2017 a női főszereplők éve volt, és ezt nem csak mi gondoljuk így: tavaly a legtöbb bevételt a Star Wars – Az utolsó Jedik, a Szépség és a Szörnyeteg és a Wonder Woman hozták a konyhára. Ennek apropóján összeszedtük öt kedvenc filmhősnőnket az elmúlt évből.

Budapest Noir – Tenki Réka

Gárdos Éva filmje Kondor Vilmos regénye alapján készült, és a ’30-as évek Budapestjének dohányfüstös világába viszi el a nézőt. A Tenki Réka által életre keltett fotós, Krisztina kíséri végig a gyilkossági ügyben nyomozó Kolovratnik Krisztián, alias Gordon Zsigmond figuráját a történeten.

Star Wars – Az utolsó Jedik – Daisy Ridley

Sok kritika érte a filmet, de számunkra mégis fontos, ugyanis az új trilógiával végre női főhőse van a sci-finek. Rey kitartó, erős, és, ami a legfontosabb, ott van benne az erő. Végre úgy látszik, kilépünk a “mi, nők vagyunk a megmentésre szoruló elesettek” kategóriájából.

A számolás joga – Taraji P. Henson

A karate kölyök című filmből ismert Taraji P. Henson duplán beint (mármint a filmben) az ’50-es évek amerikai sztereotípiáinak. Két, szintén afroamerikai kolléganőjével együtt a NASA-nál olyan számolásokat végeznek el, amelyektől minden körülöttük lévő férfinak leesik az álla.

Jackie – Natalie Portman

J. F. Kennedy sztorija mindenki előtt ismeretes, a film a legendás elnök nem kevésbé legendás feleségének drámáját mutatja be. A történelem egyik leghíresebb first ladyje felülemelkedik saját gyászán, és  továbbviszi JFK szellemi örökségét, amivel példát mutat az egész világnak.

Testről és lélekről – Borbély Alexandra

Nem maradhat ki a felsorolásból Enyedi Ildikó csodálatos mozija, amellyel kapcsolatban újra lesz lehetőségünk izgulni az Oscaron. Mindemellett a film meghozta Borbély Alexandrának az óriási sikert, elnyerte a legjobb európai színésznőnek járó díjat Berlinben.

Szöveg: M. M.

Nyitókép: MAFAB