Marrakesh, Szardínia vagy a különleges Santander... Az utóbbi években egyre több olyan külföldi helyre utazhatunk el közvetlen fapados repülőjáratokkal, ahová azelőtt csak nagyon körülményesen és drágán volt lehetőségünk eljutni Budapestről. Ha idén úgy döntötök, belföldi kiruccanás helyett inkább egy másik kultúrát ismernétek meg, és nem szeretnétek sokkal többet költeni, akkor ez a lista nektek szól!

Irány Afrika!

Marrakesh

Marokkó egyik varázslatos gyöngyszeme az ezer titkot és kincset őrző Marrakesh, ahol a modern múzeumok, ősi sikátorok és mesebeli kertek is ugyanúgy helyet kaptak. Ha már itt vagyunk a Jemaa el-Fna piacra mindenképp látogassunk el! Marrakesh különleges helyszíne ez, ahol akár kígyóbűvölővel is összefuthatunk, megkóstolhatjuk a helyi ételeket, teákat, és ha szeretnénk tudni, mit tartogat a jövő, akár még jóssal is konzultálhatunk. A piac 1985 óta a Világörökség része.

Látogatás a Földközi-tenger második legnagyobb szigetén: Szardínia

Szardínia

Még mielőtt arra gondolnánk, hogy kocsiba pattanunk és a legközelebbi tengerparthoz utaznánk, vessünk egy pillantást a Szardínia szigetére szóló repülőjegyekre! Viszonylag olcsó áron hozzájuk juthatunk a főszezonban is, és cserébe egy életre szóló élményt kapunk. Kicsivel több, mint két óra utazás után lubickolhatunk a vakítóan kék tengerben, megnézhetjük a nuraghék romjait, de túrázhatunk az európai Grand Canyonként is emlegetett Gola Su Gorropunál is. Ráadásként még egy kis kulináris utazásban is részt vehetünk: a vidéken isteni tésztaételeket és a tökéletes itáliai pizzát is megkóstolhatjuk.

Burgasz, a Fekete-tenger gyöngyszeme

Burgasz

Közvetlen járattal, olcsón utazhatunk a Bulgária keleti részén fekvő üdülővárosba is. A várost az ókori görög Apollónia polisz lakói alapították, a rómaiak korában katonai kolóniaként működött. Strandoláshoz válasszuk az itteni Napospartot, ahol 10 kilométer hosszan finom homokos part és lassan mélyülő tenger vár. Ne hagyjuk ki a látványosságok közül a szomszédos üdülővárosban, Neszebarban található Mihály- és Gábriel arkangyal-templomot sem! A középkori, görög-keleti ortodox templom az UNESCO világörökség része.

Kiruccanás a mennyországba, Máltára

Málta

Európa törpeállama elsősorban a kifogástalan vizéről és a csodás strandjairól híres. A leghosszabb egybefüggő homokos partszakasza Mellieha-nál a Ghadira Bay, ahol a víz szerelmesei több vízi sportot is kipróbálhatnak. A kis állam fővárosában, Vallettában rengeteg múzeumot, történelmi emléket, meseszép barokk épületet és színházat járhatunk végig – pontosan ezért számít a 6600 fős település a szigetország kulturális központjának is. Az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A látnivalókat tekintve, mindez még csak a jéghegy csúcsa.

Ha Spanyolországba, akkor Santander!

Santander

2017. augusztusa óta közvetlen repülőjárattal utazhatunk az Észak-Spanyolországban található kikötővárosba. Az El Sandinero pálmafás strandon finom homokba süppedhet a talpunk, a gyerekek temérdek kagylót és csigát gyűjthetnek és megmártózhatunk a festőien szép, kék tengerben. Ha kulturális programra vágyunk, akkor mindenképp tegyünk egy kis kitérőt a közeli Magdalena-félszigetre, ahol a kilátótoronynál is fotózkodhatunk, és a La Magdalena palotát is megnézhetjük. A helyi hangulatos bárokban hamisítatlan spanyol ízekkel és zenékkel várnak.

Összeállította: D. E.

Fotók: Pinterest, Thinkstock