Óriási szemek és káprázatos hang! Liza Minnelli élete képekben

A többszörös Golden Globe-díjas és Oscar-díjas színésznő élete nem csupa csillogás: noha híres szülei árnyékából kilépett, a rossz családi mintát mégsem tudta teljesen levetkőzni. A Kabaréban nyújtott alakításával világhírnévre tett szert, koncertjeit világszerte milliók hallgatták. Liza Minnelli ma 72 éves, őt ünnepeljük.

Judy Garland és Vincente Minnelli

Világhírű szülők árnyékában nevelkedni nem könnyű, Liza Minnelli pedig duplán megszenvedte ezt. Édesapja, a híres rendező, Vincent Minnelli biszexuális volt, édesanyja, Judy Garland, mindannyiunk Dorothy-jának alkoholfüggősége pedig meghatározta a fiatal lány életét.

Hírességek szárnyai alatt

Keresztszülei Ira Gershwin és Kay Thompson. Nevét Gershwin Liza című számáról kapta, sőt, Liza ihlette keresztapja leghíresebb gyermekkönyvét, az Eloise-t is.

A siker útján

6 évesen a New York-i Palace Theatre tagja lett, 19 esztendősen pedig már a Broadwayn játszott. 22 éves korában veszítette el édesanyját.

Kabaré és a hírnév

Liza számára a világhírt a Kabaré című musical hozta meg 1972-ben, így ő lett a világ első olyan Oscar-díjas színésznője, akinek a szülei is megkapták a rangos elismerést. A film 1931-ben, Németországban játszódik, főhőse Sally Bowles, showgirl.

Díjáradat

1973-ban a Kabaréban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott, ráadásul a film minden kategóriában tarolt. Ebben az évben a fiatal színésznő minden létező díjat besöpört, ezzel megnyílt számára az út a világhír felé.

Szerelmek, házasságok

Első férje Peter Allen volt, akivel 1967-ben házasodott össze. A kapcsolatuknak az vetett véget, hogy a színésznő rajtakapta őt egy másik férfival. Válása után megismerkedett Jack Haley Jr.-ral, és hamarosan hozzáment. 1979-ben váltak el, és még ebben az évben újra megházasodott a szobrász Mark Geróval. 2002-2003-ig David Gest felesége volt.

1977 és a New York, New York

Liza szerepet kapott Martin Scorsese New York, New York című filmjében Robert De Niro oldalán. A mozidarabban felcsendült az azóta ikonikussá vált New York, New York című szám is.

Énekesnőként a világ tetején

Bár egy idő után már nem találták meg a színészi szerepek, énekesnőként belépett a legnagyobbak közé. 1990-ben megkapta a Grammy Legend Díjat, így azon kevesek közé tartozik, akik Tony-, Oscar-, Grammy- és Emmy-díjjal is rendelkeznek.

Drog- és alkoholproblémák

Sajnos nem csak a tehetségével, hanem a szenvedélybetegséggel kapcsolatban is hasonlított édesanyjára. Súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött egész életében, amelyekkel csak az utóbbi években sikerült leszámolnia.

Koncertek sora

Huszonhat lemeze és közel harminc válogatása jelent meg. Nagy sikert ért el a Liza Is Back és a The Best of Liza Minnelli című albumaival. A Kabaré filmzenéje Angliában 13., Amerikában 25. lett a ranglistákon, ráadásul óriási sikere volt a New York, New York című film zenéjével is.

 

Szöveg: M. M.

Fotók: Pinterest