szex-60-felett

Szex 60 felett – Szakértők szerint ez a legjobb póz

Bármilyen korban lehet kielégítő a szexuális életünk.

Sajnos még ma is a legnagyobb tabuk közé tartozik az idősek szexuális élete – de talán már nem sokáig. Egyre több szó esik ugyanis arról, mennyire fontos, hogy korunktól függetlenül kielégítő szexuális életet éljünk. Amellett, hogy a párkapcsolatnak is kétségtelenül jót tesz a mindkét fél igényeinek megfelelő együttlét, az egészségünk szintén többszörösen meghálálja.

Nemrég mi is megírtuk, hogy a rendszeres szexuális élet beválhat demencia ellen, de korábban szó volt arról is, hogy a prosztatarák megelőzésében szintén segíthet. Fontos azonban megjegyezni, hogy ahogyan idősödünk, az igényeink megváltozhatnak. Ettől nem érdemes megijedni, teljesen természetes (bár sokak számára bosszankodásra okot adó) jelenségről van szó. A nőkre például kifejezetten nagy hatással lehet a menopauza szexuális működésük szempontjából.

Szex 60 felett – Így csináljuk jól!

Attól azonban, hogy megváltozik valami, nem kell, hogy rossz vagy rosszabb is legyen. Ne hagyjuk magunkat becsapni: igenis lehetséges 60 felett is kielégítő szexuális életet élni! Sőt, egyesek sokkal jobb élményekkel is gazdagodhatnak életüknek ebben a szakaszában, mint tapasztalatlan fiatalságuk idején. Fontos azonban, hogy testünk változásait ne hagyjuk figyelmen kívül! Magyarul: sajgó ízületekkel, néhány sérvvel és balesettel a hátunk mögött inkább

ne erőltessük az extrém akrobatikus mutatványokat az ágyban!

„A jó időskori szex nem arról szól, hogy próbáljuk ugyanazokat a szexuális tevékenységeket végezni, amelyeket mindig is csináltunk, hanem arról, hogy olyan pozíciókat és tempókat fedezünk fel, amelyek kényelmesebbek, így élvezetesebbé teszik a szexuális aktust” – magyarázza Lawrence Siegel klinikai szexológus és szexuálpedagógus a HuffPostnak.

szex-60-felett

Fotó: Pexels

Sokaknak például sokkal élvezetesebb idősebb korban a behatolás nélküli szex. „Ha a szex fájdalmas vagy kényelmetlen, az csalódáshoz és ahhoz vezethet, hogy az ember inkább elkerüli még a szex lehetőségét is. Ez mind az egyén, mind a párok életminőségét rontja” – mondja Siegel. Ennek értelmében ő azt tanácsolja, legyünk türelmesebbek, rugalmasabbak, kísérletezzünk, fedezzük fel azokat a szexuális tevékenységeket együtt, amelyek nem járnak behatolással. Higgyük el, ezek ugyanolyan élvezetesek lehetnek!

„Azok, akik egész életük során élvezik a szexet, mind arról számolnak be, hogy közben elsősorban a testükben való létezést élvezik – ezt már Nan Wise szexterapeuta foglalta össze. – Tehát az azon való elmélkedés helyett, hogy vajon hogyan nézhet épp ki a testünk,

az élethosszig tartó jó szexuális élet kulcsa a testünkkel való kapcsolódás  képességben rejlik.

Fontos, hogy értékelni tudjuk mindazt, ami rendben van, és ne arra összpontosítsunk, hogy szerintünk hogyan kellene kinéznünk vagy éreznünk magunkat egy-egy helyzetben!”

Szex 60 felett: Ezek a legjobb pózok

A szexszakértők egyetértenek abban, mely pózokat tartják a legelőnyösebbeknek 60 év felett. Érdemes hát ezeknek egy esélyt adni – a kielégítőbb szexuális élet érdekében.

Misszionárius – kis csavarral

A misszionárius póz a legnépszerűbbek közé tartozik – nem véletlenül. Idősebb korban azonban némi fájdalommal járhat, amennyiben a hatán fekvő befogadó fél csípőjére túl nagy nyomás nehezedik közben. Ahhoz, hogy ez a szexpóz 60 felett is élvezetes legyen, érdemes a befogadó fél dereka alá egy párnát tenni, valamint a lábait is a levegőbe emelni egy kicsit (akár a partnere segítségével).

Szintén jó ötlet lehet, ha közben az ágy szélén helyezkedünk el, egészen pontosan úgy, hogy a behatoló fél az ágy mellett áll. „Így számára is kényelmesebb lehet az együttlét, hiszen ő is kevésbé terheli így a csípőjét” – véli Jesse Kahn szexterapeuta. 

Orális szex – oldalt fekve

Azt a pózt, mikor a két partner egyszerre részesíti egymást orális szexben (közismert nevén 69), általában úgy képzeljük el, hogy az egyik fél a hátán fekszik, míg a másik fölötte négykézláb támaszkodik. A szexszakértők szerint azonban 60 felett érdemes kipróbálni ezt oldalt fekve is.

„Az oldalirányú 69 csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást

– magyarázza Kahn. – De ebben természetesen egy puhább felület is segíthet.”

Kutyapóz – klasszikusan

Kutyapóz során a befogadó fél négykézláb helyezkedik el, partnere pedig mögötte térdre ereszkedik, és így, hátulról hatol be. Kahn ezt a pózt kifejezetten a nehezebben mozgó, csípőfájós embereknek ajánlja – bár a hátfájósoknak nem biztos, hogy kényelmes. További támaszként a befogadó partner itt is alkalmazhat párnát (a medencéje alá téve). „Ebben a pozícióban a lábak helyzetével is lehet játszani, például szélesebbre engedhetjük a terpeszt, ha úgy kényelmesebb” – tanácsolja Kahn.

Fekvőrendőr – avagy kutyából még lejjebb

Amennyiben úgy kényelmesebb, megtehetjük, hogy a kutyapózból kiindulva mindketten hason fekvésbe ereszkedünk – ehhez azonban már mindenképp helyezzen párnát az alul fekvő, befogadó személy a medencéje alá! Ezt a pózt gyakran nevezik fekvőrendőrnek is a hason fekvő testek szoros egymáshoz simulása miatt. „Ez a pozíció lehetővé teszi, hogy az alul fekvő partner irányítsa a behatolás mélységét és szögét, valamint megkönnyítheti a G-pont elérését is” – mondja Siegel.

A fekvőrendőrt tovább variálhatjuk azzal, ha a behatoló fél nem pontosan a befogadó fél fölött, hanem kisebb szögben elcsúszva helyezkedik el (úgy, hogy felülnézetből a testek I helyett X-et formáljanak).

Kis kifli – nagy kifli

Sokak kedvence a kiflipóz, hiszen egyrészt kíméli a csípőt, másrészt akkor is sikerrel alkalmazható, ha nem történik tényleges behatolás. „Ebben a pózban a combok akkor is segíthetnek, ha nem kívánatos a teljes közösülés. De hasznos lehet azok számára is, akik korlátozott mozgékonysággal, térd- vagy hátfájással, esetleg felsőtest-gyengeséggel küzdenek – mondja Siegel. –

A szexnek nem kell a behatolás körül összpontosulnia ahhoz, hogy élvezetes legyen!

Legtöbbünknek sokkal inkább az intimitás, a szeretet és az érzelmi kielégülés megosztásáról szól ez a dolog.”

Sok szex 60 felett, régóta tartó házasságban is? Lehetséges!

Kiemelt kép: Pexels