Leckék legendáktól: Kate Winslet, aki átlagos lányból lett világsztár

Huszonkét éves korában játszotta el a Titanic főszerepét, és Kate Winslet azóta a szabad szellemű, lázadó, néha az őrültség határán táncoló, szexuálisan is nyitott nők első számú megformálója a filmekben. Oravecz Éva Csilla írása.

Nem kell Sherlock Holmes képességeivel rendelkeznünk, hogy kiderítsük, honnan jött Kate Winsletnek a színjátszás iránti vonzalma. A Londontól egyórányira fekvő Readingben született egy sikertelen színész és egy pincérnő-bébiszitter gyermekeként. Apja nem tudta színjátszásból eltartani családját, ezért alkalmi munkákat vállalt. Anyai nagyszülei is színészek voltak, övék volt a Reading Repertory Theatre Company. Winsletnek két lánytestvére van, Anne és Beth, akik szintén színészek, és van egy öccse, Joss. Gyerekkorában nehezen éltek, a brit állam és a színészek jótékonysági szervezete tartotta el őket. Amikor Kate 10 éves lett, apja egy balesetben majdnem elveszítette a lábát, s onnantól még nehezebben talált munkát. Ennek ellenére elmondása szerint sosem érezte magukat szegénynek, egy szép kis teraszos házban laktak, és mindig ott voltak egymásnak.

A bírálatok ellenére sem adta fel

Színészcsalád leszármazottjaként fiatalkorától színésznői karrierről álmodott. Kövér kislány volt, akit a társai kiközösítettek, de elhatározta, azért sem mond le az álmáról, hanem megmutatja, mire képes. 11 évesen felvették a Redroofs Theatre Schoolba Maidenheadben, ez az iskola gyerekszínész-ügynökségként is működött, ahonnan rendszeresen Londonba vitték a diákokat meghallgatásokra. A színiiskolában legalább húsz előadásban vett részt, és rendszeresen fellépett a readingi Starmaker Theatre Companyval is, de soha nem ő kapta a főszerepet a súlya miatt. 16 évesen már a BBC sci-fi tévésorozatában, a Dark Seasonben játszott. A keresetéből azonban nem tudott megélni, ezért egy csemegeüzletben helyezkedett el eladóként. 17 éves korában 85 kilót nyomott, s amikor egy rendező megjegyzést tett a súlyára, akkor határozta el, megszabadul a feleslegtől. Peter Jackson rendező 175 jelentkező közül választotta ki az akkor 19 éves Winsletet a Mennyei teremtmények című pszichológiai dráma főszerepére, ahol egy tinédzserkorú gyilkost alakított, aki egy barátnőjével együtt öli meg a barátnő édesanyját. Az 1954-ben megtörtént esetből készült filmben nyújt ott alakítására rengeteget készült: elolvasta a tárgyalás jegyzőkönyvét, a lányok leveleit és naplóit, beszélt a még életben levő érintettekkel is. A filmet a valódi gyilkosság helyszínén vették fel, s az élmény traumatizálta Winsletet. Nehezen tudta magát elválasztani a filmben játszott karakterétől, a forgatás befejezése után pedig hosszú időn át csak ült és sírt.

Kitartásának köszönhette Rose szerepét

A drámai filmszerep azonban meghozta számára az áttörést, olyannyira, hogy 20 évesen már Oscar-díjra jelölték az Értelem és érzelemben nyújtott alakításáért. Mivel a Mennyei teremtményekben nem a visszafogottság jellemezte színészi munkáját, ezért a rendező, Ang Lee arra kérte, gyakorolja a tajcsit, olvasson gótikus irodalmat és tanuljon meg zongorázni. Az Értelem és érzelemmel széles körű ismertséget szerzett magának a kritikusok és a közönség körében. 1996-ban sorra kapta a kosztümös szerepeket, s az általa játszott karaktereknek mindig volt némi őrült beütése, ő alakította például Ophéliát Kenneth Branagh Hamletjében.

1997-ben, 22 éves korában pedig jött a Titanic és vele az áttörő világsiker. Winslet keményen kampányolt, hogy megkapja Rose, a szabad szellemű társasági hölgy szerepét, amit James Cameron rendező sokáig nem akart neki adni, mert inkább Gwyneth Paltrow-ban gondolkodott. Végül Kate kitartásának, amit nevezhetünk erőszakosságnak is, köszönhetően kapta meg a szerepet, ami máig meghatározza az ismertségét. A forgatás viszont kemény volt. Majdnem megfulladt közben, közel állt a kihűléshez, a karjai és lábai pedig tele voltak sérülésekkel. Csak napi négy órát engedte a forgatási menetrend aludni, a végére alig maradt ereje. A fi lm óriási közönségsikert aratott: 2 milliárd dolláros bevételével a Titanic az egyik legtöbbet hozó mozifilm lett a világon, és 11 Oscart kapott, ami szintén rekord. Winsletet is jelölték a legjobb színésznő díjára, de azt végül nem ő kapta meg.

Minek köszönheti még a sikert a színésznő? Kiderül a cikk folytatásából, amit a Nők Lapja Psziché 2017/8. számában olvashattok el. Keressétek a magazint december 6-tól az újságosoknál!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Getty Images