Egy filmcsillag tündöklése: Elizabeth Taylor élete képeken

Elizabeth Taylorra nem csak viharos magánélete miatt emlékszünk: mindannyiunk szemében ő az igazi hollywoodi filmcsillag. Diadalútját Oscar- és Golden Globe-díjak, gyémántok és számtalan udvarló kísérte. A színésznő ma lenne 86 éves.

A gyerekszínész

Pályáját gyerekszínészként kezdte, 9 éves volt, amikor szülei először vitték meghallgatásra az Universal Pictures stúdióhoz, ahol azonnal szerződést ajánlottak neki. Később sikerrel váltott át a felnőttszerepekre, ő volt  az egyike a klasszikus hollywoodi sztároknak.

Első filmjei

Első filmje, a Lassie hazatér felhívta a közönség figyelmét az akkor 11 éves színésznőre. Ezután jött A nagy derbi, amelyben egy olyan kislányt játszott, akinek az az álma, hogy kedvenc lovával induljon a derbin. Ez utóbbival óriási közönségsikert aratott.

Elindult a siker útján

Karrierje az 50-es években kezdett igazán beindulni. Olyan filmekben szerepelt, mint a Papa, A papa kedvence, Ivanhoe, Amikor utoljára láttam Párizst vagy Az óriás. Az utóbbit végül 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra.

Az első igazán nagy elismerés

Oscar-jelöléseit 1961-ben tudta először díjra váltani a Modern kaméliás hölgy főszerepéért.

Karrierje csúcsán

Filmes karrierje a csúcson volt, amikor a Macska a forró bádogtetőn című filmet forgatta, amiért Oscar-díjra jelölték.

A gyönyörű sztár a férfiak kedvence

Viharos magánélete miatt gyakran került a lapok hasábjaira, de emellett máig ő a legtöbbet címlapon szereplő színésznő is. 14 alkalommal szerepelt a Life magazin címlapján, a People-nél pedig csak Diana hercegnő körözte le.

Egy szerelmes asszony

Első férje, Conrad „Nicky” Hilton volt, akihez 18 évesen ment hozzá. A szállodalánc-örökösről hamar kiderült, hogy agresszív, bántalmazó ember.  Miután Elizabeth elvetélt, tengeri utazásra indult neje támogatása helyett…

A családanya

Az Ivanhoe forgatása alatt megismerte a nála 20 évvel idősebb Michael Wildinget, akit Liz lelkes udvarlást követően elcsábított. Házasságukból két fiúgyermek született, Michael Howard Wilding és Christopher Edward Wilding. A szerelem azonban lassanként elmúlt, és a pár elvált.

A tragikus körülmények között elhunyt férj: Mike Todd

Ezután gyors egymásutánban követték egymást a férjek. Elizabeth még Wilding feleségeként ismerkedett meg Mike Todd filmproducerrel. Egy kislányuk született, Elizabeth Frances. Boldogságuknak egy tragédia vetett véget: férje magánrepülőgépe lezuhant, és a férfi életét vesztette.

A média kereszttüzében

Az özvegyet a férj jó barátja, Eddie Fisher vigasztalta. A média pellengérre állította a színésznőt, egyrészt a válásai miatt, másrészt mert Fisher a megismerkedésükkor nős volt. A pár mégis összeházasodott, majd kapcsolatuknak a Kleopátra című film – jobban mondva Richard Burton színrelépése – vetett véget. A válás után 10 nappal már Burton oldalán mondta ki a boldogító igent, ötödjére. Közös gyermekük nem született, de 1964-ben együtt fogadtak örökbe egy német kislányt, Mariát.

A nagy szerelem: Richard Burton

Nyolcszor kötött házasságot, két alkalommal Richard Burtonnel, akivel a Kleopátra forgatásán ismerkedett meg. A férfi el akarta csábítani a gyönyörű színésznőt, aki sokáig ellenállt. Később röpke románcukból igazi szerelem született.

A filmvásznon is sikeresek

A pár tizenegy közös filmet készített, miközben nagyvilági életet élt. Az igazi elismerést a következő két film, a Nem félünk a farkastól és A makrancos hölgy hozta meg számukra. Előbbiért 1967-ben a színésznő megkapta élete második Oscar-díját.

Akihez a gyémántokon keresztül vezet út

Elizabeth Taylor rajongott a gyémántokért. Legértékesebb darabjai, a 69 karátos „Burton–Cartier-gyémánt” és a 39 karátos „Krupp-gyémánt” Burtontől származtak.

Még két jelentőségteljes férfi

1970-ben megismerkedett John Warnerrel, aki az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeti minisztere volt. Viszonyukat hamar házasság követte. Taylor egy idő után egyre nehezebben viselte a politikusfeleségektől elvárt protokolláris kötelezettségeket, ezért a házasság végül alig hat év után válással végződött. A színésznő hetedik, és egyben utolsó férje, a nála 20 évvel fiatalabb, Larry Fortensky texasi építőmunkás lett. 5 év után a jelentős társadalmi különbségek okozták a kapcsolat végét.

2011-ben egy legenda távozott

A brit Empire magazin minden idők száz legnagyobb mozisztárja közé választotta őt 1997 októberében. Elizabeth Taylort 79 éves korában, 2011-ben érte a halál a Los Angeles-i Cedar–Sinai Kórházban, négy gyermeke körében.

 

Összeállította: M. M.

Fotók: Pinterest, popsugar.com

(wikipedia.org, popsugar.com)