A világ első színes bőrű női dollármilliárdosa. A legadakozóbb afroamerikai az USA történetében. Többszörösen díjnyertes talkshow-ja a legnézettebb műsor volt a maga nemében. Csupa legek az amerikai televíziós személyiség, műsorvezető és producer életéből, aki óriási nyomorból indult, mégis a lehető legmagasabbra jutott.

leckeklegendaktol_oprahwinfrey

Vannak, akik nem kevesebbet állítanak róla, mint hogy ő a világ legnagyobb hatású asszonya. Mélyszegénységben született egy leányanya gyermekeként, mára pedig sikerült egy óriási médiabirodalmat felépítenie. Az Oprah Winfrey Show, amely számos Emmy-díjat kapott és 145 országban sugározták, a legsikeresebb tévéműsor a nappali televíziózás történetében.

Ahol tud, segít – és másokat is erre buzdít

Winfrey senki máséhoz nem hasonlítható kulturális hatása – amit Oprah-effektusként szokás emlegetni – korábban ismeretlen szerzőket repített a The New York Times bestsellerlistájának élére, miközben újraébresztette az amerikaiakban a klasszikus irodalom iránti érdeklődést is. Számtalan kevéssé ismert termékből csinált világsikert, és nála indult olyan, mára világhírűvé vált médiaszemélyiség karrierje is, mint dr. Phil, dr. Oz és Rachael Ray.

Egy kutatás eredménye szerint egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának a 2008-as elnökválasztáson, hogy Oprah nyilvánosan mellette tette le a voksát a másik demokrata jelölttel, Hillary Clintonnal szemben.

Kipróbálta magát színésznőként is: Steven Spielberg Bíborszín című filmjében játszott szerepéért besöpört egy Golden Globe-díjat, és Oscarra is jelölték. A televíziózáson túl számos könyv társszerzője, valamint az O, the Oprah című női magazin kiadója. 2011-ben a Discovery Communicationsszel karöltve saját médiahálózatot indított OWN néven, és őt tekintik nemcsak a „vallomásos tévéműsorok” keresztanyjának, de az önsegítő és spirituális médiaipar első számú játékosának is. Oprah hatása a popkultúrára példa nélküli.

Ami az adakozást illeti, kevés nagyvonalúbb híresség létezik nála. Dollármilliókat ajánl fel saját pénzéből arra, hogy a szívének kedves alapítványokat és ügyeket támogassa. Leghíresebb jótékonysági vállalkozása keretében 2007-ben akadémiát alapított Dél-Afrikában hátrányos helyzetű fekete kislányok iskoláztatására. Tévéműsoraiban a nézőket is rendszeresen arra ösztökélte, hogy gyakrabban adakozzanak jótékony célokra, mindemellett rendszeresen vállaljanak önkéntes munkát.

Nehéz gyerekkora ellenére eltökélt maradt

Egy Oprah-ról szóló cikk nem lehet teljes a gyerekkoráról szóló fejezet nélkül, hiszen azok közé tartozik, akiket a nehézségek az évek során csak még erősebbé tettek. 1954-ben született Mississippi államban, ahol semmi másra nem vágyott, mint hogy felnőttként ki tudjon törni az amerikai Dél nyomorából, hogy ismert és gazdag legyen.

Születésekor egyébként még Orpah-nak anyakönyvezték, de mivel mindenki rosszul írta a nevét, később hivatalosan is Oprah lett belőle. Tizennyolc éves édesanyja helyett pici korától kezdve a nagymamája nevelte, azzal bátorítva a kislány könyvek iránti szeretetét, hogy Oprah-t hároméves korában megtanította olvasni, és rendszeresen verseket szavalt neki.

Amikor a kislány ötéves korában óvodába ment, már tökéletesen tudott írni és olvasni, ezért hamarosan áttették az iskolába.

Első cipőjét hatévesen (!) kapta, és kiskorától fogva rendszeresen házimunkát végzett. A nagymama emlékei szerint a kis Oprah kukoricacsutkákkal adott elő egy színházi előadást, ahol a varjak voltak a nézők.

Amikor a nagymamája megbetegedett, átkerült Milwaukee-ba az édesanyjához és mostohatestvéréhez, Patriciához. Oprah anyja takarítónőként dolgozott, nem volt sok ideje a gyerekeire, és sokszor rászorultak az állam segítségére. Egy év múlva Oprah átkerült édesapjához és mostohaanyjához Nashville-be, és itt kapott először saját szobát és ágyat. Életében már másodszor ugrott osztályt, rögtön harmadikba kerülve. Apja rendszeresen elvitte a könyvtárba, és nagy hangsúlyt helyezett oktatására. Nashville-ben már egyházi rendezvényeken is fellépett. A harmadik osztály befejezése után azonban az apja visszavitte az anyjához Milwaukee-ba, ahol időközben újabb mostohatestvére született. Anyja gyakori távolléte miatt Oprah fő társasága a tévékészülék lett, állítólag ekkor döntötte el, hogy egy nap híres televíziós személyiség lesz.

Kilencéves korában őt és testvéreit gyakran bízták egy unokatestvér felügyeletére, aki akkor 19 éves volt. A kamasz fi ú előbb szexuálisan zaklatta Oprah-t, majd elvitte fagyizni a titoktartásáért cserébe. Évekkel később egy családi barát, illetve egy nagybátyja is zaklatta szexuálisan, de ezekről a traumákról csak felnőtt korában beszélt. Érintettsége miatt később időről időre előhozta a családon belüli erőszak témáját mind a tévéműsorában, mind a magazinban.

Követendő példát talált magának

A középiskolában egyik tanára felfedezte a könyvek iránti rajongását, és áthelyeztette egy csak fehérek által látogatott iskolába, ahol ő volt az egyetlen fekete. Ez azonban nem okozott gondot számára, mert mint ő mesélte:

„1968-ban hirtelen nagyon menő dolog lett, ha valakinek volt egy fekete barátja, úgyhogy egy csapásra népszerű lettem.”

Mivel azonban anyjától nem kapott semmilyen használható életvezetési útmutatást, és a szexuális zaklatásáról sem tudott senkivel beszélni, a kamasz Oprah lázadással válaszolt a problémákra. Lógott az iskolából, randizni kezdett, lopott az anyjától, és végül megszökött otthonról. Anyja képtelen volt kezelni lánya viselkedését, így visszaküldte az apjához.

Tizennégy éves korában Oprah teherbe esett, amit egészen a hetedik hónapig el tudott titkolni. Aznap, amikor elmondta a hírt apjának, meg is indult nála a szülés – a kisfiú mindössze két hétig élt, és Winfrey soha többé nem esett teherbe.

Élete valójában tizenhat éves korában jutott normális vágányra, amikor a kezébe került a híres afroamerikai írónő, Maya Angelou Tudom, miért énekel a rab madár című önéletrajza. Ezt egymás után többször is elolvasta, mert korábban még sosem találkozott olyan könyvvel, amely ilyen mértékben reflektált volna az életére. Később egyébként ő és Angelou közeli barátok lettek. A kamasz Oprah az írónő hatására kezdett komolyan a tanulmányaira koncentrálni, és sorra nyerte a nyilvánosvita- versenyeket is. Amikor 1970-ben győzött az Elk’s Club versenyén, négyéves főiskolai ösztöndíj lett a jutalma.

Tizenhét évesen már állása volt

1971-ben, egy coloradói konferencián ő képviselte a Tennessee állambeli fiatalokat, és ennek kapcsán meghívták egy rádióműsorba, ahol megnyerte a műsor szépségversenyét is.

A rádióállomás munkát ajánlott neki részmunkaidős hírolvasóként, ő pedig élt a lehetőséggel, hiszen már komoly gyakorlatot szerzett korábban a nyilvános beszéd területén.

Nem sokkal azután, hogy elkezdte tanulmányait a Tenessee Állami Egyetemen, egy helyi tévéállomás hírműsorának műsorvezetője lett, a valaha volt legfiatalabb hírolvasó és egyben az első afroamerikai ebben a pozícióban. Pár évvel később Baltimore-ban egy helyi híradó társműsorvezetőjévé nevezték ki, ami óriási lehetőség volt számára, ő azonban csúnyán megbukott. Egy idő után el is küldték azzal, hogy alkalmatlan a képernyőre. Mint meséli, ez volt élete első és legrosszabb bukása. Később a tanulságot így fogalmazta meg:

„Tedd az egyetlen dolgot, amiről azt gondolod, hogy nem teheted meg, mert nem tudod megtenni. Bukj bele, és másodszorra teljesíts jobban. Csak azok nem buknak, akik meg sem próbálnak teljesíteni. Ez a te pillanatod. Ne engedd ki a kezeid közül.”

1983-ban Winfrey átköltözött Chicagóba, ahol megkapta egy félórás reggeli talkshow vezetését. A műsor hetek alatt népszerű lett, a Time magazin azt írta róla: „Mint egy kérdezőbiztos teszi fel a kérdéseket, nem hiányzik belőle az újságírói szívósság, kíváncsiság, lenyűgöző a humora és végtelen az empátiája.” Ez a műsor adta meg neki a lehetőséget, hogy 1986-ban elindulhasson az egyórás The Oprah Winfrey Show.

Életfilozófiájával ő lett a No.1 egy olyan területen, amelyet mindaddig a fehér férfiak uraltak. A bulvártelevíziózás műfaját a maga képére formálva létrehozott egy jóval lágyabb, kedvesebb, ugyanakkor informatívabb műsortípust, és onnantól csak a csillagos ég jelentette számára a határt. Hogy Oprah számára nincs elérhetetlen cél, leginkább az mutatja meg, hogy rajongói már jó ideje azért kampányolnak: Oprah kapja meg a Nobel-békedíjat. Ugyanakkor a többszörös milliárdos médiamogul, akinek a kezében minden arannyá változik, mindvégig megmaradt annak a földön járó, kellemes személyiségnek, aki bárkivel tud egy jót beszélgetni. Talán éppen ez a sikerének titka. És nyilván nem véletlenül vezetett öt éven át sikeres életvezetési műsort Oprah Életleckéi címmel. Amit ugyanis az életben leckeként meg lehet tanulni, ő megtanulta. Mint mondja:

„Az élet nagy titka, hogy nincs titok. Bármi is a célod, elérheted, ha kész vagy dolgozni érte.”

 

A cikk eredetileg a Nők Lapja Psziché 2015/7. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Europress/Getty Images, Profimedia/Red Dot