magféle csökkenti bélgyulladás bélrendszer egészség mandula

Már egy marék ebből a magféléből csökkentheti a bélrendszer gyulladását

Beleink egészsége egész szervezetünkre hatással van az agytól kezdve a bőrön át a közérzetünkig, ezért is fontos, hogy amennyire csak lehet, vigyázzunk a bélbaktériumok sokféleségére. De mi történik akkor, ha gyulladás alakul ki a bélrendszerben, és felborul ez a természetes egyensúly? Egy kutatás szerint egy egyszerű, mindennap fogyasztható magféle segíthet helyreállítani a harmóniát.
  • A pekándió, a pisztácia és a brazil dió számos jótékony hatással bír. 
  • Ez a magféle nem csak nassolnivaló, kulcsfontosságú a bélrendszer egészségéhez.
  • Növeli a butirát zsírsav mennyiségét, ami értékes energiaforrás a bélhámsejtek számára.

A mag- és diófélék bizonyítottan egészségesek, de csak kevesen tudják, hogy nem csupán nassolnivalóként jelentenek jobb alternatívát. A pekándióról például köztudott, hogy támogatja a szervezet vércukor-szabályozását, a pisztácia kiváló fehérjeforrás, a brazil dió pedig ugyancsak regenerálóan hat a bélrendszerre. 

A Harvard Egyetem szakértői kutatásukban arra hívják fel a figyelmet, hogy más olajos magvak is jótékonyan hatnak a szervezetre, például segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és támogatni a szív egészségét. Vagy épp enyhíteni a gyulladásos folyamatokat az emésztőrendszeren keresztül. 

Csodát tesz a mandula a bélrendszerrel 

A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett klinikai tanulmány megállapította, hogy a mandula fogyasztása növeli a butirát (vajsav) szintjét a szervezetben, ami számos egészségügyi előnnyel jár. De mi is az a butirát? Egy rövid szénláncú zsírsav, amelyet főként

a vastagbélben élő baktériumok termelnek az élelmi rostok fermentálása során.

A jótékony bélbaktériumok lebontják az élelmi rostokat a vastagbélben, ennek során pedig butirátot termelnek, amely a vastagbél sejtjeinek fő energiaforrása. Vagyis a butirát elsősorban a bélhámsejtek számára jelent energiát, emellett gyulladáscsökkentő hatású, és segít szabályozni az immunrendszer működését. 

A vizsgálatban 87 egészséges felnőtt vett részt. Az egyik csoport négy héten át napi két uncia (56,7 gramm) egész mandulát fogyasztott, a másik ugyanennyi őrölt mandulát kapott, míg a kontrollcsoport a szokásos uzsonna helyett muffint evett. 

magféle csökkenti bélgyulladás bélrendszer egészség mandula

A mandula kevésbé befolyásolja a bélflóra összetételét, ám növeli a butirát szintjét, ami viszont értékes energiaforrás a bélhámsejtek számára (Fotó: Getty Images)

A négyhetes időszak végén a kutatók elemezték a résztvevők bélmikrobióta-összetételét, annak változatosságát, valamint a bélrendszer egészségével és az emésztéssel kapcsolatos egyéb tényezőket. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy bár a mandula fogyasztása csekély mértékben befolyásolta a bélflóra összetételét, az egész mandulát fogyasztó résztvevők bélrendszerében jelentősen megemelkedett a butirát, vagyis a vajsav szintje.

Kapcsolódó: 5 természetes, otthoni módszer, ami megtisztítja a bélrendszered.

Más tápanyagok felszívódását is szabályozza

A kutatást vezető Kevin Whelan, a londoni King’s College dietetikus professzora így kommentálta a mandula és a bélrendszer egészsége közötti kapcsolatot. „A bélflóra részben a rövid szénláncú zsírsavak, például a butirát termelésén keresztül befolyásolja az egészséget. Ezek a molekulák üzemanyagforrásként szolgálnak a vastagbélben lévő sejtek számára, szabályozzák más tápanyagok felszívódását a bélben, és segítenek az immunrendszer egyensúlyának fenntartásában.

Tehát az elegendő rostbevitel fontos a bélrendszer egészsége szempontjából. Enélkül a bélbaktériumoknak nem lesz miből táplálkozniuk.”

Az egészséges bélrendszer nemcsak a jó közérzethez elengedhetetlen, hanem bizonyítottan segít megelőzni a fertőzéseket, javítja a depressziós tüneteket, csökkenti a krónikus betegségek – köztük a demencia – kockázatát, és hozzájárul a hosszabb élethez. A butirát emellett támogatja a jobb alvást, gyulladáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mindezek fényében nem is tűnik olyan nagy áldozatnak beiktatni egy-egy marék mandulát a napi étrendünkbe – mellé pedig rendszeresen fogyasszunk más, a bélrendszer egészségét támogató élelmiszereket is.

Kiemelt kép: Getty Images

Kapcsolódó: Ismerd fel időben – 5 tünet, ami fekélyes vastagbélgyulladásra utal.