Nemcsak Hollywood, már az egész világ lázban ég, hiszen hazai idő szerint hétfő hajnalban végre kiderül, hogy mely produkciók kapják az idei Oscar-díjakat. Ebből az alkalomból „időutazunk”, és sorra vesszük az elmúlt 89 év tizenkét legjelentősebb Oscar-pillanatát.

Az izgalmunkat még tovább fokozza, hogy idén ismét van rá esély, hogy magyar alkotást is jutalmazzanak. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a Berlinálé fődíját, az Arany Medve díjat is megkaparintotta, a 90. Oscar-gálán pedig az öt legjobb között versenyez az Idegennyelvű filmek kategóriában. A filmakadémia tagjaként idén Deák Kristóf is szavaz, akinek tavaly a Mindenki című alkotása Rövidfilm kategóriában Oscar-díjat kapott.

Ráhangolódás, indul!

Az első többszörösen díjazott film

Ez történt egy éjszaka

1934-ben Frank Capra: Ez történt egy éjszaka című filmje tarolt. Ez volt az első olyan játékfilm, ami egyszerre öt díjat is bezsebelt. A legjobb filmnek, a legjobb színésznőnek, színésznek, rendezőnek és forgatókönyvírónak járó díjat is elhozta.

Oscar a legkisebbnek

Sherley Temple

1934-ben a hatéves Sherley Temple megkapta az Oscar-díjátadók történetének legkülönlegesebb díját, egy miniatűr szobrocskát. A legfiatalabb előadóművésznek járó mini Oscarból összesen három darabot készítettek, a másik kettőt Mickey Rooney és Judy Garland kapta meg, mielőtt 1962-ben megszüntették a kategóriát.

Hattie McDaniel történelmi éjszakája

Hattie McDonald

1939-ben az Elfújta a szél című filmben nyújtott alakításáért Hattie McDaniel elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó díjat, ezzel ő lett az első afro-amerikai Oscar-díjas. McDaniel életéről hamarosan életrajzi dráma készül.

Két csillag a kulisszák mögött

Audrey Hepburn és Grace Kelly

Grace Kelly az utolsó hollywoodi fellépésén, az 1956-os Oscar-díjátadón Audrey Hepburnnel a kulisszák mögött. A fotó ikonikus.

Fellini és az ő idegennyelű filmje

Federico Fellini

1956 volt az első olyan év, amikor díjaztak idegennyelvű filmeket is. Ebben a kategóriában elsőként Federico Fellini filmje, az Országúton vihette haza a szobrot.

Elizabeth Taylor első Oscar-díja

elizabeth-taylor

„Oscar-t kaptam a Modern kaméliás hölgyben nyújtott alakításomért. Attól tartok, az oka csupán az lehetett, hogy néhány hónappal előtte majdnem belehaltam a tüdőgyulladásomba.”

A díjat nyerte: Sophia Loren

Sophia Loren

1960-ban Sophia volt az első olyan színésznő, aki az Idegennyelvű filmek kategóriájában elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat. Az Egy asszony meg a lánya című alkotásban brillírozott.

Díjátadó színesben

Oscar-gála

Az 38. Oscar-gálát, a Filmakadémia díjátadóját 1966. április 18-án tartották meg. Az NBC televíziós társaság első élő színes közvetítését láthatták a nézők.

Fekete-fehér győzelem

A némafilmes

84 évvel azután, hogy a Szárnyak című némafilm megnyerte a legjobb filmnek járó Oscart, 2011-ben a Némafilmes kapta ugyanezt az elismerést.

Amikor Nicole Kidman hátat fordított

Nicole Kidman

2002-ben, amikor Nicole Kidman átvehette a legjobb színésznőnek járó díjat Az órák című filmben nyújtott alakításáért, egy kis türelmet kért a többi hollywoodi csillagtól. Amikor a színpadra szólították, annyira elérzékenyült, hogy kénytelen volt egy pillanatra hátat fordítani a többieknek, hogy letörölje a könnyeit és el tudja mondani a köszönőbeszédét.

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio újra egymásra találtak

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio

Az 1997-ben bemutatott, tizenegy Oscar-díjat nyert Titanic álompárja Kate és Leo a 2016-os díjkiosztón újra egymásra talált a vörös szőnyegen. Leonardo DiCaprio abban az évben vehette át A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznek járó díjat. Megható pillanat volt.

Az a híres szelfi

Oscar csoportkép

A 2013-as díjátadón az Oscar megbénította az Amerikában egyik legnépszerűbb közösségi oldalt, a Twittert. Az est házigazdája Ellen DeGeneres volt, aki szeretett volna közös fotót készíteni Meryl Streeppel. Ezt a kattintást viszont a többi hollywoodi világsztár sem akarta kihagyni, így odatömörültek a két hölgy mögé, és ezzel elkészült a történelem első Oscar-szelfije.

Szöveg: D. E.

Fotók: IMDb

(oscar.co.go)