Bár nem tartozik a legfelkapottabb vitaminok közé, az E-vitamin valójában kulcsszerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Erős antioxidáns, vagyis védelmet nyújt a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben, ezáltal csökkenti a krónikus betegségek – például a szívbetegség vagy bizonyos daganatok – kialakulásának kockázatát.
Emellett az immunrendszer egészségéhez is hozzájárul, mivel megóvja az immunsejtek membránjait a károsodástól.
Az E-vitamin továbbá gyulladáscsökkentő hatású, ami különösen fontos olyan állapotok esetén, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a nem alkoholos zsírmáj.
Ha alacsony az E-vitamin-szint, a szervezet nehezebben veszi fel a harcot a gyulladással szemben.
Az E-vitamin zsírban oldódó, azaz ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja, zsírra van szükség az étkezés során. Ez lehet hidegen sajtolt olaj, avokádó, diófélék vagy olajos magvak – bármelyik segít a vitamin felszívódásában.
10 étel, ami gazdag E-vitaminban
Az alábbi természetes vitaminforrásokat érdemes rendszeresen fogyasztani.
1. Mogyoróolaj
Egy evőkanál mogyoróolajban 6 mg E-vitamin található, ami a napi ajánlott mennyiség 40%-a, ráadásul finom, enyhén diós íze különlegessé teszi a salátákat. Fontos, hogy hidegen használd – például ecetes öntetként vagy zöldségek meglocsolásához –, mert a hő csökkenti a vitamintartalmát.
2. Búzacsíraolaj
Egy evőkanál búzacsíraolajban lenyűgöző mennyiség, 20 mg E-vitamin található, ami bőven fedezi a napi bevitelt. Csak hidegen használd, például salátaöntetként, kihűlt tésztákra csurgatva vagy smoothie-ba keverve.
Ez is érdekelhet: Ezeket a vitaminokat eszedbe ne jusson együtt szedni
3. Spárga
Egy csésze főtt spárgában közel 2 mg E-vitamin található, miközben természetes vízhajtó és K-vitamin-forrás is. Párold vagy pirítsd olívaolajon, fokhagymával, és tálald hús vagy hal mellé – így nemcsak finom, hanem tápanyagban gazdag köretet kapsz.
4. Mandula
Egy marék (kb. 28 gramm) mandula körülbelül 7 mg E-vitamint tartalmaz, így az egyik legjobb növényi forrása ennek az antioxidánsnak. Fogyaszthatod önmagában, zabkására szórva, smoothie-ba keverve vagy akár panírként húsokra sütve.

Kapszulák helyett érdemes E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani (Fotó: Canva)
5. Spenót
Egy csésze nyers spenótban 0,6 mg E-vitamin van, de mivel főzés közben összeesik, könnyű egyszerre nagyobb mennyiséget bevinni. Használhatod smoothie-ban, salátában, omlettben vagy párolva köretként.
6. Sütőtökpüré
Egy csésze konzerv sütőtökpüré majdnem 3 mg E-vitamint tartalmaz, ráadásul rostban és béta-karotinban is gazdag. Keverd krémlevesekbe, süteménytésztába vagy smoothie-ba, hogy őszi ízekkel turbózd fel az étrended.
7. Piros kaliforniai paprika
Egy közepes méretű piros kaliforniai paprika körülbelül 2 mg E-vitamint biztosít, miközben C-vitaminban is kiemelkedően gazdag. Fogyaszd nyersen, például mártogatóshoz, vagy süsd meg sütőben, és tedd szendvicsbe vagy tésztára.
8. Avokádó
Egy egész avokádó kb. 4 mg E-vitamint tartalmaz, emellett egészséges zsírsavakban is bővelkedik, így elősegíti a vitamin felszívódását is. Kend teljes kiőrlésű pirítósra, készíts belőle guacamole-t, vagy szeleteld salátákba.
9. Atlanti lazac
Egy 85 grammos (kb. tenyérnyi) szelet főtt lazacban 3 mg E-vitamin található, ráadásul omega-3 zsírsavakkal kombinálva különösen jótékony a szívre. Próbáld grillezve vagy sütve, akár lime-os-szirupos pácban, zöldséges körettel.
10. Fenyőmag
Egy adag (28 gramm) fenyőmag közel 3 mg E-vitamint tartalmaz, és kiválóan passzol salátákhoz, tésztákhoz vagy zöldséges köretekhez. Pirítva még intenzívebb ízt ad, például zöldbabhoz vagy pestóban.
Az E-vitamin tehát nem csak a bőrödet óvja vagy a szívedet védi, a sejtjeid egészségéért is dolgozik minden nap. Ráadásul nem szükséges kapszulában bevenni, az a legjobb, ha tudatosan építed be az étrendedbe a megfelelő ételeket.
Kapcsolódó: 5+1 vitamin, amire 40 felett minden nőnek szüksége van
Kiemelt kép: Canva