10 érdekesség az Óz a csodák csodája felejthetetlen főszereplőjéről, Judy Garlandról

Mindannyiunk kedvenc Dorothyja 1922. június 10-én látta meg a napvilágot. Az amerikai színész- és énekesnő életének nagy részét a rivaldafényben töltötte, aminek köszönhetően az egész világon ismertté vált. Születésének évfordulóján emlékezünk rá.

Különös név

Judy Garland 1922. június 10-én született Michiganben, valódi neve Frances Ethel Gumm volt. 47 évéből összesen 45-öt töltött a színpadon. Elképesztő arány!

Fiatalon kezdte

Nagyon fiatalon kezdett el színészkedni, kétévesen volt először színpadon nővéreivel, de ezután is többször szerepelt családjával a közönség előtt. 12 évesen szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer, ahol aztán több mint 20 filmet leforgatott.

A szerződés

Az Óz a csodák csodája forgatásán csupán napi négy órát dolgozott. A mindössze 17 éves színésznő szerződése tartalmazta azt is, hogy minden nap három órát töltsön az iskolában, majd egy óra pihenő után érkezzen meg a filmfelvételekre.

A sportok szerelmese

Személyi edző foglalkozott vele, hogy igazán karcsú legyen Dorothy szerepében, de később is imádta a sportokat. Szabadidejében szívesen játszott baseballt, úszott, golfozott és lovagolt is.

Különleges barátság

Judy rajongott a filmbéli Toto kutyáért, és a kis jószág is kedvelte őt. A forgatási szünetekben is sok időt töltöttek együtt.

Igazi szépség

Könnyedsége és sugárzó szépsége utánozhatatlan volt, ennek ellenére hízékony alkata miatt egész életében súlyproblémákkal küzdött.

A szerelem nyomában

Élete kívülről irigylésre méltó volt, valójában sosem érezte magát boldognak és folyton az igazi szerelmet kereste.

Világhírű utód

Ötször is férjhez ment és három gyermeket szült. Legismertebb közülük Liza Minnelli színésznő, akivel együtt is színpadra léptek.

A gyógyszerek fogságában

Számos magánéleti és lelki problémával küzdött, egyszer szanatóriumba is került gyógyszerfüggősége miatt. Étvágycsökkentőket, altatókat és serkentőket is szedett.

Elismert művész

Csupán 47 éves volt, amikor férje az otthonukban a fürdőszobában rátalált. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy nyugtató túladagolás okozta a halálát. 1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztotta az utóbbi 100 év 100 legnagyobb színésznője közé.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(diply.com)