5 úttörő híresség, akik elkötelezetten harcoltak és harcolnak az AIDS ellen

A rettegett betegség az 1980-as években kezdett járványszerűen terjedni, azóta pedig – becslések szerint – 35 millió áldozatot szedett. A helyzet súlyosságát számtalan híresség is felismerte, akik befolyásukat bevetve harcolnak azért, hogy felhívják a figyelmet a prevenció fontosságára. Ma, az AIDS világnapján őket mutatjuk be.

Elizabeth Taylor első volt az élharcosok között

041-elizabeth-taylor-theredlist

A HIV és az AIDS elleni küzdelem ikonjává vált, amikor az 1980-as években elkezdte humanitárius munkáját. Abban a korban, amikor olyan keveset lehetett tudni a HIV-vírusról, és a fertőzés legsúlyosabb, halálos stádiumáról, az AIDS-ről, ő az elsők között akart segíteni. „Riasztóbbnál riasztóbb hírek érkeztek erről az új betegségről, én pedig folyamatosan azt kérdeztem magamtól, hogy miért nem segít senki. Aztán rájöttem, hogy én is ugyanolyan vagyok, mint a többiek, hiszen én sem teszem” – mondta korábban a színésznő, aki 1985-ben csatlakozott egy orvoscsoporthoz és megalapították az Amerikai AIDS Kutatások Alapítványát, ismertebb nevén az amfAR-t. Elizabeth Taylor élete végéig aktív munkát vállalt a rászorulók megsegítésében.

Madonna egyik barátja miatt kezdte támogatni a HIV-fertőzötteket

160-madonna-theredlist

Akkor állt ki a HIV-fertőzöttekért, amikor mindenki más kirekesztette őket, mindezt pedig nem véletlenül tette. Madonna tánctanára is HIV-pozitív volt, és amikor a dolog nyilvánosságra került, az énekesnő minden támogatást megadott régi barátjának. Szeretete és elfogadása jele volt, hogy együtt jelent meg vele az 1989-es Dance-a-Thon gálán, ahol az AIDS-kutatásokra gyűjtöttek pénzt. Madonna annyira belevetette magát a jótékonykodásba, hogy sokáig az a pletyka keringett, ő maga is HIV-pozitív. Az énekesnő azonban folytatta kitartó munkáját, ma a saját egyesületével, a Raising Malawival segíti a HIV-fertőzötteket világszerte.

Bono saját befolyását bevetve küzd az AIDS ellen

e0cf93a13dddd1bca2c0cae965853ef6

A U2 frontembere sem időt, sem pénzt nem sajnál, ha jótékonykodásról van szó. 2006-ban hozta létre a (RED) Alapítványt, amivel az Afrikában élő HIV-fertőzötteket segíti – itt él ugyanis a világ HIV-pozitív népességének kétharmada. A rocklegenda minden befolyását bevetette, hogy a magánszektor képviselőit és a világmárkákat is bevonja küldetésébe, és minél több pénz gyűljön össze a HIV és az AIDS elleni harcra Afrikában.

Elton John barátját vesztette el a betegség miatt

12791112_1212826822079756_4159897473236820674_n

Az énekes sosem félt olyasmibe vágni, amitől az emberek többsége tartózkodott. Miután egy közeli barátja vérátömlesztés miatt HIV-fertőzött lett, és később AIDS okozta komplikációkban meg is halt, Elton John 1992-ben megalapította az Elton John AIDS Alapítványt, ami nemcsak a HIV megelőzését és a fertőzötteket támogatja, hanem az oktatásban is segít. Ma a szervezet rengeteg tőkével rendelkezik, erősebb, mint valaha.

Rihanna a fiatalok tájékoztatásában segít

1014052_10152246869586676_3830681816941961879_n

Napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője az AIDS új élharcosa. Egy ismert kozmetikai világmárkával összefogva segítik a fiatalok oktatását, akik ezáltal rengeteget megtudhatnak a betegségről, és arról, hogyan védekezhetnek ellene. „Magam is olyan szívszorító statisztikákat tudtam meg, amelyek által teljesen új megvilágításba került a betegség. Fontosnak tartom, hogy a rajongóim is értesüljenek ezekről a dolgokról” – mondta az énekesnő a HIV Plus magazinnak.

Szöveg: F.R.

Fotó: theredlist.com, facebook.com/EltonJohn, Pinterest, facebook.com/rihanna