A hasizom erősítése bizony csodákra képes...

„A női test olyan, mint a hegedű, és csak a nagy művészek tudnak jól játszani rajta” – írta egyszer Jerome David Salinger író, amivel bár egyetértünk, mégsem érezzük minden esetben igaznak. A női orgazmus az orvostudomány egyik leggyakrabban kutatott területének számít, és nemcsak pszichológiailag, egyénenként, de anatómiailag is változhatnak az ezzel kapcsolatos megéléseink. Az emberi test egy végtelenül összetett és bonyolult rendszer, ami időről időre képes meglepni bennünket valamivel. A tudomány jelenlegi állása például 11 különböző típusú női orgazmust számol, ezek közül pedig szerepel jó néhány olyan is, ami nem igényel „hozzáértő művészeket”. Az úgynevezett coregasm-ról (core és orgasm – a core izmok és az orgazmus szavak összevonása), azaz a különböző gyakorlatok és edzésformák (ezek lesznek 2023 kedvencei) által kiváltott orgazmusról például keveset lehet hallani – akár átéltél már hasonlót, akár nem, és akár kellemes volt, akár kellemetlen, összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla, hogy véletlenül se érjen váratlanul az edzőteremben.

Vajon mindenki képes átélni?

Meglepő, hogy viszonylag kevés tanulmány született a témában, pedig a jelenséget az 1950-es évek óta jegyzik, mint „edzésindukált szexuális örömérzet”. Pontos kiváltó okait egyelőre homály fedi, a legelterjedtebb elmélet szerint azonban a has-és medencefenék intenzívebb erősítése közben jelentkezhet. A kutatók azt vallják, hogy az anatómiai felépítésen, az érzelmi állapoton, az állóképességen és az edzés intenzitásán is múlik, kinek lehet része ebben az élményben. Egy dolog azonban biztos:

a coregasm érintéstől, közösüléstől és szexuális fantáziáktól függetlenül következik be, és nemcsak a nők, de a férfiak is megtapasztalhatják

– bár utóbbiak esetében kevésbé számít gyakorinak (itt írtunk korábban a férfi és női orgazmus közötti különbségekről). Tapasztalatok szerint hasonló érzés, mint a hüvelyi orgazmus, bár a legtöbb érintett elmondása alapján kevésbé intenzív és bizsergető, a csikló lüketőt érzése helyett pedig jellemzően a hasizomban, belső combizomban és a medencében érezni jobban. A férfiak a prosztata ingerlésével kiváltott kielégüléshez hasonlították, sokak szerint pedig merevedés és magömlés sem feltétlenül szükséges hozzá.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a testmozgás növeli a nemi szervek vérellátását, ami természetesen a szexuális funkcióinkra is pozitív hatással lehet. Ha kíváncsi vagy, és szívesen megtapasztalnád az edzés közbeni orgazmust, az alábbi gyakorlatokkal növelheted az előfordulás esélyeit:

  • váltott lábemelés, térdfelhúzás
  • csípőkörzések, felülések
  • saját testsúllyal végzett gyakorlatok (például plank edzéstervvel)
  • medencefal izmait erősítő gyakorlatok (az úgynevezett Kegel-gyakorlatokkal például a húgyhólyagot és a méhet is ellenállóbbá tehetjük)
  • guggolás
  • húzódzkodás, kötél- és rúdmászás
  • különböző jógagyakorlatok, például csónakpóz, saspóz, delfinpóz és hídpóz, amelyek mind a hasizomra fókuszálnak (itt írtunk arról, mennyi mindenre jó a jóga)
  • tudatos relaxáció és mindfulness

Emellett azzal sem árt számolni, hogy bizonyos esetekben nem a gyakorlatok váltják ki a tényleges orgazmust, és nagyobb valószínűséggel fordulhat elő izomfáradtság esetén, azaz megerőltető és intenzív edzések legvégén (ami minden bizonnyal a has- és gátizomzat összehúzódásaival hozható összefüggésbe).

Kiemelt kép: Getty Images

Üröm az örömben 

Ezután pedig joggal merülhet fel benned a kérdés: mi történik akkor, ha nem otthon vagy, és nyilvános edzőtermi gyakorlatok közben jelentkezik? Ha nem szeretnéd kellemetlen helyzetben találni magad, nem árt, ha már csírájában elfojtod a dolgot: érdemes kisebb erőbedobással végezni a feljebb is említett mozgásformákat, és az is hasznos lehet, ha a test bizonyos részeinek ellazítására összpontosítasz – persze csak akkor, ha fokozódó szexuális intenzitást tapasztalsz mindeközben. Előfordulhat, hogy a testmozgás nem növeli közvetlenül az orgazmus esélyét, hiszen sokaknak önmagában az orgazmus elérése is problémát jelent (például mentális- és önismereti problémák, mérgező párkapcsolatok vagy dekoncentráltság esetén – ilyen esetekben érdemes szakemberi segítséget kérni), és az alapvetően kiegyensúlyozott szexualitás sem garantálja az élményt. A CrossFit Journal 2014-es felméréséből például kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 9%-a tapasztalt orgazmust edzést közben, és többnyire a CrossFit módszert követő sportolók körében volt gyakoribb – tehát közel sem nevezhető hétköznapi jelenségnek.

Van coregasm vagy nincs, az biztos, hogy a testmozgás önmagában is fokozza a szexuális izgalmat – és perszer a hálószobai élményeket is. A lényeg az, hogy 

ne görcsölj rá semmire, hiszen ha más nem is történik, egy kiadós edzés után nemcsak energikusabbnak, de vonzóbbnak is érezheted magad.

A testmozgás endorfinokat szabadít fel a szervezetben, hosszútávon pedig sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz – nem is beszélve a sziklaszilárd hasizomról, ami már csak hab a tortán. No és persze a coregasm motivációnak sem utolsó, ha újévi fogadalmaid között a rendszeres testmozgás is szerepel.

Kiemelt kép: Getty Images