- Egyes egészségesnek hitt ételek pont az ellenkező hatást váltják ki, mint amit várunk tőlük.
- A szakértők szerint a feldolgozott, magas cukor- vagy nátriumtartalmú élelmiszerek növelik a gyulladást és a krónikus betegségek kockázatát.
- A hosszú élet titka a természetes, teljes értékű ételekben rejlik.
Az elmúlt évtizedben a longevity – vagyis a hosszú élet – kifejezés az egészségipar egyik legnagyobb trendjévé vált. A közösségi médiában milliók követik a hosszú élet ígéretét kínáló étrendeket, szuperélelmiszereket és kiegészítőket.
A tudomány azonban óvatosságra int. Bár kutatások szerint az étrend akár 10 évvel is meghosszabbíthatja az életet, nem minden egészségesnek hitt étel támogatja ezt a célt. Bizonyos mentes termékek éppen az ellenkező hatást váltják ki: felborítják a vércukorszintet, növelik a gyulladást, megterhelik a szívet, és gyorsítják az öregedést.
A hosszú élet titka nem mindig az, aminek látszik
A hosszú élet iránti vágy nem új keletű, és ma már a tudomány is kutatja, mi lehet a titka. A kék zóna néven ismert területeken – például Japán Okinawa szigetén, az olaszországi Szardínián vagy a görög Ikarián – élnek a legtovább az emberek, akiknek étrendje főként növényi alapú, feldolgozatlan és szezonális alapanyagokból áll.
Egy 2023-as tanulmány szerint azok, akik növényi étrendet követnek, napi testmozgást végeznek és kerülik a feldolgozott ételeket, átlagosan 8–10 évvel élnek tovább.
Ezzel szemben a túlzott cukor- és sóbevitel, a mesterséges adalékanyagok és az ultrafeldolgozott termékek akár 20–30%-kal is növelhetik a korai halálozás kockázatát. A számok tehát egyértelműen azt mutatják: a hosszú élet nem a mentes termékeken múlik, hanem a tudatos, egyszerű választásokon.
Kapcsolódó: 10 (akár egészségesnek hitt) szokás, amivel károsítjuk a bélrendszert
5 egészségesnek hitt étel, amiről jobb, ha lemondunk
Az alábbiakban olyan élelmiszereket mutatunk, amelyekről sokan azt hiszik, hogy támogatják a hosszú életet, a szakértők szerint viszont mégsem egészségesek.
Íme 5 étel, amiről azt hisszük, hogy egészséges, de érdemes lenne elhagyni!




A hosszú élet nem a legtrendibb egészségesnek hitt ételeken múlik, hanem a természetességen. Minél kevesebb benne a cukor, az adalék és minél kevésbé feldolgozott, annál jobban támogatja a szervezetet.
Kapcsolódó: Ezeket együk a hosszú, egészséges életért
Kiemelt kép és a galéria képei: Getty Images