A jó hír az, hogy ez teljesen rendben van, legalábbis Dr. Amanda Kahn New York-i belgyógyász és hosszúélet-specialista szerint. „Nem kell minden kedvenc ételedről lemondanod ahhoz, hogy tovább élj” — magyarázta a Huffpostnak adott interjújában.
„A hosszú élet nem a szigorú korlátozásokról szól, hanem a mindennap gyakorolt mikro-optimalizálásról. Az apró, következetes változtatásoknak is óriási hatása lehet a várható élettartamra.”
Hosszú élet áldozatokkal
Ráadásul az emberek sokkal nagyobb eséllyel tartanak ki kisebb változtatások mellett, mint drasztikus megvonásoknál. „A legtöbb diéta vagy egészségjavító próbálkozás azért bukik el, mert az áldozathozatal természetellenes, és őszintén szólva nehéz. A kis változtatások azonban nem tűnnek ijesztőnek. És ha még finomakat is eszünk, sokkal nagyobb eséllyel válik szokássá.”
Kapcsolódó: Kiderült, ez a „rossz” szokás valójában hosszú életet adhat – te is csinálod?
Az extra szűz olívaolaj például bizonyítottan kevesebb telített zsírt tartalmaz, és összefüggésbe hozható az alacsonyabb szív- és érrendszeri halálozással. Egy egészségesebb szív pedig segíthet abban, hogy tovább éljünk.
A legtöbben már azt is tudjuk, hogy fehér kenyér helyett egészségesebb, ha teljes kiőrlésűt eszünk. De vajon milyen más apró étrendi változtatások lehetnek még nagy hatással az egészségünkre és közvetetten a hosszabb élettartamra? Longevity-szakértők árulták el a legjelentősebb ételcseréket, melyeket bárki bevezethet otthon.
Kattints a képre, és lapozd fel galériánkat, hogy megismerd a legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb ételcseréket a hosszú életért!




Ez is érdekelhet: 5 egészségesnek hitt étel, ami valójában nem az
Kiemelt kép: Getty Images
Galéria képei: Canva