Rekkenő hőségben az embernek két lehetősége van, ha nem akar hőgutát kapni: bekapcsolja a klímát vagy lemegy a vízpartra csobbanni egyet. Mi a második megoldást részesítjük előnyben, ezért hat remek szabadstrandot gyűjtöttünk össze, ahol mindenki boldogan hűsölhet.

Platán strand, Balatonboglár

A város központjában található strand a környéket övező ősöreg platánokról kapta a nevét, amelyek menedéket nyújtanak kánikulában. Ez a Balaton egyik legszebb partszakasza, de egyúttal az a hely is, ahol minden korosztály megtalálhatja a szórakozását: a területen játszótér, kosárlabdapálya, strandröplabdapálya, pingpong asztal és füves labdarúgórészleg is van, melyek mind ingyenesen használhatóak. A helyi éttermekben a környék borait is meg lehet kóstolni, természetesen szigorúan 18 év felett, hétvégenként pedig a Platán sétányon iparművészeti és kézműves vásárral valamint zenés programokkal is várják az érdeklődőket.

Gödrösi szabadstrand, Tihany

A Gödrösi szabadstrand talán nem rendelkezik akkora napozófelülettel, mint a balatonboglári, ám annyira szerencsés az elhelyezkedése, hogy napkeltétől napnyugtáig folyamatosan lehet süttetni a pocakokat, mert a hegy nem vet árnyékot a partszakaszra. Késő délután különösen szép, ekkor ugyanis Füredtől Siófokig csodásan megvilágítja a nap a keleti medencét. A környéken több kis büfé is áll, ha például főtt kukoricára éheznétek fürdőzés közben, de ha némi kihívásra vágytok, akkor a vízibicikli kölcsönzést is figyelmetekbe ajánljuk.

Holdfény sétány, Gárdony

Ha a Balatont túl messzinek ítélitek, akkor az ország harmadik legnagyobb meleg vizű tavához, a Velencei-tóhoz érdemes ellátogatni. A gárdonyi Holdfény sétány vonattal és busszal is könnyen megközelíthető, a megállókból alig 10 perc sétával kiérhettek a partra. Persze autóval is érkezhettek, ebben az esetben számoljatok vele, hogy elég pici a hely parkolója. A strandnak több pozitívuma is van: például a sportpálya és a szörflejáró – bizony, ez egy szörfparadicsom –, de a legfontosabbnak a gyermekeknek kialakított homokos öblöt találjuk, ami a családosok menedéke lehet.

Tisza-tavi szabadstrand, Poroszló

A csendes, nyugodt pihenésre vágyók kedvelt helye a poroszlói szabadstrand. A ligetes területen sok az árnyék, így kisgyerekes családoknak kifejezetten ideális lehet, de a vízi sportok szerelmesei is találnak itt bőven elfoglaltságot: a parton kajak, kenu és vízibicikli bérlésére is van lehetőség. A tó mellett büfé működik, ha ennétek egy finom lángost vagy hamburgert, itt megtehetitek, de akár a közeli Tavirózsa Étterembe is beülhettek, ami halas specialitásairól híres.

Gödi szabadstrand, Göd

Budapesttől alig fél órás vonatútra található a gödi szabadstrand, a maga 300 méteres kavicsos partszakaszával. A Duna vízminősége itt kifejezetten jó, fürdésre is alkalmas, nem véletlen, hogy a környékről egyre többen látogatnak ide egy kis pancsolás miatt. Egyébként gyerekbarát helyről van szó, ahol játszótér is várja az éppen száradó „kiskacsákat”, de család nélkül is kellemes időt tölthet el itt az ember.

Verőcei szabadstrand, Verőce

A Dunán felfelé haladva útba ejthetitek a verőcei szabadstrandot is, ami ugyan nem túl árnyékos, viszont cserébe csodálatos panoráma tárul a Dunakanyarra, amitől csak még felejthetetlenebbé válik a fürdőzés. A füves strandon röplabdaapálya és sportkivetítő is található, de az is mellette szól, hogy kutyabarát, így négylábú kedvenceitekkel is meglátogathatjátok. A környéken két büfé működik, ha nem szívesen csomagolnátok rántott húsos szendvicset az útra, ezek valamelyikében megejthetitek az ebédet.

Szöveg: D.A.

Fotó: balcsi.net, velenceito.info, tisztaviokocentrum.hu, strand.hu