loma linda kek zona

Egy amerikai város, ahol tíz évvel tovább élnek a lakók – de mi lehet a titok?

A kék zónák azok a helyek, ahol a leghosszabb ideig élnek az emberek ezen a bolygón. Öt ilyet tartanak nyilván a tudósok: Costa Ricán, Szardínián, a japán Okinava-szigeteken, a Görögországhoz tartozó Ikarián és a kaliforniai Loma Lindában is meglepően hosszú, egészséges életet élnek a lakók.

Ha az egészségünkről, a várható élettartamunkról, a hosszú élet titkairól gondolkodunk, mindig előkerülnek a kék zónák. Vajon késő lenne most odaköltözni? Vagy oda kell születni ahhoz, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek? Melyik szigeten, illetve városban mi a titok? Japánban a zöldségekben, algákban gazdag étrend és az idősek tisztelete járul hozzá a boldog és aktív öregséghez, a különböző szigeteken nyugodt, lassú az élet és szintén egészségesen,

helyi zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztva élnek az emberek.

De mi a helyzet Amerika egyetlen kék zónájával? Ott nem a nyugalomban és a visszavonultságban találjuk meg a megoldást, hiszen pörgős kaliforniai településről beszélünk. Mit tudnak Loma Lindában, ami városi környezetben is egészséges, hosszú életet eredményez?

Az amerikai kék zóna titka a jó étkezés

Loma Lindában huszonnégyezer ember él, akik mind nagyon jó kilátásokkal vágnak neki az időskornak: míg Amerikában a várható átlagos élettartam 77 év, a városiak átlagosan ennél 10 évvel tovább élnek. A lakosság nagy része erősen vallásos, a Hetednapi Adventista Egyház tagjai. A keresztény konzervatív felekezetnek szigorú szabályai vannak: nem szabad húst enni, dohányozni, alkoholt fogyasztani. A tagok kikapcsolódás céljából rendszeresen sétálnak és túráznak, ráadásul minden szombaton kötelezően megpihennek.

Étkezésük egyszerű, de tartalmas, az étrendjük egyharmadát zöldségek, másik harmadát gyümölcsök teszik ki,

a maradék harmadot pedig bab, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.

Cukros ételeket csak kevesebb, mint egy százalék eszik a teljes lakosságból – ez is hozzájárul a hosszú élethez. Az adventista nők ráadásul gyakran esznek paradicsomot. Ez amiatt fontos, mert akik hetente minimum háromszor teszik ezt, azoknál jóval alacsonyabb lehet a petefészekrák kialakulásának esélye. (A kaliforniai adventista gyülekezet tagjairól tanulmány is készült, amely ezt vizsgálta.)

A diófélék mint nassolnivalók is hozzájárulnak az egészséghez, akik hetente ötször pisztáciát, diót mandulát esznek, ötven százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívbetegséget, és átlagosan két évvel tovább is élnek.

Loma Lindában az idősek is sportolnak

Az egészséges táplálkozás mellett Loma Linda lakói az életmódjukban is eltérnek az átlagtól. Hetente ötször minimum mozognak, korra és nemre való tekintet nélkül. Száz év felettiek is könnyen akadnak közöttük: a 101 éves Betty Striefling naponta emel súlyokat az idősek otthonában, de szereti a helyiek másik szokását, a reggeli sétát is. Nagyon fontos tényező a közösség is.

Akár idős, akár fiatal valaki Loma Lindában, az egyház tagjai nem hagyják magára.

Mindenkinek akad társasága, segítsége, így a magány (ami a tanulmányok szerint nyolc évvel is megrövidítheti az életünket), ott szinte ismeretlen érzés. Hasonlóan kulcsszerepet játszik a szombati pihenés. Ez azt jelenti, hogy a helyiek már péntek estétől elcsendesülnek, nem telefonoznak vagy számítógépeznek, nem néznek tévét, azaz nemcsak a munkából kapcsolják ki magukat, de a gépek szorításából is. Valóban pihen a testük és a lelkük egyaránt, miközben a családtagjaikra, barátaikra koncentrálnak és imádkoznak.

A kék zóna ott van, ahol megteremtjük

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy ha úgy kezdünk élni, ahogy a kék zónákban lakó emberek, garantáltan később kerülünk a sírba. Ez már csak azért is lehetetlen, mert míg Loma Lindában a bibiliai étrendre esküsznek, addig például a görögországi Ikaria lakói a mediterrán diétát követik, és az is éppúgy beválik. Számít az is, hogyan nőttünk fel, milyen mennyiségű stressz ért minket gyerekkorunktól kezdve, milyen szokásokat vettünk fel, milyen a genetikánk.

Ám az életmódunkon bármikor változtathatunk, nem kell hozzá Japánba vagy Kaliforniába költözni.

Hagyjunk fel a káros szokásainkkal, mérsékeljük a kalóriabevitelünket, minimalizáljuk a húsfogyasztást, együnk sokkal több zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyit megszoktunk.

Mozogjunk hetente minimum háromszor egy órát, ápoljuk a barátságainkat, családi kötelékeinket, legyünk összetartó közösségek tagjai. A kék zónákban élőkre jellemző, hogy van életcéljuk, tehát nem érzik értelmetlennek az életüket,

az időseknek is van szerepük a társadalomban, hasznosnak érzik magukat.

A stresszt is megtanulták lecsökkenteni akár szünnapokkal, akár a megfelelő hozzáállás elsajátításával. Ha ezeket mi is bevezetjük az életünkbe, mindenképpen egészségesebbek leszünk. A kék zónákban élőkhöz hasonlóan ritkábban leszünk betegek, vagy kell kevésbé szenvedünk majd krónikus betegségekben és demenciában, mint a világ más részein élők.

A japánok szerint a hosszú élet titka (többek között) az ikigai. Kattints, és tudd meg, hogy mégis mi ez.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj