunk következő részében az önéletrajzhoz csatolt fotó titkaiba avatunk be benneteket – figyeljétek weboldalunkat!

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock