Elkalandozol néha szex közben? – Tehetsz ellene!

Minden, amit a tudatos szexről tudni érdemes.
  • A szex élvezete sokkal több a fizikai örömszerzésnél, általános egészségünk szempontjából is fontos.
  • A szex alatti összpontosítás fejleszthető.
  • Az összebújás előtt meg meg kell tanulni elengedni a stresszt.

Az élvezetes, szeretetteljes szex az utolsó olyan dolognak kellene lennie az életben, amiről hajlandóak lennénk lemondani. No de mindannyian ismerjük azt a pillanatnyi zavart, ami bármikor lecsaphat ránk – a másnapi céges meeting nem hagyja nyugodni az elménket, és a konyhában várakozó mosatlan edények is felvillannak néha lelki szemeink előtt.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét az utóbbi évek egyik legnagyobb (és sokak szerint legelcsépeltebb) divatszava lett – és nem véletlenül. Ha a tudatosság boldogabbá, egészségesebbé és együttérzőbbé tehet bennünket (ha hihetünk a tudomány jelenlegi állásának), akkor mit tehet ugyanez a pillanatnyi tudatosság a szexuális életünkkel?

Képzeljük el a lehetőségeket. Mostanra már nagyon sokan áttértek erre a gondolkodásmódra, így talán nem is annyira meglepő, hogy a gyakorlatot egyre többen szeretnék beépíteni a szexualitásukba is. A szexről sok esetben még ma is nehéz beszélni – pláne bevallani, ha néha el-elkalandoznak közben a gondolataink. (Azt tudtad, hogy a szexuális tevékenységek számítanak az egyik leggyakoribb dolognak, amelyeket mások előtt titokban tartunk?)

Ilyen helyzetekben a tudatosság csodákra képes – vallják a kutatók. A Brown Egyetem tudósai például azt találták, hogy azok a női önkéntesek, akik részt vettek egy három hónapig tartó mindfulness-gyakorlaton, sokkal magasabb és tudatosabb szexuális jelenlétről számoltak be, mint azok, akik nem gyakorolták ugyanezt a technikát.   

Tudatos jelenlét a szexben? Hogyan érhetjük el?

Ha hosszú ideje vagyunk valakivel, nem lehet idegen számunkra a megszokás, emellett a szexszel történő küzdelem a hétköznapokban szintén általános probléma, mégis tabunak számít – sokszor még a párok között is. Hajlamosak vagyunk rágörcsölni, elégedetlenek vagyunk a testünkkel, nincs önbizalmunk, és nem tudjuk, hogyan beszéljünk a vágyainkról – mindfulness segítségével azonban tehetünk ellene. A tudatos szex az a cselekedet, amikor a partnereddel együtt élitek meg a jelen pillanatát. Ez annyit jelent, hogy alig, vagy egyáltalán nincs teljesítményszorongás, nem gondolunk a teendők listájára, munkára és házimunkára. A fókusz tehát az élvezeten és érzéseken van, amiből semmi sem tud kizökkenteni kettőtöket.

Ha képesek vagyunk tudatosan megfigyelni és leírni, mi történik a testünkben és az elménkben szeretkezés közben, az a szakértők szerint csodákra lehet képes a későbbiekben.

Az effajta tudatosságot egyedül is gyakorolhatjuk, maszturbálás közben, de sokan a partnerrel történő szexuális együttlétek során találják a leghasznosabbnak (mivel párban általában sokkal nehezebb kikapcsolnunk, mint egyedül).

A Ferly alkalmazás (egy app, ami a szexuális nehézségekkel, gátlásokkal küzdő felhasználók tudatos jelenlétét segíti) friss felmérése szerint a felhasználók 92%-a vallott arról, hogy bizony olykor-olykor elkalandoznak a gondolatai szex közben (a válaszadók 16%-ának konkrétan a teljesítményszorongás és testképzavar miatt). A probléma természetesen a férfiakat is érinti (a felmérésben résztvevő felhasználók 25%-át – ami a valóságban még ennél is magasabb szám lehet).

Szexuálpszichológusok szerint ennek több oka is lehet a szorongásokon felül, és egyre gyakoribb problémának számít manapság az időhiány is – azaz siettetjük az aktust ahelyett, hogy elnyújtanánk.   

A tudatos szexuális jelenlét gyakorlása nem könnyű, de ha a szexszel kapcsolatos tudatosabb megközelítést választjuk, és kellőképp kitartóak vagyunk, idővel drasztikusan javíthatunk a szerelmi életünkön – hálószobán kívül-belül egyaránt:

  • Először is készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyek stresszelnek, hogy képes legyél kezelni őket (itt például bombabiztos stresszcsökkentő tippekről is olvashatsz), és ha szükséges, változtasd meg a napi rutinodat, például kezdj el sportolni (tudtad, hogy orgazmusunk például edzés közben is lehet?), jógázni, meditálni. 
  • Legyen a szex prioritás! Tegyétek a szexet olyan alkalommá, amit várni lehet. Ez jelentheti azt is, hogy az estét randevúval kezditek. Menjetek el vacsorázni, vagy végezzetek együtt olyan tevékenységeket, ami mindkettőtöket örömmel tölt el, mielőtt hazaindultok. Ez nem csak fizikailag fog segíteni a kikapcsolódásban, hiszen távol lesztek minden olyan stresszforrástól, ami elterelheti a figyelmeteket. Az előre eltervezett szex gondolatától ugyan kevesen jönnénk lázba, de a szakértők szerint érdemes úgy tekinteni rá, mint egy várva várt újraegyesülésre, amikor kapcsolatot teremthetünk egymással. Ez egy olyan alkalom is lehet, amikor tudatosan mondunk nemet a zavaró tényezőkre. Ez lehet szó szerint egy kijelölt, lazább nap beütemezése a szexre, így mindketten felkészültek lehettek arra, hogy egymásra hangolódjatok. De ezek a napok telhetnek akár mély és hosszas beszélgetésekkel is, hogy a szexuális vágyaitokat nyíltabban tudjátok megbeszélni egymással a közeljövőben – feltéve, ha a partnered is egyetért mindezekkel.
  • Számos tanulmány szerint az együttérzés és a megbocsátás csökkenti az általános stresszt. Ez különösen igaz az intim kapcsolatainkra, ahol elég egy rossz szó, egy oldalpillantás vagy a szemforgatás aznap, és már el is megy a kedvünk az egésztől. A partner hibáin ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet rágódni – ehelyett azonban gondoljunk inkább arra, melyek azok a tulajdonságok, amiket igazán szeretünk a másikban.

„A megbocsátás és ítélkezésmentesség részben azért segít a partnereddel történő kommunikációban, mert lehetővé teszi, hogy elmondd, mi is izgat valójában”

 – mondja Gina Silverstein, a Brown Egyetem kutatója.

  • Összpontosíts az érzékszerveidre! A tudatos szexet úgy lehet leírni, mintha mind az öt érzékszervünk egyszerre lenne bekapcsolva – és pontosan ez az, amire összpontosítanunk kell, ha a pillanat hevében megzavarodnánk a konyhában várakozó mosatlan edények miatt. Könnyebb lesz pillanatban maradni, ha visszahozod a fókuszt az érzékszerveidre: figyeld, milyen érzés a tapintás, az illatok és a hőmérséklet, amikor éppen elterelné valami a figyelmedet.
  • Ahhoz, hogy hosszabb távon is gyakorolni tudd a tudatos szexet, újra kell határoznod az intimitás jelentését. Ha például úgy érzed, hogy sokszor csak azért szexelsz, hogy „letudd a dolgot”, jobb, ha belátod: a kevesebb néha több (hogy valójában mennyi szex kell a boldogságoz, arról itt olvashatsz). Igen, ez mindenképp egy kihívást jelentő beszélgetés lehet a partnerrel, de végső soron segíthet a bizalom kiépítésében és a kapcsolat elmélyítésében is – ami nélkül egyébként nemcsak maga a kapcsolat, de a szex közbeni tudatos jelenlét sem működhetne igazán. Korábban itt írtunk arról, hogy ha a tudatos jelenlét elérése túl nagy falatnak tűnik, érdemes lehet szakértő segítséget kérni. 

Kiemelt kép: Getty Images