Ne engedj teret a fásultságnak! Tippek, amikkel elkerülhető a kiégés

Modern, felgyorsult világunk olykor embertelen teljesítményre sarkall. Nemcsak a munkában kell bizonyítanunk, hanem a magánéletünkben is szülőként, társként vagy akár gyerekként. Nem csoda, hogy a kiégés és a fásultság civilizációs betegséggé vált. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel elkerülhető a baj.

pause

A munkában

Szervezzetek programokat

Ne engedjétek, hogy az életetek minden percét a munkátok töltse ki. A mókuskerékből úgy lehet a leghatékonyabban kizökkenni, ha olyan programokat szerveztek magatoknak, amik feltöltenek. Ha van egy kis szabadidőtök, induljatok egy hosszú túrára a természetben, vacsorázzatok együtt a barátaitokkal, vagy menjetek el színházba a párotokkal. Az élmények segítenek ellazulni, és új lendületet fognak adni a munkában is.

Legyen egy hobbitok

Nagyon sokat segíthet a fásultság megelőzésében, ha találtok egy olyan tevékenységet, ami teljesen kikapcsol, és más energiákat mozgat meg, mint a munkátok – legyen az színezés, futás vagy éppen saját kezűleg készített, illatos dekorációk. A hobbi lényege a rendszeresség és az, hogy örömet okozzon, így érdemes körültekintően választani. Olyan tevékenységet keressetek, ami illeszkedik a napirendetekhez és az ízlésetekhez!

Társként

A nevetés csodákra képes

A mindennapi stressz a párkapcsolatokra is akarva-akaratlanul hatással van, a fásultság könnyen nyomot hagyhat a házasságotokon is. Ahelyett, hogy hagynátok elhatalmasodni a köztetek lévő feszültséget, beszélgessetek sokat, de ami a legfontosabb: nevessetek. A humornak gyógyító ereje van, és átsegít a legnehezebb helyzeteken is. Meglátjátok, a közös élmények, a cinkos összekacsintások újra közelebb hoznak majd egymáshoz.

Ne hanyagoljátok el az intimitást

Nagyon nehéz a rengeteg napi teendő mellett arra is időt és energiát szentelni, hogy jó társai legyetek a másiknak, az intimitást azonban nem szabad elhanyagolni – az ugyanis a kapcsolat végéhez is vezethet. Szánjatok időt egymásra: esténként menjetek el egy rövid sétára csak ketten, nézzetek meg egy filmet összebújva, miután a gyerekek lefeküdtek, vagy menjetek el moziba, ha nagyszülős hétvége van.

Gondoskodó gyerekként

Jelöljetek ki látogatási időt

Az élet természetes velejárója, hogy az embernek egy idő után a saját szüleiről kell gondoskodnia – ezzel pedig nincs is gond. A probléma ott kezdődik, ha túlaggódjátok a dolgot, és minden percben rohantok a szüleitekhez, vagy fordítva, ha ők riasztanak benneteket minden apróságért. Ezen azonban könnyen lehet segíteni: jelöljetek ki egy olyan időpontot a héten, vagy esetleg minden második héten, amikor el tudtok menni hozzájuk, vagy ők tudnak jönni. Húzzatok egy határozott határvonalat, hogy egyik fél se érezze, rátelepedik a másikra.

Örömet szerezni

A szülőkkel való kapcsolatotok ne csak az elintézendő feladatokra korlátozódjanak, így ugyanis könnyen elfáradhat, és feszültséggel teli lehet a viszonyotok. Ezen a közös programok élménye, a kölcsönös örömszerzés azonban sokat segíthet. Kiránduljatok, süssetek együtt vagy nézzetek meg közösen egy színdarabot – egészen új lendületet ad majd a kapcsolatotoknak.

Szülőként

Szánjatok időt magatokra is

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az én-idő. Csak úgy tudtok ugyanis kiegyensúlyozott és nyugodt szülők lenni, ha ti magatokat is azok vagytok. Ehhez azonban elengedhetetlen a befelé figyelés. Minden napból csípjetek le legalább 15 percet, amikor magatok lehettek: olvassatok el egy-egy cikket a legfrissebb Nők Lapjából a kanapén, meditáljatok, vagy sétáljatok egyet. Csodát fog művelni!

Játsszatok

A gyerekek körüli rengeteg teendő miatt az ember hajlamos elsiklani az egyik legfontosabb dolog, a közösen töltött idő fontossága felett. Játsszatok egyet minden lefekvés előtt – a gyerekeknek is jót fognak tenni a közös élmények, amikre örömmel emlékeznek majd felnőttként, és benneteket is kikapcsol majd, hogy egy kis időre újra gyerekek lehettek.

Barátként

Merjetek nemet mondani

A sok szerep mellett, amit az ember életében betölt, kiemelt fontosságú az, hogy jó barát legyen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden alkalommal lelki szemetesládának nézzenek. Merjetek nemet mondani a barátaitoknak is, ha nincs erőtök vagy kedvetek végighallgatni a panaszaikat, nem tudtok elmenni egy közös programra. Ha pedig úgy érzitek, hogy ezek a találkozások több energiát vesznek el tőletek, mint amennyit adnak, ideje átgondolni, mennyire tekinthetők igazi barátnak a szóban forgó személyek.

Nem kell mindig együtt lenni

Szép dolog a barátság, jó ha kellő időt fordítotok rá. Azt azonban ne engedjétek, hogy a barátaitok rátok telepedjenek. Ebben a kapcsolatban is jót tesz ugyanis, ha néha engeditek, hogy a másik hiányozzon. A nagy rohanás közben a legfontosabb, hogy a családotokra és magatokra szánjatok elsősorban időt – jó barátként ugyanis csak akkor tudtok funkcionálni, ha ezek a területek rendben vannak az életetekben.

A Nők Lapja legfrissebb, 2016/46. számában érdekes cikket olvashattok a kiégésről és annak hátteréről. Keressétek november 16-tól az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock