Hihetetlenül karizmatikus férfi volt, aki nemcsak a filmvásznon és a színpadon volt szenvedélyes, hanem az életben is. A filmtörténet legnagyobb alakításait és legelsöprőbb szerelmét köszönhetjük neki – utóbbit Elizabeth Taylor oldalán. A legendás Rihard Burton 33 éve hunyt el, rá emlékezünk most.

Nagy családba született

A színész szülei egyszerű munkások voltak, ő pedig a tizenkettedikként jött világra tizenhárom gyerekük közül.

Édesanyját korán elvesztette

Richard Burton kétéves volt, amikor édesanyja elhunyt hat nappal fivére, Graham születését követően. Feltehetően szülés utáni fertőzés okozta a halálát.

Nővére nevelte fel

A tragédiát követően Richardot idősebb nővére, Cecilia és annak férje vették magukhoz, ők nevelték fel. A színész élete végéig hálás volt nekik.

Hamar kitűnt a tehetsége

Richard volt az első a családjában, aki középiskolába járhatott, ahol azonnal megmutatkozott tehetsége a beszédben és az éneklésben.

Pályája gyorsan ívelt felfelé

Dolwyn utolsó napjai címmel, 1949-ben forgatta első filmjét, 1952-ben pedig már Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában az Unokatestvérem, Rachel című film miatt.

Elsöprő szerelem

A Kleopátra című film nemcsak álomgázsit hozott számára – ő lett a legjobban fizetett férfi színész –, hanem egy szenvedélyes szerelmet is partnere, Elizabeth Taylor oldalán.

Viharos kapcsolatuk volt

Hatalmas lánggal égtek, amit a közvélemény kezdetben nem nézett jó szemmel, hiszen mindketten házasok voltak. A körülöttük kialakult botrány pedig a Kleopátra forgatására is kihatott. Szenvedélyes se veled, se nélküled szerelmük során kétszer mondtak egymásnak örök hűséget, mire végül belátták, hogy nem működik közöttük a dolog.

Hétszer jelölték Oscar-díjra

Hihetetlen tehetség volt, számtalan jelentős alakítást nyújtott, amiért hét alkalommal jelölték Oscar-díjra, ám egyszer sem kapta meg a szobrocskát. Ellenben Golden Globe-, Grammy és többek közt BAFTA-díjjal is jutalmazták.

Ötször házasodott

Richard Burton viharos magánélete mindig friss pletykákkal kecsegtetett a bulvárlapok számára. Ötször házasodott – ebből kétszer Elizabeth Taylorral –, a kapcsolataiból pedig három gyermeke született.

Komoly függőségekkel küzdött

Ahogy annak idején az apja, Richard Burton is súlyos alkoholproblémákkal küzdött, illetve kemény dohányos volt. Egy interjúban elárulta, előfordult, hogy napi 60-100 szál cigarettát szívott el.

Összeállította: F.R.

Fotó: theredlist.com