Esztétikailag zavaró, de mivel nem mindig fáj, hajlamosak vagyunk legyinteni a banyapúpra, mondván, a korral jár. Viszont ez egyrészt nincs így, másrészt komolyabb bajoknak is lehet az előszele. Megnéztük, mi okozza a banyapúpot, és mit tehetünk ellene.

Beszédes neve miatt azt gondolnánk, a banyapúp csak idősebb korban alakulhat ki, pláne, ha valaki gonosz, mint a vasorrú bába, de a valóság nyilván nem ez. A probléma kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet, beleértve a kamaszokat is. Annak megértéséhez, miért jön létre – és mit tehetünk ellene –, fontos tisztában lenni gerincünk anatómiájával. Testünk tartóoszlopa kettős S alakot vesz fel (ezt az ágyéki, háti és a nyaki görbületek adják), biztosítva ezzel azt, hogy rugalmassága, terhelhetősége a lehető legjobb legyen. Ha viszont folyamatosan görnyedünk – vagy testünket aszimmetrikusan terheljük –, akkor búcsút inthetünk a tankönyvi görbületnek, ugyanis gerincünk egy idő után nem kettős S, hanem a nyaki és háti gerincszakasz átmeneténél inkább C alakot fog formálni, ami már nem kedvező. Ilyen esetben az ágyéki és nyaki gerincre nagy terhelés nehezedik, a gerinc mozgástartománya beszűkül. Ez vezethet olyan tünetekhez, mint a látszólag ok nélküli fejfájás és szédülés, a nyakmerevségérzés és a vállövfeszesség, a tüdőkapacitás-csökkenés. Összességében annak érzete, mintha a vállunkon hatalmas terhet cipelnénk. Ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor a nyaki és a háti gerinc találkozásánál elkezdődik egy olyan kötőszövetes felrakódás is, ami már szemmel is látható. És ezzel el is érkeztünk a banyapúp problémaköréhez.

Főszerepben az életmód

A banyapúp kialakulásának főképp az kedvez, hogy a mai ember életében mindennapos az ülőmunka és az okostelefonok, táblagépek használata, és ennek velejárója a fej és a vállak „előreesése”. Ez a testtartás nemcsak azokra jellemző, akik számítógép előtt dolgoznak, hanem például a fogorvosokra, fogászati asszisztensekre, kozmetikusokra, fodrászokra, masszőrökre, mesteremberekre, kertészekre is.

– Az ilyen munkák során állandósuló testtartás azért gond, mert a miatta jelentkező aszimmetria a szervezet egységének megbomlásához vezet, azt eredményezi, hogy a terhelés nem ott éri a gerincet, ahol az ideális. Mindez kedvezőtlenül hat az izmokra, inakra és szalagokra, azokon keresztül pedig szinte törvényszerűen vezet olyan csigolyaoszlopot érintő problémákhoz, mint a banyapúp, a lapos hát és a hanyag tartás – mondja Kocsis Kata gyógytornász-fizioterapeuta, sportrehabilitációs tréner, gyógy- és sportmasszőr.

A banyapúp nem mindenkit érint ugyanúgy, megesik, hogy valakinél még nem is alakul ki komolyabb kötőszöveti felszaporodás, de a tünetek már érezhetők, és az is, hogy az esztétikai probléma már látványos, de fájdalom és egyéb panasz nem jelentkezik. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem is fog, ugyanis a banyapúp valamilyen szinten mindig felborítja az izomegyensúlyt, és beszűkíti a gerinc mozgástartományát, ami nem marad következmények nélkül. Emiatt annak is érdemes szakemberhez fordulnia, aki csak érzi a rá jellemző fizikális tüneteket, de a kötőszöveti felszaporodása még nem jelentős, és annak is, akinél már látványos, de hozzá egyéb tünetek még nem társulnak. Mivel a probléma gyakori és tipikus, fizikális vizsgálattal könnyen azonosítható. Fennállásakor a megoldást a tartáskorrekciós torna és a gerinc mobilizálása jelenti, így a szakorvos általában a gyógytorna mielőbbi megkezdését javasolja.

Kell a türelem

– Mivel az ilyen jellegű mozgásszervi problémák jellemzően hosszabb idő alatt alakulnak ki, a kezelésük is időigényes és kitartást igénylő, a gyors megoldást ígérő kezelések tartós, végleges megoldást nem jelentenek. A gyógytorna mellett ilyenkor a manuálterápia segíthet, mellette pedig az életmód megváltoztatása. Utóbbinak mindenképpen része a testmozgás mindennapi életbe való beépítése. Ez a rendszeres gyógytorna mellett jelenthet bármilyen mozgásformát, ami a háti és a nyaki gerincszakaszt is átmozgatja minden irányban. Az erősítő feladatok mellett a nyújtó gyakorlatok is fontosak, erre jó választás lehet a jóga és a pilates is. Ezekhez érdemes szakembertől segítséget kérni, mert a rossz mozdulatok sérüléseket és újabb tüneteket is okozhatnak. Olyan esetben különösen fontosak a személyre szabott gyakorlatok, amikor a deformitás komolyabb. Ilyenkor a panaszok egyéni mozgásprogrammal és lágyrész-manuálterápiával lehetnek javíthatók, vagy akár meg is szüntethetők – mondja Kocsis Kata.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .