Nélkülözhetetlen kellékek, amikkel elviselhetőbb az utazás, legyen szó akármilyen közlekedési eszközről

Manapság már könnyen eljuthatunk a világ különböző pontjaira, utazhatunk autóval, busszal, vonattal, hajóval, repülővel, de akármerre is indulnánk a nyári szabadság és iskolai szünet alatt, nem árt, ha rendesen felkészülünk. Gondolnunk kell a hirtelen jelentkező fejfájásra, hányingerre, gyomorbajra és a kényelmünk érdekében jobb, ha a táskánkban lapul néhány fontos dolog. Lássuk, melyek ezek!

Ha motorral megyünk hosszúhétvégézni..

Ha két keréken indulnánk egy könnyed kikapcsolódást jelentő hétvégére, akkor mindenképpen vértezzük fel magunkat a megfelelő felszereléssel! Bukósisak, térd- és könyökvédő, szélzáró és vízlepergető ruha, ami egy motoros alapvető eszköztárában szerepel. Akár sofőrök, akár utasok vagyunk a járművön, figyeljünk a környezetünkre, és ha hosszabb útra mennénk, álljunk meg több pihenőre is. Folyadék és alapgyógyszerek legyenek a táskánkban, de ne feledkezzünk meg a bőrünk hidratálásáról sem, csomagoljunk kézkrémet is!

Ha autóval indulunk útnak..

A legtöbben az autót választjuk közlekedési eszköznek a nyári nyaraláshoz. Ez a legideálisabb és legkényelmesebb módja az utazásnak, főleg, ha családi kiruccanásról van szó. Sokan viszont négy keréken is rosszul vagyunk, liftezik a gyomrunk a kanyargós, szerpentines úton, megfájdul a fejünk vagy épp elzsibbad a nyakunk, amikor elalszunk. Ezek elkerülésére és kezelésére vigyünk magunkkal sok folyadékot, hányinger és fejfájás elleni gyógyszert, és egy sima vagy kifejezetten utazásra tervezett utazópárnát. Ne felejtsünk el a légkondicionáló használata mellett időközönként szellőztetni is az út alatt!

Ha egy buszos kirándulást választunk..

Ha busszal indulunk pihenni, több dologra is fel kell készülnünk. Sok emberrel leszünk egy légtérben, sokkal melegebb lesz, mint egy autóban, és kevesebb alkalommal fogunk megállni és pihenőt tartani. A rosszullét ebben az esetben is jelentkezhet, főleg kanyargós utakon, ezért mindenképpen vigyünk magunkkal hányinger elleni gyógyszert. A folyadékról és előre csomagolt ennivalóról se feledkezzünk meg, és használjuk ki a megállókat hátunk és végtagjaink kinyújtására és egy frissítő kéz és arcmosásra, vagy permetezzünk termálvíz spray-t az orcánkra!

Ha vonattal megyünk vakációzni..

A vonat egy kellemes utazási eszköz, ha azt nézzük, hogy bármikor fel tudunk állni, ki tudjuk nyújtóztatni a testünket, tudunk egy kisebb sétát tenni, és ha szükséges, el tudunk menni a mosdóba is. Lehúzott ablakoknál jól jár a levegő, de azért figyeljünk arra, hogy ne üljünk órákig huzatban, mert könnyen fül- és kötőhártya-gyulladást kaphatunk. Ellenkező esetben, vagyis ha megy a légkondi, vegyünk fel egy vékonyabb kardigánt, így megelőzhetjük a kisebb megfázást. Étel és ital mindig legyen nálunk, ha pedig gyerkőcökkel utazunk, akkor vigyünk magunkkal mesekönyvet vagy kisebb játékokat, amivel leköthetjük őket az út ideje alatt. Nyakpárna, kézfertőtlenítő és napszemüveg is jól jön a vonatos utazás során!

Ha hajós körutazásra készülünk..

Nyáron mi is lenne izgalmasabb, mint hajóra szállni és szelni az óriási vizeket, miközben érezzük és élvezzük a napsütést és a víztömeg enyhén hűsítő hatását. Sokaknál viszont ilyenkor tengeribetegség, hányinger és gyakori rosszullétek is jelentkeznek. A legalapvetőbb gyógyszereket mindenképpen vigyük magunkkal, és ha kell, fogyasszunk szárazabb ételeket, ezeket jobban fogja fogadni az amúgy is labilis gyomrunk. Mindenképpen készüljünk napvédő krémmel, kalappal vagy vékony sapkával és sok-sok folyadékkal!

Ha repülővel megyünk világot látni..

Ma már könnyen elutazhatunk a világ különböző tájaira fapados járatokkal, ami az időtartam szempontjából és az élmény és látvány oldaláról sem utolsó közlekedési eszköz. Sokan azonban félnek a repüléstől, nem érzik biztonságosnak a légi utat, és nehezen viselik a fel- és leszálláskor érzékelhető rázkódást, valamint a turbulencia okozta kellemetlen és émelygést okozó érzést. Ha mi is az érzékenyebbek táborába tartozunk, gondoskodjunk gyógyszerről vagy tegyünk a kézipoggyászunkba nyugtató hatású illóolajat (ilyen például a bergamott), de akkor is jól járunk, ha kicsit elszenderedünk az út alatt. Víz mindig legyen a kezünk ügyében, de ha nagyon félünk, megpróbálhatjuk elvonni a figyelmünket beszélgetéssel, zenehallgatással vagy olvasással.

Jó utat! 🚗🚌🛵✈

 

Szöveg: L. J.

Képek: Thinkstock