6 híresség, aki elszántan harcol a gyerekek jogaiért

A világon rengeteg gyerek él kiszolgáltatottan, hátrányos helyzetben, erőszakos környezetben. Ha azt hinnénk, túl kevesek vagyunk hozzá, hogy segítsünk rajtuk, nagyon is tévedünk. Minden apró tett számít, jól tudják ezt azok a hírességek is, akiknek munkájából bármikor inspirálódhatunk.

Susan Sarandon

photos-rp-reveal-susan-sarandon-austin-hargrave-101

„Annak ellenére, hogy sokszor a szavaim következményeiben sem vagyok biztos, azt nagyon jól tudom, hogy nem akarnék úgy élni, hogy ne emeljem fel a hangomat az ellen, amit elítélek” – így írta le korábban aktivista munkáját Susan Sarandon, aki nemcsak az éhező családok megsegítéséért harcol, hanem elkötelezett politikai aktivista is. Egy élhetőbb világért kampányol, legutóbb például a szíriai konfliktus miatt fejezte ki aggodalmát. Nem véletlen tehát, hogy a gyermekek jogaiért harcoló Children’s Aid Society neki ítélte az első olyan díjat, amit a gyerekek számára megfelelő, inspiráló példaképek kaphatnak.

Angelina Jolie

205-angelina-jolie-theredlist

A színésznő a filmezés mellett évek óta elkötelezett emberi jogi aktivista. Tevékenységét 2000-ben kezdte Kambodzsában, amikor a nagy sikerű Tomb Raidert forgatta. Lelkiismeretessége és tettre készsége nem ismer határokat, ez az oka annak, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának jószolgálati nagykövetévé választották. Ma már különleges megbízotti feladatokat is ellát a szervezeten belül. Munkájának célja, hogy a konfliktusos övezetekben véget vessen a gyerekek és nők elleni erőszaknak. Az pedig, hogy mennyire komolyan veszi a munkáját, 2013-as Oscar-beszédéből világosan kirajzolódik, amiben többek közt mások megsegítésére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy felelősséggel tartozunk egymásért.

Keanu Reeves

009-keanu-reeves-theredlist

Keanu Reeves kimértsége mögött hatalmas szív egy nagylelkűség lakozik, hiszen előszeretettel adományoz nagyobb összegeket gyermekkórházaknak. Erre a célra pedig egy magánalapítványt is létre hozott. Emellett sokat költ a leukémia-kutatás fejlesztésére, ami azért fontos számára, mert a húga is ebben a betegségben szenvedett. Keanuban pedig külön becsülendő, hogy sok esetben a nevét sem tünteti fel, amikor adományoz – nem kérkedik a tettével.

Emma Watson

040-emma-watson-theredlist

A feminista aktivista nem restell kiállni a nők jogaiért, de emellett a rászoruló gyerekeknek is előszeretettel segít. Múltkor arra kérte rajongóit, hogy születésnapi ajándékként ne meglepetésekkel halmozzák el, hanem inkább a UNICEF jótékonysági alapjának adományozzanak pénzt. Emellett tévés kampányt is indított a Harry Potter-filmek szereplőivel, amelynek során a brit Rászoruló Gyermekekért Alapítvány munkájára hívták fel a figyelmet.

Salma Hayek

007-salma-hayek-theredlist

A mexikói származású színésznő büszke gyökereire, és soha nem tagadta meg, hogy honnan származik – ettől függetlenül azonban nem idealizálja hazáját, tudja, milyen nehézségekkel kell az ott élő gyerekeknek megküzdeniük. Így amellett, hogy a nők elleni erőszak és a bevándorlók elleni diszkrimináció megszüntetéséért harcol, az utcán élő mexikói gyerekek sorsát is igyekszik jobbá tenni. Alapítványával a legégetőbb problémák – mint a drogfogyasztás és az iskolázottság hiánya – megoldásáért küzd.

Waris Dirie

Waris_Dirie_21136

A Szomáliából származó topmodell – aki Naomi Campbell és Claudia Schiffer mellett a világ egyik legtöbbet fotózott modellje volt korábban – saját bőrén tapasztalhatta meg, mekkora lelki és testi kínokkal jár a női nemiszerv csonkítása, ami bizonyos afrikai országokban még élő tradíció. Hírnevét felhasználva, már az ENSZ nagyköveteként elszántan harcol azért, hogy a kislányoknak és a lány csecsemőknek ne kelljen ilyen szörnyűséget átélniük. Waris Dirie történetét könyv formájában is megjelentette, a Sivatag virágából pedig filmet is készítettek.

A Nők Lapja több lapszámon keresztül, egy teljes cikksorozatot szentel a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére, az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva. A sorozat első részébe itt olvashattok bele, ha pedig ti is segítenétek a Magyarországon élő hátrányos helyzetű gyerekeknek, kattintsatok ide!

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, theredlist.com