A piszén pisze Vackor, Mikkamakka vagy Kippkopp... Kicsiként képesek voltunk akár minden este végighallgatni ugyanazt a kedvenc történetet, és rongyosra lapoztuk az oldalakat, hogy láthassuk imádott mesehőseinket. Időutazásra invitálunk benneteket – cikkünkben a legszebb retró gyermekköteteket vettük sorra.

Kipkopp és Tipptopp (1985)

mesekönyv

A varázslatos erdei mesében a népszerű gesztenye-hősöket kísérhetjük el kalandos kirándulásukra. Marék Veronika könyvét anno rongyosra lapoztuk. :)

Bóbita (1978)

mesekönyvA magyar gyermeklíra kiemelkedő alakjának könnyen megjegyezhető, dallamos verseiből álló gyűjteménye mindig is fontos szerepet töltött be a kicsik nevelésében. Hincz Gyula rajzai teszik még különlegesebbé a kötetet.

Cini-cini Muzsika (1969)

mesekönyv

Az 1969-ben megjelent, közel 400 verset és mondókát tartalmazó könyvben a szülők és az óvónők a magyar klasszikus költészet legszebb és legismertebb darabjait találják meg. A meghitt családi olvasgatásokon túl, hasznos az óvodai  ünnepségeken is.

Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról (1956)

„Brumma, brumma hóha hóóóó, Vackort olvasni de jó!”  Kormos István édes kölyökmackója örökre belopta magát a szívünkbe. A kedves történetek minden sora tanít, a magyar gyermekirodalom kimagasló darabja.

Icinke-picinke (1972)

Kovács Ágnes összeállítása hangutánzó szójátékokat, egyszerű, mondókaszerű meséket, láncmeséket és csalimeséket rejt. A néprajztudós munkája során az óvodai korcsoportok igényeit figyelembe véve rendszerezett. Reich Károly vidám rajzaitól szinte életre kelnek a mesék.

Mosó Masa mosodája (1968)

mesekönyv

A Gőgös Gúnár Gedeon című mesekönyv folytatásaként Varga Katalin könyve a kisiskolások nyelvtanulását, illetve helyesírásuk fejlesztését segíti elő. A rövid, tréfás történetek nemcsak szórakoztatnak, segítenek egy-egy helyesírási szabály megértésében is.

A Négyszögletű Kerek Erdő (1985)

mesekönyv

Ki ne emlékezne a szűkszavú Dömdödömre, Mikkamakkára vagy a fájós fogú oroszlánra, Bruckner Szigfridre? Lázár Ervin 1985-ben megjelent gyermekregénye egy imádnivaló csodavilágba repíti el a legkisebbeket.

Vidám mesék (1984)

mesekönyv

A háromévestől a tizennégy évesig mindenki megtalálja kedvenc történetét a mesekönyvben, ami észrevétlenül és játékosan tanít. A kötetet a meseillusztrátorok rajzai tették még egyedibbé. Hányszor, de hányszor végiglapoztuk…

Boribon és Annipanni (1970)

mesekönyv

„Piros cipőt már találtam, kék inget is találtam, kerek szalmakalapot is találtam, de szamócát még egy szemet se láttam.” Ezt mondja Boribon mackó a mese elején, mielőtt rátalál kis barátjára, Annipannira. Marék Veronika két hőse közel fél évszázada „lakik” a legtöbb kisgyermek szobájában. Az elalváson kívül segítenek a gyógyulásban, és a társaságukban színes kalandokba is csöppenhetünk.

Ablak-Zsiráf (1971)

mesekönyv

Több ezer kisiskolás nőtt fel a hasznos kézikönyvön, amely egyben a környezetismereti órák segédeszköze is volt. A 7-10 éveseknek szóló kötet több mint 1200 címszót és azok magyarázatát tartalmazza.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: FORTEPAN/ALBUM004