7 kivételes tehetség a történelemből, akik maradandót alkottak

Akárcsak múlt héten, most is hangsúlyt fektetünk az oktatásra. Ezúttal a Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány alkotónapján jártunk, ahol kiemelt figyelmet kapnak a tehetséges gyerekek, hogy aztán ők is olyat alkothassanak, mint elődjeik, akikről alábbi összeállításunk szól.

Arkhimédész

archimedes (6)

A görög matematikus és feltaláló egyik leghíresebb mondata a Heuréka! Akkor kiáltott így, amikor felfedezte, hogy egy szabálytalan tárgy súlyát úgy lehet meghatározni, ha vízbe tesszük, ugyanis a térfogatváltozás jelenti a tárgy súlyát. Ezzel bevezette a sűrűség fogalmát. Arkhimédész a róla elnevezett csavarról, vagy más néven csavarszivattyúról is ismert, illetve feltalálta a csigasort is. Matematikusként bebizonyította, hogy hogy a kör kerületének és átmérőjének aránya ugyanannyi, mint területének és sugara négyzetének az aránya.

Leonardo da Vinci

davnci

Ő az egyik legismertebb művész és tudós, aki valaha élt. Az olasz polihisztor kiváló festő, szobrász, zenész, matematikus, mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, térképész, botanikus, és író is volt. Ő alkotta a két legismertebb műalkotást a Mona Lisa-t és az Utolsó vacsorát, és számtalan anatómiai vázlatot készített, illetve különböző repülő gépekről is sok rajza maradt. Mérnökként hidakat, harci gépeket és hangszereket is tervezett.

Sir Isaac Newton

newton

Angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista, a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. Legfontosabb felfedezéseit a mechanika területén tette, korszakalkotó elméletei voltak a térről, az időről, a tömegről, a mozgásról és az általános tömegvonzásról – ezeket Newton-törvényeknek nevezzük. A gravitációelmélet is Newton nevéhez fűződik. Az ismert történet szerint a fejére esett egy alma és így értette meg, hogy  a földi tárgyakat és az égitesteket mozgató erő ugyanaz.

Voltaire

History-of-Voltaire (2)

A francia író és filozófus éles eszéről és a polgári szabadságjogok védelme miatt vált igazán ismertté. A társadalmi reformokat nyíltan támogatta, nem vette figyelembe a cenzúrát, ezért gyakran büntették. Szatirikus szerzőként vadul kritizált mindent, de különösen a vallási dogmákat és az arisztokráciát. Egyik leghíresebb műve a Candide, amelyben hősének viszontagságai nevetségessé teszik az optimizmust, miközben görbe tükörként mutatja be korának visszásságait.

Goethe

goethe

Johann Wolfgang von Goethe a német irodalom egyik legnagyobb költője, mély hatással volt a 19. századi filozófiára, művészetre és tudományra. Sok mindennel foglalkozott: író, grafikus, művészetteoretikus, természettudós, jogász és politikus is volt. Egyik leghíresebb műve a Faust, amelyben az emberi lét nagy kérdéseire keresi a választ, például az élet céljára. A Faust többek között Bethoveent és Mozartot is megihlette, és inspirálta Hegel, Schopenhauer, Nietzsche és Jung filozófiáját.

Mozart

mozart

Wolfgang Amadeus Mozart osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. Tehetsége korán megmutatkozott, igazi csodagyerek volt, hiszen első zeneművét hatévesen komponálta, míg tizenegy évesen egész estés vígoperát, tizennégy évesen pedig első opera seriáját is megírta. Rendkívül termékeny zeneszerző volt, élete alatt több, mint 600 zeneművet szerzett, szinte minden zenei műfajban nagyszerűt alkotott.  Neki köszönhetjük többek között a Figaro házasságát, a Don Giovannit és A varázsfuvolát is.

Nikola Tesla

20130522033110!Tesla_circa_1890 (7)

Tesla feltaláló, fizikus, gépész- és villamosmérnök volt, neve alatt 146 szabadalmat jegyeztek be. Tesla elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén alkotott maradandót, róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét, és neki köszönhetjük a többfázisú villamos hálózatot, az energia vezeték nélküli továbbítását, az energiatakarékos világítás, a távirányítást, a napenergia-erőművet és más megújuló energiaforrással működő berendezéseket, illetve ő találta fel a rádiót. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz.

Ha szívesen olvasnál kortárs, tehetséges diákokról és a Tehetségműhely Közhasznű Alapítvány alkotónapjainak egyikéről, lapozd fel a 2016/14. Nők Lapját a 24. oldalon!

*A Nők Lapja aktuális, 14. lapszáma április 6-án jelenik meg, előfizetőink 5-én kapják kézhez.

Fotó: Pinterest, Twitter, sciencebuddies.com, playbuzz.com