Magyar rövidfilmek, amiket újra és újra szívesen megnézünk

Rengeteg minőségi rövidfilm készül hazánkban, és sokan közülük elképesztő nemzetközi sikereket érnek el. Legutóbb Deák Kristóf Mindenki című alkotása került a figyelem középpontjába azzal, hogy beválogatták az Oscar-esélyes rövidfilmek tízes listájára. Ez ihlette összeállításunkat.

Mindenki

Főszereplők: Szamosi Zsófia, Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya

A film a megjelenése óta óriási siker, a legfrissebb hírek szerint még Oscar-díjra is esélyes, hiszen rákerült arra a tízes listára, amelyből az öt jelöltet választják majd ki jövőre. Deák Kristóf alkotása a gyermekkor nehézségein, az iskolai igazságtalanságokon kalauzol keresztül bennünket. Egy olyan világot mutat be, ahol egyedül a gyerekek látják tisztán az emberekre erőltetett rendszer logikátlanságát. Ők pedig kiállnak egymásért, védik a másikat, így kaphatja meg a gyerekeket megszégyenítő tanár is méltó büntetését.

Újratervezés

Főszereplők: Pogány Judit, Kovács Zsolt

Kétség kívül az elmúlt évek egyik legsikeresebb rövidfilmje, ami a szeretetről, a kitartásról, végül pedig az elengedésről és az újrakezdésről szól. Tóth Barnabás mindössze 12 perces alkotása kedvesen, néhol humorral telve, de leginkább szívhez szólóan mutatja be egy idős házaspár civódásokkal teli mindennapjait. Pontosabban azt, hogyan kísérik egymást végig a rögös, betegségekkel nehezített úton, aminek a végén egyikük újratervezésre kényszerül. Az alkotás nagy sikert aratott a közönség köreiben és a szakmában is: többek közt elnyerte a Filmkritikusok díját, a Friss Hús fesztivál közönségdíját és AISFF közönségdíjjal jutalmazták Szöulban.

Vénusz átvonulás

Főszereplők: Péterfy Bori, Radnay Csilla

A Vénusz átvonulása az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye, ami különös hatással van az emberekre. Ezen az éjszakán sorsfordító dolgok történnek. Ilyen körülmények között, egy taxiban találkozik két nő, akiknek egy fuvar idejére összeér az életük. Mojzes Milojev Zsanett 13 perces alkotása – amit Bán Zsófia novellája alapján készített – nem tolakodik, csak finoman sejtet, érzékien sugall, közben pedig lágyan visz előre a történet sodrásában. A rövidfilm elnyerte a 60. Országos Függetlenfilm Fesztivál legjobb adaptált forgatókönyvért járó díját, Panamában, a Hayah Nemzetközi Filmfesztiválon, a BuSho rövidfilm fesztiválon és a miskolci Jameson CineFesten is vetítették.

Tünet

Főszereplők: Börcsök Enikő, Gálffi László, Kútvölgyi Erzsébet, Für Anikó

Kovács Gábor Attila filmjének főszereplője egy reggel különös dologra lesz figyelmes: eltűnt a tükörképe. Ez teljesen felforgatja az addigi nyugodt, zárkózott életét. Miközben szokatlan helyzetével próbál megbirkózni, nem hagyja nyugodni egy rejtélyes, de rokonszenves férfi felbukkanása. A filmet többek közt a Los Angeles-i Filmfesztiválon, a Magyar Filmhéten és a BuSho fesztiválon is vetítették.

Előbb adtam

Főszereplő: Rába Roland

Brauner Máté alkotásában Rába Roland mesterien alakítja a pökhendi, gyötrődő apafigurát, aki vendégeket vár. Miután a munkából hazatér, mindenkinek kiosztja, ami jár: lányainak zsebpénzt, a feleségének néhány keresetlen szót, ezt követően megérkezik a kollégája és a fia. Amikor a vacsora végére érve a két felnőtt már borozgatás közben egymás vállát veregeti, hirtelen csönget valaki.

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/mindenkifilm