Hírességek ikonikus beszédei, amikkel milliókat inspiráltak

Most az egész világ Meryl Streep Golden Globe-gálán tartott beszédétől hangos, ami milliókat figyelmét keltette fel kíméletlen őszinteségével. Ennek apropóján gyűjtöttünk össze ikonikus beszédeket az elmúlt évekből, melyek inspirációként szolgálhatnak bárkinek, motiválnak, és az élet fontos kérdéseire világítanak rá.

Meryl Streep Golden Globe-beszéde

022-meryl-streep-theredlist

Az idei Golden Globe-gála óta a világsajtó Meryl Streep beszédétől hangos. Az életműdíjjal jutalmazott színésznő bátran fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amik a többségben már egy ideje érlelődtek a politikai nagyhatalmakkal kapcsolatban. Súlyos szavak voltak, az egész világot felrázták.

A legerőteljesebb mondatok:

„A megalázás, ha nagy hatalmú embertől származik és nyilvánosan történik, akkor beszűrődik a mindennapi életbe, mert szinte engedélyt ad másoknak arra, hogy ők is így viselkedjenek. A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak erőszakra ösztönöz.”

Meryl Streep színpadra lépését itt követhetitek végig.

Barack Obama leköszönő beszéde

e226e2bf363c672602538cda84ae5d20

Barack Obama nyolcévnyi elnöklés után tegnap este köszönt le az Egyesült Államok éléről. Amerika első színes bőrű vezetője megható búcsúbeszédet tartott, ami nem csupán politikai szónoklat volt, hanem egy megható vallomás a családjának.

A legerőteljesebb mondatok:

„Michelle, az elmúlt 25 év során nem csupán a feleségem és gyermekeim anyja voltál, hanem a legjobb barátom is. Egy olyan szerepet vállaltál fel, amit sosem kértél, és amit mégis méltósággal, stílussal, lágysággal és humorral viseltél. Olyan hellyé tetted a Fehér Házat, amit mindenki magáénak érezhet. Egy egész generációnak lettél a példaképe: miattad tűztek ki magasabb célokat. Nemcsak engem, hanem egy egész országot büszkévé tettél. Malia és Sasha, a legfurcsább körülmények között cseperedtetek csodálatos fiatal nőkké, akik okosak és gyönyörűek, de ami még fontosabb, kedvesek, figyelmesek és szenvedélyesek. A reflektorfénnyel járó terheket éveken keresztül könnyen viseltétek. Bármit is értem el az életemben, mindig arra leszek a legbüszkébb, hogy a ti apukátok lehetek.”

A teljes beszédet itt hallgathatjátok meg.

J.K. Rowling harvardi beszéde

j-k-rowling-nyitó

A Harry Potter-kötetek szerzőjéből rengeteg csapást követően vált a világ egyik legismertebb és legsikeresebb írója. J.K. Rowling a szegénységből tört ki azzal, hogy hitt az álmaiban, és kudarcait megtanulta a maga javára fordítani. Nem csoda, hogy 2008-ban, a Harvardon tartott beszédében is a bukás és a képzelőerő fontosságát, valamint formáló erejét emelte ki. Szavai annyira erőteljesek voltak, hogy 2015-ben kötet formájában is megjelentek.

A legerőteljesebb mondatok:

„A bukás olyan dolgokra tanított meg magamról, amiket más módon nem tudhattam volna meg. Felfedeztem, hogy erős akarattal rendelkezem, és több fegyelemmel, mint azt valaha sejthettem volna. És az is bebizonyosodott, hogy olyan barátaim vannak, akiknek az értéke összehasonlíthatatlanul magasabb a rubintokénál. A tudás, a bölcsesség és az erő, amit a kudarcok árán szereztek meg, számotokra is biztosítják, hogy még a legnehezebb helyzeteket is képesek lesztek túlélni. Sosem ismeritek meg a saját vagy a kapcsolataitok erejét igazán, amíg nem tesznek benneteket próbára a csapások. Az olyan tudás, amire fájdalmasan tesztek szert, sokkal többet ér, mint bármilyen képesítés.”

Ha kíváncsiak vagytok a teljes beszédre, itt olvashatjátok el.

Angelina Jolie Oscar-beszéde

172-angelina-jolie-theredlist

A színésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagyköveteként évek óta elkötelezett híve a rászorulók megsegítésének, ami miatt 2013-ban átvehette a Jean Hersholt dán származású színészről elnevezett humanitárius Oscar-díjat. Nem mindennapi beszédében pedig éppen arra világított rá, miért kötelezte el magát mások megsegítése mellett.

A legerőteljesebb mondatok:

„Édesanyám mondta mindig, hogy a tetteink semmit sem érnek, ha nem úgy éljük az életünket, hogy mások hasznára legyünk. Sokáig nem értettem, mit is jelent ez pontosan. Nagyon fiatalon kerültem a filmiparba, és mindaddig csak a saját tapasztalataimmal és fájdalmammal voltam elfoglalva, amíg ki nem léptem az otthonom kapuján, és el nem kezdtem utazgatni – akkor értettem meg, hogy felelősséggel tartozom másokért. Amikor háborús túlélőkkel, éhínséggel és erőszakkal találkoztam, akkor tudatosult bennem, hogy milyen az emberek többségének az élete ezen a világon, és hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy van étel az asztalomon, tető a fejem felett, egy biztonságos hely, ahol élhetek, és az öröm, hogy a családom biztonságban és egészségben él. Rájöttem, mennyire védve voltam, és hogy soha többé nem leszek ugyanaz az ember, mint aki előtte voltam.”

Angelina Jolie szívbemarkoló szavait itt követhetitek végig.

Emma Watson beszéde az ENSZ-ben

076-emma-watson-theredlist

A Harry Potter sztárja elkötelezett híve a nemi egyenjogúságért vívott harcnak, ezért választotta az ENSZ jószolgálati nagykövetének. Az angol színésznő két évvel ezelőtt mondott elsöprő erejű beszédet, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki egyenlő.

A legerőteljesebb mondatok:

„A világon egyetlen ország sem mondhatja el magáról, hogy elérte a nemi egyenjogúságot. Ezek a jogok számomra emberi jogok. De én a szerencsések közé tartozom. Az életem tele van kiváltságokkal: a szüleim nem szerettek kevésbé, mert a lányuknak születtem, az iskolám nem korlátozott, csak mert lány voltam. A mentoraim nem gondolták, hogy nem jutok olyan messzire, csak mert egy nap életet adhatok egy gyermeknek. Ők voltak azok a nemi egyenjogúsági nagykövetek, akik azzá tettek, aki ma vagyok.”

Emma Watson beszédét itt hallgathatjátok végig.

Szöveg: F.R.

Fotók: Pinterest, theredlist.com, Nők Lapja Archívum