Hosszú ideig bizarr dolognak tartották a balkezességet, de szerencsére ma már senki sem gondolja furcsának, ha valaki a bal kezét használja. A balkezesek állítólag a Föld népességének nagyjából 15%-át teszik ki, és világnapjuk is van, éppen ma. Ebből az alkalomból álljon itt balkezes hírességekről néhány érdekesség.

Julia Roberts

Az ikonikus színésznő bal kézzel ad autogramot rajongóinak. A Micsoda nő sztárja szerint nem csupán nagy, hanem egyenesen óriási hiba negatívan megkülönböztetni a balkezeseket.

Barack Obama

Az Egyesül Államok történelme több balkezes elnököt is jegyez: James Garfield, Herbert Hoover, Harry Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush és Bill Clinton is bal kézzel írt. Obama sem tagadja, sőt büszke balkezességére.

Bill Gates

Az üzleti világ „sztárjai” között is szép számmal akadnak balkezesek, többek között a Microsoft milliárdos alapítója is a bal kezével ír és dolgozik. Régóta foglalkoznak kutatások a balkezességről, egyes szakemberek szerint a balkezes férfiaknak több tehetségük van pénzügyi javaik gyarapításához. Ki tudja…

Vilmos herceg

A brit királyi család sem maradhat ki a rendhagyó felsorolásból. Habár a família tagjai jobbkezesek, Cambridge hercegének bizony a bal keze a domináns. Több Katalin hercegnével közös fotón is észrevehető, hogy ellentétes kezével integet.

Keanu Reeves

Míg a Féktelenül és a Mátrix trilógia mozikban híressé vált karakterek jobbkezesek voltak, Reeves valójában balkezes. Számtalan dedikálásról készült fotó bizonyítja ezt: nem azzal a kezével ír, amelyikkel a filmekben fegyvert ragad.

Oprah Winfrey

A talkshow koronázatlan királynője, az amerikai televíziózás egyik legnagyobb figurája, Oprah is a balkezesek táborát erősíti.

Angelina Jolie

A hollywoodi szépség szintén a bal kezével osztogat autogramot, a Lara Croft: Tomb Raider forgatására pedig állítólag balkezes fegyvert kellett készíteni neki.

Sarah Jessica Parker és Matthew Broderick

A Szex és New York sztárja és szintén színész férje mindketten balkezesek. Az ő háztartásukban valószínűleg minden bal kézre van szabva, és ez a régebbi kép is bizonyítja balkezességüket.

Leonardo da Vinci

A képen látható viaszbábu feltehetően teljesen hiteles alkotás a legendás polihisztorról, akinek jól láthatóan a bal kezében van a toll. Nemcsak tehetsége, sokszínűsége és balkezessége különböztette meg kortársaitól, a férfi állítólag jobbról balra írt. A történészek tükörírásnak nevezték ezt, hiszen ahhoz, hogy el tudják olvasni a jegyzeteket, egy üvegpoharat kellett elé helyezniük. A magyarázat viszonylag egyszerű: mivel akkoriban tintával írtak, elmosódott volna a balról jobbra írás során. Sokan állítják azt, hogy da Vinci balkezessége hozzátartozik zsenialitáshoz, hiszen ez késztette őt arra, hogy rendkívüli módon gondolkodjon és lásson.

Marie Curie

A híres fizikusnő balkezessége köztudott, a tudósvilágban azonban egyáltalán nem volt ez egyedi: Einstein, Newton és a matematikus Alan Turing is bal kézzel alkottak. Úgy vélik, a kétszeres Nobel-díjas asszony lánya, a szintén tudós Irène is balkezes volt.

Judy Garland

Az amerikai filmcsillag is a balkezesek közé tartozik, különleges, hatalmas hurkokkal ellátott aláírása többek között a Hollywoodi legendák sorozat 12. bélyegére is rákerült.

Paul McCartney

Sir Paul McCartney esetében nem is kell sokat fejtegetnünk a balkezességet, elég csak ránéznünk gitárjára, valamint színpadi megjelenésére. Állítólag, amikor gyerekként gitározni kezdett, nehéznek tartotta a jobbkezes játékot. Megfordította hát a húrokat, ami azután történt, az pedig már zenetörténelem. Azóta természetesen „igazi” balkezes basszusgitáron játszik.

Jimi Hendrix

A balkezes gitáróriás eleinte egy jobbkezes gitárt használt mindenféle átalakítás nélkül. Egyszerűen megtanulta fordított sorrendben kipengetni a húrokat. Később felhagyott a módszerrel, a róla készült felvételeken már jól láthatóan a „helyükre kerültek” azokat a bizonyos húrok.

Lady Gaga

Bal kézzel ad autogramot a rajongóknak, bal kézzel fogja a mikrofont, bal kézzel integet, és bal kézzel továbbítja pusziját a közönség felé.

 

Összeállította: L. J.

Fotók: Getty Images

(time.com, cbsnews.com)