Hírességek, akik sokáig reménytelenül küzdöttek azért, hogy kitörjenek a drogmámorból

A drogfüggőségből soha nem lehet kigyógyulni. Az embernek hatalmas erőre és akaratra van szüksége ahhoz, hogy ne nyúljon többet szerekhez, ez a döntés azonban az életét mentheti meg. Ezt bizonyítja azoknak a sztároknak a példája, akik életük során több-kevesebb sikerrel küzdöttek meg szenvedélyükkel. A kábítószer-ellenes világnapon az ő történetükkel hívjuk fel a figyelmet a szerhasználat veszélyeire.

A drogfüggőség az egyik legpusztítóbb démon, amivel egy ember élete során szembenézhet – jól tudják ezt a legnagyobb sztárok is, akik közül többen is harcoltak vele. Volt, akinek a karrierjét törte kis híján derékba, de olyan is akadt, akit szenvedélye küldött végül a halálba. Történetükkel a kábítószer használat veszélyeire igyekszünk felhívni a figyelmet.

Robert Downey Jr. – A börtönből Hollywood legjobban fizetett színészei közé

Robert Downey Jr. már gyermekkorában kapcsolatba került a drogokkal: édesapja függő volt, hatévesen vele próbálta ki először a marihuánát.

A színész számára az apjával való közös kábítószerezés az érzelmek egyfajta kifejezésének számított, ami későbbi életét is nagyban meghatározta.

A Vasember megformálója ugyan ma már Hollywood egyik legjobban fizetett sztárjának számít, a többszörösen díjazott, a hihetetlenül tehetséges színész karrierjét azonban kis híján derékba törte, hogy évtizedekig élt drogmámorban. Először 1996-ban tartoztatták le miatta, amikor az őt gyorshajtásért igazoltató rendőrök heroint, kokaint és egy pisztolyt találtak a járművében. Szenvedélye számtalanszor bajba sodorta, többször ült börtönben, 1999-ben egy évet töltött a rácsok között. Néhány évre rá, 2003-ban azonban megismerte producer feleségét, Susan Levint, aki miatt hajlandó volt búcsút inteni szenvedélyének. Részt vett egy 12 lépcsős programban, meditálni és jógázni kezdett. Szuperhőshöz méltó, hatalmas küzdelmek árán lassan 15 éve tiszta.

Carrie Fisher – Egy hercegnő reménytelen harca a drogokkal

Néhány napja látott napvilágot az orvosszakértői jelentés, amely szerint a boncolás során háromféle drogot találtak a karácsonykor elhunyt színésznő szervezetében. Annak ellenére, hogy arról nem szól a dokumentum, hogy ezek a szerek közvetlenül milyen szerepet játszhattak a Csillagok háborúja sztárjának halálában, lánya szavai mégis sokatmondóak voltak. Szerinte ugyanis az anyja egész életében drogfüggőséggel és pszichés betegségekkel küzdött, végül pedig belehalt mindebbe. A színésznő egyébként nyíltan beszélt önéletrajzi kötetében arról, mennyire nehezen tudott megbirkózni az ismertséggel, ami miatt az 1980-as évektől kokainfüggő lett, és állandó jelleggel küzdött a szenvedélye ellen – mindezt sikertelenül. Mindenki Leia hercegnője az emberek szívében él tovább.

Angelina Jolie – Élete új értelmet nyert Kambodzsában

„Nagyon kemény, sötét időkön vagyok túl, de túléltem őket. Nagyon szerencsés vagyok, hogy nem haltam meg fiatalon”

– mondta egy interjúban Angelina Jolie, aki vadabb éveiben a droghasználattól sem riadt vissza. Tinédzserként kezdett kábítószerezni és húszéves koráig szinte mindent kipróbált: LSD-t, kokaint, extasyt, heroint. Sokan apjával való viharos kapcsolatát okolták önpusztító viselkedéséért. Akkor állt le a drogokkal, mikor megkapta Lara Croft szerepét, de a pletykák szerint még a forgatásokon is rendszeres drogteszteknek vetették alá. A film nemcsak a világhírnevet hozta el számára, hanem a Kambodzsában tapasztalt szegénység egy új célt is adott az életének: azóta az elesettek védelméért harcol minden erejével.

Judy Garland – Képtelen küzdelem a hírnévvel

Dorothy-hoz hasonlóan Judy Garland is gyakran tűnt el a szürke mindennapokból, csakhogy a filmbéli karakterétől eltérően a színésznő drogokhoz és alkoholhoz nyúlt ahhoz, hogy kizökkenjen a valóságból. Nagyon nehezen tudott ugyanis megbirkózni a hírnévvel, 18 éves korától már pszichiáterhez járt. A testképe sem volt egészséges – ami jórészt a filmproducerek torz nyomásának volt köszönhető – és gyakran küzdött anyagi nehézségekkel. Emellett a szerelmi életét sem a kiegyensúlyozottság jellemezte, ötször ment férjhez. Alkohol- és drogfüggősége az egész életét végigkísérte, 47 évesen barbiturát-túladagolásban hunyt el.

Sir Elton John – Barátja halála ébresztette öntudatra

A világhírű énekesnek – állítása szerint – a hetvenes évek végén olyannyira nem volt kapcsolata a drogokkal, hogy azt sem tudta, mi az a joint. A kokainnal való első találkozása azonban mindent megváltoztatott, egyfajta kinyilatkoztatás volt számára: minden félelme és szorongása elpárolgott, függősége a társaság középpontjává tette. Az énekes 1990-ig élt különböző szerekkel – közülük is leginkább kokainnal –, ami kis híján az életébe került.

1975-ben túladagolással szállították kórházba, de sem ez, sem a nyolcvanas években induló AIDS-járvány nem állította meg abban, hogy tovább drogozzon.

„Amikor az ember a drogot itallal keveri, azt hiszi, legyőzhetetlen lesz tőle” – ismerte be évekkel ezelőtt.  A fordulópontot az hozta el az életében, amikor megismerte Ryan White-ot, a tinédzsert, aki egy vérátömlesztés miatt lett AIDS-es, és aki egészen haláláig harcot azért, hogy ne stigmatizálják a betegségben szenvedőket. A vele kötött barátság öntudatra ébresztette Eltont, aki lassan 27 éve tiszta, és az AIDS elleni küzdelem egyik élharcosává vált.

Jamie Lee Curtis – A fájdalomcsillapítók fogságában élt

Azt követően, hogy a harmincas éveiben egy plasztikai műtéten esett át, keményen rászokott a fájdalomcsillapítókra, amiket alkohollal öblített le. Nemcsak fizikai, hanem lelki fájdalmait is enyhíteni akarta velük, állandó elfogadási vágyát, ami sehogy sem akart múlni. „A morfium egy olyan meleg fürdővé vált számomra, ahová elszökhetek a fájdalmas valóság elől. (…) A kábítószer-függőségből való felépülés életem legnagyobb teljesítménye, ami kemény és fájdalmas munkát igényel” – írta korábban egy bejegyzésében a HuffPoston a színésznő, aki csaknem 17 évvel ezelőttig küzdött szenvedélyével. Többek közt a lányának köszönhetően ma már tiszta, és igyekszik felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét a droghasználat veszélyeire. Így az énekes, Prince halála után is egy megrendítő szövegben üzent, hogy figyeljünk oda egymásra.

Drew Barrymore –  Túl hamar jött a világhírnév

Drew Barrymore élete csak látszólag tűnt tündérmesének, számára minden túl korán jött. Abban a korban, amikor más gyerek boldog gondtalanságban tölti mindennapjait, Drew az elsőszámú kenyérkereső volt a családjában és nem mellesleg ünnepelt világsztár. Hirtelen csöppent bele a képmutató és lüktető hollywoodi világba, ami még egy felnőtt személyiségét is képes rossz irányba befolyásolni, nemhogy egy hétéves gyerekét. A hírhedt Club54 állandó vendégeként

Drew kilencévesen kezdett cigarettázni, tizenegy évesen alkoholt fogyasztani, tizenkettő volt, amikor a marihuánával is megismerkedett, tizenhárom évesen pedig már rendszeresen fogyasztott kokaint.

Súlyos alkohol- és drogproblémái miatt tizennégy évesen egy rehabilitációs központba került. Ennyi idősen pedig öngyilkosságot is megkísérelt, ami miatt elmegyógyintézetben kezelték. Többször is volt rehabon, de újra és újra visszaesett, 1989-ben pedig ismét öngyilkosságot kísérelt meg. Nagy nehézségek árán sikerült csak megszereznie a vágyott egyensúlyát, amit a mai napig igyekszik megőrizni.

Robin Williams – Bohémen élte az életet

„A kokain számomra egy olyan hely volt, ahová elrejtőzhetek. Míg másokat felpörgetett, engem teljesen lelassított” – nyilatkozta a People magazinnak még 1988-ban. A színész egy tragédiát követően hagyta abba a drogfogyasztás. Ő is jelen volt ugyanis azon a herointól és kokaintól roskadozó partyn, amin egyik barátja, John Belushi túladagolta magát és meghalt. Ez alapjaiban rengette meg a humoristát. Emellett döntésében az is közrejátszott, hogy felesége terhes lett.

Whitney Houston, a szerelem betege

A hihetetlenül sikeres és tehetséges énekesnő a magánéletében nem volt szerencsés. 1992-ben házasodott össze a rossz hírű és erőszakos Bobby Brownnal, akitől mindenki féltette, Whitney azonban bolondult érte. A férfi hatására és viharos magánéletük – megcsalások, erőszakoskodások, vetélések sora – miatt az énekesnő a drogokhoz nyúlt. Testi és lelki hanyatlása párhuzamosan zajlott, egy rehabilitációs intézetben azonban minden erejét összeszedve igyekezett visszatalálni régi önmagához. 2006-ban, miután visszatért onnan, elvált férjétől. A legendás énekesnő azonban nem tudott végérvényesen lemondani a szerekről, 2012-ben bekövetkezett halálát gyógyszerekkel kevert alkohol okozta. Egy világ gyászolta az aranytorkú énekesnőt, akinek lánya szintén drogfüggőséggel küzdött – egészen haláláig.

Stephen King – Csak foszlányokban emlékezett a regényére

A modern kor egyik legsikeresebb írója Carrie című regényével vált igazán ismertté. Csakhogy a hírnév mellé egy másik kísérőt is kapott: a kötet megjelenését követő években az író az alkohol, majd a drogok rabjává vált. Tizenegy bódult év következett, mely A rémkoppantók című, 1987-es regényének megjelenésekor csúcsosodott ki. Az író, elmondása szerint a kötet megírására is csak foszlányokban emlékszik. Felesége, barátai és egy igazán hatékony terápia segítségével végül sikerült megszabadulnia a drogoktól.

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest, theredlist.com

(elementsbehavioralhealth.com, Wikipedia, huffingtonpost.com, people.com, dailymail.co.uk, marieclaire.co.uk, telegraph.co.uk)