idős pár egy téli kertben táncol

8 alapvető szabály, amelyet betartva tovább élhetünk – egészségben

Tudósok megállapították, hogy ezeket betartva több mint 20 évvel tovább élhetünk!

„Mindenki egy perccel tovább akar élni. De tényleg, pont egy perccel tovább, mint ahogy megéri” – hirdeti a magyar 30Y zenekar egyik legnépszerűbb száma. És valóban: legtöbbünk első számú kívánsága minden bizonnyal az, hogy minél tovább élhessünk egészségben, és ennek köszönhetően láthassuk az unokáinkat és a dédunokáinkat felnőni, és/vagy (ha nem születik gyermekünk,) hogy minél több időt tölthessünk barátaink körében, láthassuk, mivé fejlődik a világ a következő évtizedekben. Életösztönünk folyamatosan a fülünkbe duruzsolja, hogy „csak még egyszer látni kéne a napot felkelni”, és (bár ez a hang sokakban elhallgat, mikor önmaguk ellen fordulnak,) mindannyian arra törekszünk, hogy ne szoruljunk a többiek segítségére, és ne legyünk mások terhére mindeközben.

Nos, jó hír, hogy (bár Isten útjai kifürkészhetetlenek,) amennyiben valóban ez életünk nagy célja, nem vagyunk teljesen kiszolgáltatott helyzetben: mi magunk is tehetünk valamelyest a minél hosszabb, egészséges élet érdekében. Az Independent írta meg, hogy az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján, a Nutrition 2023-on ugyanis egy olyan kutatás eredményeit közölték, mely szerint létezik nyolc olyan tényező, ami garantálhatja számunkra a hosszabb, egészségesebb életet. Ezek a következők:

  • fizikai aktivitás,
  • opioidfüggőségtől való mentesség,
  • dohányzás mellőzése,
  • jó stresszkezelés,
  • megfelelő étrend,
  • mértéktelen alkoholfogyasztás mellőzése,
  • jó alvás,
  • pozitív társas kapcsolatok ápolása.

A kutatáshoz 719 147, a Veterans Affairs Million Veteran Programban részt vevő személy adatait használták fel, és arra jutottak, hogy az alacsony fizikai aktivitás, az opioidhasználat és a dohányzás körülbelül 30-45%-kal magasabb halálozási kockázattal járt együtt, míg a stressz, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a rossz étrend és a rossz alváshigiénia egyenként körülbelül 20 százalékos növekedéssel, a pozitív társas kapcsolatok hiánya pedig 5 százalékkal magasabb halálozási kockázatot okozott.

Az eredmények szerint azok a férfiak, akik 40 éves korukban mind a nyolc szokással rendelkeztek, átlagosan 24 évvel tovább éltek, mint azok, akik nem feleltek meg ezeknek; azok a középkorú nők pedig,

akikre mind a nyolc szokás jellemző volt, 21 évvel tovább éltek, mint a többiek.

két idős nő mosolyogva, egymásba kapaszkodva sétál a tengerparton, mögöttük két idős férfi közeledik

Töltsünk minél több időt jó társaságban – már csak egészségünk érdekében is! (Fotó: Getty Images)

„Nagyon meglepett bennünket, hogy milyen sokat lehet nyerni egy, kettő, három vagy mind a nyolc életmódtényező alkalmazásával. Kutatási eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges életmód fontos mind a közegészségügy, mind a személyes jólét szempontjából.

Minél korábban, annál jobb, de még ha csak egy kicsi, pozitív változtatást is eszközölünk a negyvenes, ötvenes vagy hatvanas éveinkben, az is nagy előnnyel járhat számunkra”

– mondta Xuan-Mai Nguyen, a Veteránügyi Minisztérium egészségtudományi szakértője.

A kutatók szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy az életmódbeli tényezők hogyan járulnak hozzá az olyan krónikus betegségekhez, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség, amelyek rokkantságot és halált is okozhatnak.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images