„Nekem a Balaton a riviéra..” - csendül fel mindannyiunk fülében a jól ismert nóta, amikor a magyar tengerhez indulunk vakációzni. Fürdőruha, strandtörölköző, naptej és persze a pénz a lángosra biztosan nem marad otthon. De miért ne lehetne másféleképpen is megismerni kedvenc tavunkat és annak városait?

Ha a Balatonra utazunk, nagyon sok különleges programot szervezhetünk a víz melletti időtöltést kiegészítéseként. Rossz időben kifejezetten ajánlott olyan helyekre látogatni, ahol az aktív kikapcsolódás érvényesül. Az alábbi lista kiváló lehetőségeket kínál arra, hogy egy teljesen másik oldaláról is megismerjük hazánk egyik legnagyobb kincsét, a Balatont.

Kalandpark és kultúra Bogláron

Balatonboglár az elmúlt években az aktív pihenés kedvelőinek paradicsomává vált. A szabadstrandok és a gyerekek legnagyobb örömére megépült Buborék Élményfürdő mellett ellátogathatunk például a Várdombon lévő kalandparkba, ahol erdei környezetben bobozhatunk, de mászhatunk falat, csúszhatunk drótkötélen vagy éppen végigmehetünk a kötélpályán is. Ha kifáradtunk a kalandozásokban, menjünk fel a jó öreg Gömbkilátóba, ahonnét meseszép kilátás nyílik a Balatonra! Ha még mindig vágynánk valamilyen különleges programra, akkor látogassuk meg a Vörös és Kék kápolnákat, ahol a nyári időszakban képzőművészeti tárlatokat csodálhatunk meg, méghozzá festői kilátásban.

Bővebben a város programjairól itt.

Hajózástörténet és a Balaton legmagasabb kilátója Földváron

Különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat Balatonföldvárra a Hajózástörténeti Látogatóközpontba. Az óriási hajótest formájú építmény egy emlékezetes interaktív kiállítással várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Megismerhetjük a balatoni hajózás történetét, nézhetünk fekete-fehér mozikat a múlt századból, és evezhetünk hajóban is, monitoron követve az útirányt. Ha pedig bejártuk a kiállítás minden szegletét, akkor érdemes meglátogatni a Balaton legmagasabb kilátójaként is emlegetett tornyot, ahol egy finom kávét és sütit is elfogyaszthatunk, miközben a magyar tenger panorámájában gyönyörködünk.

Részletek a látogatóközpontról itt.

Egy csepp Afrika Edericsen

Nem kell világgá mennünk ahhoz, hogy Afrikában érezhessük magunkat, elég Balatonederics felé venni az irányt egy kis szafariélményért. A múzeumban és a körülötte elhelyezkedő területen megismerkedhetünk az élővilággal, bemehetünk egy maszáj kunyhóba, de elidőzhetünk a mini dzsungelben is. Ha kíváncsiak vagyunk az afrikai kultúra kellékeire, vagy lazítanánk egy kicsit a gyerekekkel a játszótéren vagy a póni lovagló pályán, akkor ott a helyünk Edericsen!

További információ a múzeumról itt található.

Mindent Tihanyról a Levendula Házban

Ha Tihany, akkor levendula, és nem csak a virágzás idején, hanem akár egész nyáron. A látogatóközpont interaktív kiállításon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét, és mindent, amit a levendulatermesztésről tudni kell, sőt, hallhatunk a régmúlt vulkánjairól és forrásairól, valamint számos érdekességről is. A házban különféle kézműves foglalkozásokat próbálhatunk ki (levendulás szappan, levendulazsák, tűpárna vagy mécses tartókészítése), de választhatjuk a természetismereti foglalkozásokat is, ahol mindent megtudhatunk a félszigetről és a Belső-tó környezetéről is. Bármilyen korosztály számára ajánlott a csodás tájban elterülő élményház, amit körbejárva újabb izgalmas helyekre is eltévedhetünk.

További információk a házról ide kattintva érhetők el.

Vitorlázzunk Füreden egy interaktív kiállításon vagy látogassunk el a görög faluba!

Különleges és egyedülálló vitorlástörténeti kiállítással várja Balatonfüreden látogatóit a balatoni klubház. Az interaktív, modern eszközökkel ellátott tárlat játékos módon mutatja be a balatoni vitorlázás történetét. Többek között szimulátor segítségével kipróbálhatjuk, hogy milyen egy viharban a vízen lenni, megtanulhatunk navigálni, de még a kötélcsomózási technikákat is elsajátíthatjuk. Ha még ez sem lenne elég, akkor gyakorolhatjuk a vitorlafelvonást, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk a teraszról a kilátásban. Ha ezen felül további új élményekre vágynánk, akkor tekintsük meg a füredi görög falut, ahol hamisítatlan, tengerparti üdülőfalvakra jellemző hangulat lehet úrrá rajtunk. A létesítményben nemcsak a jellegzetes mediterrán stílusú épületekhez kerülhetnek közelebb a kíváncsiskodók, de számos étterem, bár és hotel is gondoskodik a kikapcsolódásáról.

Bővebb információ ezen az oldalon.

Főszerepben az utazás Keszthelyen, az Amazon házban

A keszthelyi látogatóközpont a Helikon Kastélymúzeum részeként működik, immár két éve. Az érdeklődők egy interaktív kiállítás keretén belül tekinthetnek bele az elmúlt századok utazásainak történeteibe, a kocsik, hajók, autók, de még a léghajók világába is. Megtudhatjuk azt is, hogyan zajlottak a múlt századokban az utazások, mik kerültek egy utazóládába, hogy nézett ki egy harmincas évekbeli hajszárító, milyen gyógyszerekkel indultak útnak az emberek és milyen volt a Habsburg Birodalom úthálózata. A fent említett járműveken túl a vasúti közlekedés rejtelmeibe is beavatja az érdeklődőket a tárlat, hiszen egy teljesen felújított – régebben luxuskategóriába sorolható – kocsit is megtekinthetnek a korabeli vonatok rajongói. Ahogy haladunk előre az időben, a modernebb és korszerűbb járgányokat is felmérhetjük közelebbről. Izgalmas kaland az utazás szerelmeseinek.

Még több információ a látogatóközpontról itt érhető el.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Képek: a múzeumok és látogatóközpontok oldalairól