idős pár

Az időskori szexualitás a demencia ellen is hatékony segítség lehet

Meglepő tanulmány jelent meg nemrég.

A testiség az élet legalapvetőbb része, és jóval több, mint puszta szaporodás. Az intimitásnak, a kötődésnek és az élvezetnek pontosan ugyanekkora szerep jut, nem beszélve a szexuális tevékenységek számos meglepő, tudományosan is igazolt előnyéről: bizonyítottan segít csökkenteni a stresszt, a szorongást, a vérnyomást, a szívbetegségek és a stroke kockázatát, növeli a libidót, elősegíti a kiegyensúlyozott alvást, enyhíti a fájdalmat, kalóriát éget, és egy új kutatás eredményei szerint a memóriának is jót tesz. A szex ráadásul számos ingerületátvivő anyagot, vagyis neurotranszmittert aktivál, amelyek nemcsak az agyunkra, de testünk más szerveire is pozitív hatással vannak.

És mi a helyzet azokkal, akik egyedül vannak? Nos, bár a tudósok szerint az önkielégítés nem szabadít fel annyi hangulatjavító hormont a szervezetben, mint a romantikus kapcsolatok részeként folytatott szex, a maszturbáció során megemelkedő vérnyomás azonban ugyanúgy fokozza az immunrendszer működését, mint közösülés idején. Külön érdekesség, hogy bizonyos neurotranszmitterek akkor is aktiválódhatnak a szervezetben, ha nem élünk át orgazmust, a neurokémiai anyagokat ugyanis a simogatás, a csókolózás és a partner közelsége is kiválthatja. 

A szex tényleg segíthet megelőzni a demenciát?

Bár a szex memóriafokozó képessége kevéssé kutatott terület, és elsőre talán furcsának is tűnhet, a The Journal of Sex Research folyóiratban nemrégiben megjelent, több évig tartó amerikai tanulmány szerint azonban létezik három út, amelyeken keresztül mégis megtörténhet (a tanulmány szerzői szerint mindez főként azokat az idősebb felnőtteket érintheti, akik nem nyugdíjas otthonokban élnek, illetve szexuálisan is aktívak).

Először is, a szex bizonyítottan csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, fokozza az agy vérellátását, valamint létfontosságú fehérjéket is termel, így a kognitív képességekre is hatással van. Másodszor csökkenti a demencia kialakulásáért (részben) felelő stresszhormonokat, harmadszor pedig az izgalom és az orgazmus a dopamin nevezetű boldogsághormon felszabadulását eredményezik, ami idősebb felnőtteknél bizonyítottan fokozza kognitív képességeket.

A résztvevők adatait elemezve Shannon Shena és Hui Liub professzorok azt találták, hogy a szex ugyan valóban összefügghet a demencia kockázatának csökkenésével, bár korosztályonként igencsak eltérő módon lehet hatással a memóriára. A 75 és 90 év közöttiek esetében főként a szex gyakorisága – vagyis a testmozgás és a vérkeringés fokozása – tűnt kulcsfontosságúnak, esetükben ugyanis jelentősen javultak a kognitív funkciók 5 éven belül, amennyiben legalább hetente egyszer folytattak valamilyen szexuális tevékenységet. A 62-74 éves felnőttek körében viszont mind fizikai, mind pedig érzelmi szempontból a szex minősége számított elsődleges tényezőnek.

Vagyis a kielégítő és szeretetteljes szexuális kapcsolatban élők dopaminszintje magasabb volt, ami a későbbi memóriavizsgálatokon is pozitív eredményeket mutatott.

Ha valaki mindezt furcsának találná, a szerzők azt is kiemelték, hogy a szex bizony nem csak a fiatalok kedvelt időtöltése lehet – amennyiben az érintettek idősebb korban is aktív társas életet élnek. Korábban számos tanulmány bizonyította már, hogy a magány és a társadalmi elszigetelődés összefügg a későbbi életkorban bekövetkező kognitív hanyatlással, ennek fényében pedig talán tényleg lehet igazság a kutatók felfedezéseiben.

idős pár

A demencia ellen bizony még az ágyban is sokat tehetünk. (Fotó: Unsplash)

Sok idősebb pár ráadásul sokkal kielégítőbb szerelmi életről számolt be, mint fiatalabb társaik, hiszen egyrészt tapasztaltabbak, a tenyerüknél is jobban ismerik a párjukat, több idejük van egymásra, nem kell aggódniuk egy nem kívánt terhesség miatt, tehát sokkal kevesebb a zavaró tényező, mint korábban.

Persze a tanulmányban feltárt pozitív hatások életkortól függetlenül mindenkire érvényesek, hiszen a szexuális aktivitás a testmozgás egy igencsak kellemes formájaként is működhet. Általánosságban elmondható, hogy a testmozgás növeli a nemi szervek vérellátását, ami természetesen a szexuális funkcióinkra is pozitív hatással lehet. A szexuális vágy az életkorral azonban változhat, a testiségre való igény elvesztésének pedig számos oka lehet: ide tartozik a menopauza, a nemi hormonok szintjének csökkenése, az életkorral összefüggő egészségügyi problémák, valamint a gyógyszerek esetleges mellékhatásai. De ha időt szánunk a közös kikapcsolódásra és az őszinte kommunikációra, illetve adott esetben szakemberi segítséget sem félünk kérni, az a kutatók szerint is fokozhatja a nemi vágyat.

A testmozgás és a szex endorfinokat szabadít fel a szervezetben, ami hosszútávon testileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá tesz. Nem beszélve az intimtorna hatásairól, ami nemcsak a vizeletvesztés, a szél- és széklettartási nehézségek, illetve aranyér kapcsán segíthet idősebb korban – bizony még a szexuális életünket is felvirágoztathatja. 

Kiemelt kép: Unsplash