A Nők Lapja archívumából.

Holtig tanul az ember – a mondás a szex témakörében is igaz. Jólétünk és egészségünk fontos hozzátevője a szexuális aktivitás, és tudományos kutatások tömkelege figyelmeztet bennünket, hogy idősebb korunkban sem érdemes lemondanunk róla. Tudjuk, hogy a szex segíthet felvenni a harcot egy rakás betegséggel szemben – időskorban akár a demencia ellen is beválhat.

Persze, általában nem puszta egészségi megfontolásból bújunk ágyba egymással. A (jó és biztonságos, felnőttek közös beleegyezésén alapuló) szex egyszerre feltölt és ellazít, megnyugtat és felpezsdít, segít kikapcsolni és kapcsolódni – épp azért, hogy több kedvünk legyen hozzá. Hiszen a szex a szaporodás alapja is, de kár volna ennyivé degradálni. (Ezzel nem csupán az egy szem magányunkban végzett, szintén nagyon hasznos és egészségünknek kedvező „aktusokra” utalunk.)

A szex nagyszerű dolog tud lenni, ezt hiába tagadnánk. Ugyanakkor emberi létezésünk egyetlen mozgatórugójává nem érdemes tennünk (amennyiben úgy érzed, a szex kezdi átvenni az irányítást az életed felett, kattints a linkre!). Mindenesetre a szex ma is beválik marketingfogás gyanánt, remek beszédtémául szolgál, ha nincs más ötletünk, és a legjobb poénok is gyakran építenek rá.

De bármennyit tanulunk és beszélünk róla, bármennyi gyakorlatra is teszünk szert benne, a szex mindig okoz meglepetéseket.

Az alábbi, 30 évvel ezelőtti cikkünkben például 8 tévhitről írtunk – kifejezetten a férfi szexualitást illetően.

(Amíg meg nem találjuk női szexualitásról szóló párját az archívumban – esetleg meg nem írja azt jelenlegi szerkesztőségünk valamelyik tagja –, ezzel kell beérnünk.) Lássuk hát!

Figyelem! Aki dolgozik, az hibázik is – nem volt ez másképp 30 évvel ezelőtt sem. Alábbi cikkünk bevezetőjében tíz tévhitet ígér a szerző, a számláló viszont megáll nyolcnál. Bízunk benne, hogy ezen baklövés fölött olvasóink elnézően siklanak majd tovább.

szex-tevhitek-ferfiakrol

Nők Lapja 1994/11:
8 tévhit a férfiak szexualitásáról

Talán azt gondolja, hogy mindent tud, esetleg mindent hallott már a szexről. Ne legyen azonban annyira magabiztos! Vegye csak szépen sorra a közhiedelemben élő legismertebb férfiakra vonatkozó tíz tévhitet – és az igazságot is.
Meg fog lepődni…

1. A férfiak csak saját kielégülésükre figyelnek az ágyban

Amerikában nemrégiben készült egy felmérés, amely szerint a férfiak 90 százalékának az az elsődleges szexuális célja, hogy a kedvesét elégedetté tegye. A dicsekvősebbek pedig egyenesen partnerük orgazmusainak számában vitézkednek. Ha legalább egyszer nem repítették a mennybe, nem érzik magukat jó szeretőnek, sőt a saját gyönyörük is jelentősen csökken.

2. A férfiak nem tudják színlelni az orgazmust

Egyre gyarapszik azoknak a száma, akik bevallják a színészkedést. És többnyire ugyanazon okból mímelnek, mint a nők: hogy túl legyenek az aktuson; hogy ne sértsék meg a másik érzelmeit; vagy ezzel igyekeznek elterelni a figyelmet arról, hogy gondok vannak a szexuális életükkel. A legtipikusabb eset azonban az, amikor a férfi az orgazmus gyönyörének színlelésével próbálja palástolni, hogy mindjárt az érintkezés elején elmúlt az erekciója.

3. Az erekció hiánya a vágy hiányát jelzi

A szexológusok ezt kerek perec visszautasítják. Azt mondják, hogy a harag a szomorúság, a félelem és a stressz könnyen lehet az erekció ellensége. Egy új kapcsolatban kiválthatja a férfi aggódása, nehogy szégyent valljon az ágyban; két régi partner között pedig egy külső viszony, vagy a nemi életük elhallgatott gondjai.

4. A férfiaknak nagyobb az igényük a szexre, mint a nőknek

A társadalom valóban elnézőbb a férfiakkal, ha a nemi életről van szó. Ám a kutatások azt bizonyítják, hogy az orgazmus képessége mégis a nőkben nagyobb. Sőt, az évek múlásával és a gátlások elvesztésével egyre jobban hajlandóak elkülöníteni a szerelmet a szextől, míg a férfiak fokozottabban igénylik az érzelmeket.

5. A férfiaknak nincs szükségük előjátékra

Fiatalok esetében ez valóban így van. Ám ahogy múlnak az évek, mind többen igénylik a simogatóst, a csókot, az ölelést, nem egyszer kifejezetten csak ez váltja ki, és tartja meg az erekciójukat.

6. Csak a „beteg” férfiakat villanyozza fel a pornográfia

A férfiak többsége, de sok nő is, izgalomba jön, ha a szexualitásra nyíltan utaló tárgyakat, felvételeket lát. Szakemberek vizsgálták is azt, hogy ilyen látvány közben miként változik a pulzus és a levegővétel száma. Az eredmény szerint a férfiak az érzékenyebbek vizuálisan az erotikára. A nők is reagálnak, csak nem olyan erősen.

7. A férfiak félnek azoktól a nőktől, akik kifejezetten élvezik a szexet

Többségük számára jobb izgatószer nem is kell egy vérmes nőnél. Mondhatni, nehezen maradnak hűségesek egy szexuálisan passzív partner mellett. Több kezdeményezést és szenvedélyt várnak.

8. A férfiak szexuálisan magabiztosabbak, mint a nők

A férfiak jó része hősködik a szexuális sikereivel. Pedig közben megszállottan aggódnak nemi szervük mérete miatt, legtöbben úgy gondolják, nem elég nagy és/vagy kemény. Egy rossz szexuális élmény ugyanolyan könnyen összetöri a magabiztosságukat, mint a nőkét.

Ugye, hogy nem szabad hinni a hallomásból szerzett tudásnak? Legalábbis a szexben nem… Csak önmagában higgyen! És ne keressen jobbat, mint ami a partnerével együtt boldoggá teszi!

Jelenlegi szerkesztőségünkben is született nemrég egy cikk a szexszel kapcsolatos tévhitekről. A link alatt ezt is elolvashatod!

szex-tevhitek-ferfiakrol

Nők Lapja 1994/11. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images