Nem vagyok rá különösebben büszke, de sajnos nincs mit szépíteni, lusta vagyok. Ülök a tömegközlekedési eszközökön, a munkában és otthon is, nem csoda, ha a hátam és a derekam gyakran megfájdul. Nemrég azonban eldöntöttem, hogy ezen változtatni kell: azóta reggelente gyalog megyek fel a hegyre buszozás helyett, és kipróbáltam néhány hátizom-erősítő gyakorlatot is. Debreceni Andrea tapasztalatai.

Derékfájdalom ellen

Feküdjetek a hátatokra, húzzátok a térdeteket behajlítva a mellkas felé, majd a kezeiteket kulcsoljátok a láb köré és kezdjetek el lassan előre-hátra ringatózni. Ez nem egy bonyolult gyakorlat, még csak nem is megerőltető, viszont érezni lehet, ahogyan a gerinc alsóbb részei megnyúlnak közben. A rossz derekamnak ez a gyakorlat hozta a legnagyobb megkönnyebbülést, mert a pózzal le tudtam venni róla a terhelést. Ha valaki hozzám hasonlóan gyakran szenved derékfájdalomtól, ezt mindenképpen érdemes kipróbálnia. Egy jógamatrac vagy törölköző elég a gyakorlat elvégzéséhez.

Koordinációs hátizom-erősítés

Ez már egy picit bonyolultabb feladat, de nem lehetetlen megcsinálni, és különben is, gyakorlat teszi a mestert. ;) Feküdjetek a hátatokra és a behajlított térdeket ezúttal is húzzátok fel a mellkashoz. Utána térdtől nyújtsátok ki a plafon felé – a lényeg, hogy a combok és a lábszár nagyjából derékszöget zárjanak be. A kezeteket nyújtsátok ki magatok mellé, tenyérrel felfelé, végül kezdjétek el a szorosan összezárt, egyenesen tartott lábakat az egyik, majd a másik oldalra is letenni. A gyakorlat közben a fejetek mindig a térddel ellentétes irányba álljon, és 30-60 másodpercig tartsátok meg a pozíciókat. Töredelmesen bevallom, a hasizmom először nem örült túlzottan ennek a feladatnak, ráadásul eleinte nehezen koordináltam, hogy minden a megfelelő szögben álljon, de sokadszor próbálkozva már egészen jól ment a dolog. A hatása pedig már néhány alkalom után érezhető – a hátizmaim kellemesen megnyúltak és összességében megnyugodtak, úgy éreztem utána, mintha lebegnék.

Macska módi

Ereszkedjetek négykézláb a földre, a fejeteket hajtsátok le, a hátatokat pedig domborítsátok ki 10-20 másodpercig. Óvatosan ereszkedjetek vissza az eredeti pózba, majd ezután a fejeteket hajtsátok hátra, a hátatokat pedig homorítsátok be, szintén 10-20 másodpercig. Az úgynevezett macskapóz nekem régóta a kedvencem, jógaórán is sokszor találkozom vele. Ez egy könnyű, univerzális gyakorlat, ami minden izmot és ízületet átmozgat a hátban, pont ezért, amikor már túl sok időt töltök ülve, gyakran ezt választom. Viszont, akinek macskája van, az készüljön rá fel, hogy otthon, a nappaliban ezt sosem fogja tudni egyedül elvégezni – tapasztalat. :)

A csípő barátja

A csípő lazítására a következő gyakorlat a megfelelő. Térdeljetek le a földre, a kezeteket tegyétek csípőre, az egyik lábatokat pedig térdnél meghajlítva nyújtsátok előre. Dupla derékszögnek kell így létrejönnie: egyrészt a törzs és a combok között, másrészt a combok és a lábszár között. Kezdjétek el a csípőt előrenyomni, amennyire csak tudjátok, tartsátok kint egy ideig, majd engedjétek vissza. Cseréljetek lábat és végezzétek el a másik oldalon is ugyanezt. Mivel a rossz tartás miatt ülés közben leginkább a csípőre terhelődik a testsúly, ezért fontos lenne, hogy ezt a pózt legalább naponta egy, de akár több alkalommal is megismételjétek. Én is ezt teszem, 3-4 perc a munkaidőből semmi ahhoz képest, hogy mennyire megkönnyebbül utána a csípő tájéka.

A lábfájás a múlté

A hátfájás olykor a lábakból ered, ezeket sem ár nyújtani, ha az ember napi 10-12 órát tölt ülve. Álljatok szembe egy székkel. A testsúlyt helyezzétek az egyik lábra, a másikat tegyétek fel a székre. Fogjátok meg a szék támláját és óvatosan kezdjetek előre dőlni. A hátat ne domborítsátok, egész testtel dőljetek. Amikor úgy érzitek, hogy a lábatok hátsó része eléggé nyúlik, akkor ne feszegessétek tovább, csak tartsátok ki a pózt pár másodpercig, utána óvatosan húzzátok vissza magatokat. Ha nincs szék a közelben, vagy nem kényelmes rátérdelni, akkor egyszerűen a székre teendő lábat nyújtsátok ki magatok előtt, és sarokkal támasszátok le. Kezdjetek előre dőlni törzsből, néhány centiméter után érezni lehet, ahogyan a lábizmok megnyúlnak. Ismételjétek meg a gyakorlatot a másik lábbal is. Ami nekem gondot okozott először ennél a feladatnál, az a dőlésszög megtalálása. Csak dőltem és dőltem, de nem éreztem az égvilágon semmit. Aztán rájöttem, hogy nem elég hajolni, kicsit nyújtani kell a törzset is a plafon felé és utána már működőképes a dolog, sőt, a lábamnak kifejezetten jól esett, hogy picit lelazítottam.

Szöveg: Debreceni Andrea

(marthastewart.com)

Nyitókép: Thinkstock