Szinte egymást érik mostanában a jobbnál jobb hazai alkotások, amik nemzetközi viszonylatban is hatalmas sikereket aratnak. Legutóbb Dragomán György regényének, A fehér királynak az előzetese jelent meg – ennek kapcsán szemezgettünk azokból az filmekből, melyeknek sorsát érdemes nyomon követni.

A fehér király

Dragomán György sikerregénye – amit több mint 30 nyelvre fordítottak le – alapján készült A fehér király, Alex Helfrecht és Jörg Tittel rendezésében. A film több nemzetközi fesztiválon is feltűnt, a magyar nyelvű előzetese azonban csak most jelent meg. A cselekmény egy diktatórikus társadalomban játszódik, a főhőse a 12 éves Djata, akinek apjáért egyik nap két ügynök csönget be. A férfit a kormány börtönbe zárja, a fiú pedig – aki nehezen tud megbirkózni a sok hazugsággal és a megbélyegzéssel – édesapja segítségére indul.

Mindenki

Deák Kristóf filmjét nemrég Oscar-díjra jelölték, méghozzá az öt legjobb élőszereplős rövidfilm között indulhat az arany szobrocskáért. Itthon már hatalmas sikereket aratott az alkotás, aminek főszereplője egy kislány, aki új iskolába kerül, és rögtön az intézmény híres gyerekkórusába is beválogatják. Csakhogy a kórusvezető tanár igen sajátságos módszerekkel éri el, hogy ne csendüljenek fel hamis hangok éneklés közben. Az alkotás egy olyan világot mutat be, ahol egyedül a gyerekek látják tisztán az emberekre erőltetett rendszer logikátlanságát. Ők pedig kiállnak egymásért.

Testről és lélekről

Enyed Ildikó különleges művét néhány napja mutatták be a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A film – ami hatalmas sikert aratott a közönség körében – egy kialakuló szerelem történetét mutatja be, ám cseppet sem a megszokott módon. A két embert ugyanis látszólag szinte semmi sem kötné össze, ám egyik este elkezdenek egymásról álmodni, szarvas képében. A dologra pedig a munkahelyükhöz kirendelt pszichológus segítségével derül fény…

Ernelláék Farkaséknál

Hajdu Szabolcs díjnyertes filmje két egymástól eltávolodott testvérről szól, akiknek családja hosszú időt követően újra találkozik. Ernellaék Skóciából térnek haza, a nővéréék, Eszterék pedig kénytelenek befogadni őket. Az együttlét nem múlik el feszültségmentesen: nemcsak egymással, hanem a közöttük lévő ellentétekkel és saját magukkal is szembesülniük kell.

Kincsem

A legismertebb magyar versenyló történetét feldolgozó alkotásban minden van, amire a néző vágyhat: szerelem, intrika, kaland. A cselekmény főszereplője Blaskovich Ernő, aki mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, ám egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem…

Szöveg: F.R.
Fotó: Youtube