Koronczay Lilla emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Hallottak már a nők csodafegyveréről? Úgy hívják: intimtorna. Jótékony hatásáról szó esett már a nemünket sújtó ezernyi baj – a vizeletvesztés, a szél- és széklettartási nehézségek, az aranyér – kapcsán. Arról azonban még nem írtunk, hogy milyen hatékonyan képes felvirágoztatni szexuális életünket…

Levelek százai érkeznek szerkesztőségünkbe, amelyekben a nők arról panaszkodnak, hogy örömtelen a szexuális életük. Maguk sem értik, mi történhetett, hiszen eleinte a partnerükkel együtt élvezték a szeretkezéseket. Legtöbbjüknél még azt sem lehet mondani, hogy az érzelmeik kihűltek volna. Akkor mi lehet a baj? Erről kérdeztem Kriston Andrea egészségtanárt, az intimtorna módszerének kidolgozóját.

– Bizony könnyen lehet, hogy az örömtelenségért a gyenge altesti izmok felelősek. Hüvelyi orgazmust például csak azok a nők képesek megélni, akiknek a hüvelye feszes. Ez persze, nem azt jelenti, hogy másképpen nem lehet orgazmust elérni, de tudnunk kell, hogy csak ez a fajta kielégülés oltja ki egész testünkben a feszültséget. Azokban a nőkben, akik ezt képtelenek megélni, felgyülemlik az elégedetlenség.

Miért olyan nehéz ráébredni erre a nyilvánvaló okra?
Egyrészt nem ismerjük a testünket. Nem is csoda, hiszen soha, senkitől nem hallottunk még altesti izmainkról. Másrészt a hüvely meglehetősen érzéketlen. Kivéve a G pontot és a méhszáját, amelyekben rengeteg idegvégződés található. Miután nem érzékeljük ezeknek a szöveteknek a feszességét, erejét, nem is vesszük észre, ha veszítenek fiatalságukból. Nem biztos azonban, hogy csak a hüvely izmainak gyengesége játszik szerepet a kudarcban. A szél- és vizelettartási nehézségek vagy az aranyér, amelyek a húgycső és a végbél gyengeségét jelzik, legalább ennyire gátjai lehetnek a felhőtlen szexualitásnak. Képzeljük el, milyen önbizalommal mehet bele szexuális játékokba, például orális szexbe egy nő, aki folyton attól retteg, hogy a partnere megérzi az altest kipárolgását, vagy meghallja a hüvely „szellentéseit”.

Elvárható egyáltalán egy nőtől, akinek a szülőágyon tízszeres méretűre tágult a hüvelye, hogy ugyanazt produkálja az ágyban, mint annak előtte?
Felelősek vagyunk a testünkért. Fel kell készülnünk a várandósságra, majd a szülésre, és utána igenis helyre kell hoznunk az altesti izmainkat, és gondoskodnunk kell további karbantartásukról is! Hosszú távon nem járható út, hogy partnerünknek folyton a szülésünkre hivatkozunk, vagy mindketten „bölcsen” hallgatunk a problémáról. A minőségi szexualitás örömforrás, amelyre szükség van.

A szülésen kívül mi okozhatja még rejtett izmaink gyengülését?
Vannak alkati adottságok, amelyek erre különösen hajlamosítanak. Ilyen a gyenge kötőszövet. Akiknek ilyen a teste, azok mindenhol tapasztalják a tüneteket: ráncosodó arcbőr, striák, visszértágulatok, cellulitisz. Az altesti izomcsoport sem kivétel. De nem is kell hozzá gyenge kötőszövet, hogy a hüvely idővel elgyengüljön. A medencealap az egyetlen vízszintes izomlemez a testünkben, amelyre óriási teher nehezedik, ráadásul az életvezetésünk sem segít hozzá, hogy védjük. Sokat ülünk, terheket cipelünk, stresszes életmódot folytatunk, egészében véve nagyon férfiasán élünk. Tudomásul kellene vennünk, hogy a nők sokkal sérülékenyebbek, mint az erősebbik nem. De az a legnagyobb baj, hogy az altesti izmainkat nem trenírozzuk! így elkerülhetetlenül elgyengülnek.

A rossz szexnek lehetnek egészségkárosító hatásai?
A lelki sérüléseken túl, gyakran vezet az altesti erek tágulatához, illetve a húgycső, hüvely gyulladásaihoz. Ezeknek szövődményeként további hüvelygyengülés jöhet létre.

Mit kellene tennünk annak érdekében, hogy tudatosabban álljunk altesti izmaink védelméhez?
Az első lépés az, hogy megismerkedjünk velük. Nem kell hozzá más, mint egy tükör. Vizsgáljuk meg, hogyan mozognak, húzódnak és ernyednek el. Hüvelyünk erősségét úgy ellenőrizhetjük, ha függőleges helyzetben felvezetjük egy vagy két ujjunkat, és teljes erőnkből megszorítjuk. Optimális esetben a hüvelynek egész hosszában azonos erősséggel markolnia kell. Ezt azonban szinte senki nem fogja tapasztalni. Ki azt fogja érezni, hogy alul, ki azt, hogy felül, ki azt, hogy középen tud több erőt kifejteni. Aki azonban kitartóan végzi az intimtorna alapgyakorlatait – amelyek kezdetben napi tíz percet vesznek igénybe – két hónap múltán hihetetlen változásnak lehet tanúja. A hüvely ennyi idő alatt átlagosan százharminckét százalékkal képes megerősödni. Kitisztulnak az idegpályák, sokkal érzékenyebbek leszünk az erotikus ingerekre, nő az orgazmuskészségünk, új erek fejlődnek, amelyek nagyobb hatásfokkal működtetik a szeméremtest izomzatát és a szexuális nedveket termelő mirigyeket. A nők – és partnereik – egy idő után azt veszik észre, hogy megfiatalodtak.

Hol lehet elsajátítani a gyakorlatokat?
Videokazettáról a javasolt szabályok betartásával, vagy tanfolyamokon, képzett trénerektől tanulható a jogvédett módszer. A láthatatlan izmokat nehéz megmozgatni. A trénerek szakértelme, rávezető módszere, rajzai kellenek hozzá. Mindenki meg tudja tanulói, kortól, ügyességtől függetlenül, majd az kell, hogy rendszeresen, előírásszerűén végezze. A szabálytalan edzés sok kárt okozhat. Az nem intimtorna, ha a buszmegállóban összevissza húzogatjuk a hüvelyizmainkat, vagy megpróbáljuk elzárni a vizeletsugarat. Ezek akár még veszélyesek is lehetnek. A tanfolyam végén mindenki egyéni tréninget kap. A módszer zárt, és az oktatók nem térhetnek el tőle. így hatásos, ezt kórházi mérések bizonyítják. Ezért arra is nagyon oda kell figyelni, hogy kontárok ne oktathassák! Egyelőre száz trénert képeztem ki, akik velem együtt elhivatottan és szeretetből adják át nőtársaiknak ezt a tudást.

Ha jól értem, az intimtorna nem pusztán egy gyakorlatsor, hanem annál sokkal több: forradalmi szemléletváltozás a nőiségünk felvállalásában.
Olyannyira, hogy én minden édesanyának azt ajánlanám, kíméljék meg a gyerekeiket a fenti problémáktól, és már kisgyerekkorban adják át ezt a fontos tudást a lányaiknak! Nem azt akarom mondani, hogy tanítsák meg őket a bonyolult gyakorlatokra. Elég, ha kezdettől fogva tudatosítják bennük: altesti izmaik léteznek, és ugyanolyan karbantartást, edzést igényelnek, mint például a lábunk. Nem alsóbbrendű, nem szégyellnivaló. Sőt! Ez lesz később a szerelmi boldogság, és a szép szülés záloga. Ha mi magunk elég nyitottak vagyunk, és elfogadjuk, hogy ami nekünk fontos, arra energiát kell fordítanunk, mindez a világ legtermészetesebb dolga lesz.

Nők Lapja 2003/3. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images