Kedvenc jeleneteink az Óz, a csodák csodája című filmből

Gyermekkorunk egyik legkedvesebb meséjének filmes feldolgozása idén ünnepli bemutatásának 78. évfordulóját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebb jeleneteket.

Somewhere over the rainbow

A mozi történetének egyik leghíresebb dalát a rendezők először ki akarták hagyni, de milyen jól tették, hogy végül meggondolták magukat! A filmet hat Oscar-díjra jelölték, de végül csak két szobrot nyert: az egyiket a Judy Garland, azaz Dorothy csilingelő hangján megszólaló Somewhere over the rainbow című dalért.

Tornádó Kansas felett

A film nyitójelenete egyszerűen lenyűgöző. Messziről elénk tárul a csodálatos Gale farm, ahogy épp egy hatalmas tornádó közelít felé. Az egész álomszerű, fekete-fehér megjelenítés már az első másodpercben beszippantja a nézőt és izgalommal tölti el.

Kövesd a Sárgaköves Utat!

Dorothy első bizonytalan lépései a varázslatos Sárgaköves Úton már előre sejtetik, hogy itt valami nagy kaland van készülőben. A színes és barátságos helyszínen sok furcsa emberrel és a Jó Boszorkánnyal is megismerkedik a lány. Gyerekként ámulatba ejtettek minket a színes képsorok.

Dorothy találkozik a Madárijesztővel

Épphogy elindulnak a Sárgaköves Úton Dorothy és Toto máris útelágazáshoz érkeznek. De vajon merre menjenek tovább? Szerencsére segítséget kapnak a Madárijesztőtől, aki az út menti kukoricamezőn lóg. A kedves és üresfejű szereplő az első pillanatban belopta magát a szívünkbe.

A bátor lány, aki rendre utasítja a Gyáva Oroszlánt

Dorothy mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb eljusson újdonsült barátaival Smaragdvárosba, hogy aztán drága kiskutyáját, Totót végre hazavihesse a fekete-fehér Kansasbe. Az egyik legviccesebb jelenet, amikor az úton találkoznak a Gyáva Oroszlánnal, aki szemet vet a kuytusra, de a bátor Dorothy orron koppintja a magát félelmetesnek mutató állatot. „Szégyelld magad!” – mondja, mire a Gyáva Oroszlán azonnal sírva fakad.

A Gonosz Boszorkány üzenetet küld

A társaság megérkezik Smaragdvárosba, készen állnak arra, hogy találkozzanak végre a nagy varázslóval, ám ebben a pillanatban megjelenik a Gonosz Boszorkány, aki emlékezteti őket arra, hogy még nem értek az útjuk végére. A film hangulata egy pillanat alatt megváltozik, a nagy boldogságot felváltja az ijedtség.

Toto felfedezi, hogy a varázsló valójában egy csaló

Dorothy kócos kiskutyája, Toto, bár először úgy tűnik, hogy nem tölt be központi szerepet a filmben, végül kiderül, hogy kulcsfontosságú karakter. Ő leplezi le a nagy varázslót, aki valójában nem más, mint egy idős úr. Szerintünk ez az egyik legmókásabb jelenet a sok közül.

A varázsló teljesíti a kívánságokat

Végre itt az idő, hogy a leleplezett varázsló teljesítse a hosszú utat megtett főszereplők kívánságait. A Madárijesztő ész helyett egy diplomát kap, a Gyáva Oroszlánnak a bátorság érméjét nyújtja át, a Bádogember pedig egy ketyegő ébresztőórát kap szív gyanánt. A kedvenc jelenetünk Óz és a Bádogember párbeszéde: „Ami téged illet Bádogember, tudom, hogy Te szívet kértél tőlem. De hidd el, szerencsés vagy, hogy nincs neked. Soha nem lesz a szív praktikus, amíg össze lehet törni.” Erre a Bádogember csak ennyit válaszol: „Én akkor is akarok egyet.”

Otthon, édes otthon

Miután a varázsló felszáll a hőlégballonján, Glinda megmutatja Dorothy-nak, hogy miként tud hazatérni a fekete-fehér Kansasbe. Végül kiderül, hogy az egész történet csak egy álom volt, Dorothy kinyitja a szemét, az ágya körül pedig már ott várja az egész család, beleértve Totót is. Élesen emlékszünk még arra, mekkora „sokk” volt számunkra ez a fordulat gyerekkorunkban. :)

 

(frenchtoastsunday.com, YouTube)