idős hölgy otthon bot elesés baleset

Idősebb korban gyakoribbak a sérülések – ezekkel az ételekkel megelőzhetők

Új kutatások szerint a megfelelő táplálkozás időskorban is segíthet megőrizni az izomerőt, csökkenteni a sérülések kockázatát, és támogatni az aktív, egészséges öregedést

Az időskor egyik legnagyobb kockázata az elesés, amely sokszor nemcsak kisebb horzsolásokkal jár, hanem komoly sérüléseket is okozhat. A statisztikák szerint a 65 év felettieknél az ehhez hasonló balesetek a vezető okai a sérüléseknek és a sérüléshez köthető halálozásnak.

A következmények között gyakori a csípőtörés, a fejsérülés vagy akár a hosszan tartó mozgáskorlátozottság.

A problémát súlyosbítja, hogy egyetlen esés után az idősek gyakran félnek újra szabadon mozogni, ami tovább csökkenti aktivitásukat, gyorsítja az izomtömeg-vesztést, és ezzel ördögi kört eredményez. Éppen ezért a szakemberek szerint kulcsfontosságú, hogy megelőzzük a váratlan baleseteket, amelyhez a rendszeres mozgás mellett a helyes étrend is jelentősen hozzájárulhat.

Az izomvesztés rejtett kockázata

Az életkor előrehaladtával természetes folyamatként jelenik meg a szarkopénia, vagyis az izomtömeg és izomerő csökkenése. A Cleveland Clinic szakértői szerint a folyamat már a 30-40-es éveinkben elindul, de 65-80 éves kor között gyorsul fel igazán. Bár elkerülhetetlen, nem kell, hogy a sérüléseknek végzetszerű következménye legyen – mi több, úgy tűnik, a táplálkozásban rejlik az egyik leghatékonyabb megoldás.

Ezzel az étrenddel megelőzhetjük a sérüléseket 

Egy 2025 májusában megjelent meta-analízis (Nutrients folyóirat) 13 kutatás eredményeit összesítette, és arra jutott, hogy a mediterrán étrend jelentősen javíthatja az idősek fizikai állapotát. A spanyol kutatók szerint

az étrend következetes betartása összefüggésbe hozható a jobb egyensúllyal, járással, izomerővel, rugalmassággal és kisebb esési kockázattal.

Emellett a mediterrán étrend védő hatással bír a frailty szindróma, pontosabban az idősödéssel járó törékenység szindróma vagy esendőség ellen.

elesés baleset 65 felett izomvesztés mediterrán étrend megelőzés egészség

Még 60 felett is sokat tehetünk izmaink és csontjaink egészségéért, ha odafigyelünk az étrendre és a fehérjebevitelre (Fotó: Getty Images)

Már egy 2020-ban megjelent tanulmány is kimutatta, hogy a mediterrán étrend akár egyetlen év alatt képes átalakítani a bélflórát, csökkenteni a gyulladásos folyamatokat és lassítani a szervezet leépülését – ez pedig közvetve segít megelőzni az izomvesztést és a sérülékenységet.

Mit tegyünk a tányérra?

A Cleveland Clinic ajánlása szerint érdemes 20-35 gramm jó minőségű fehérjét fogyasztani minden főétkezés során, hogy megelőzzük az életkorhoz kapcsolódó izomvesztést. Érdemes az alábbi alapelveket figyelembe venni: 

Kapcsolódó: Kutatás mutatott rá, mikor gyorsul fel hirtelen az öregedés.

  • sok zöldség és gyümölcs,
  • teljes kiőrlésű gabonák,
  • hüvelyesek,
  • olívaolaj mint fő zsírforrás,
  • mérsékelt mennyiségű hal, baromfi, tojás és tejtermék,
  • kevés vörös és feldolgozott hús, valamint hozzáadott cukor.

Ezek az ételek antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő összetevőkben és omega-3 zsírsavakban gazdagok – mindezek együtt pedig segítenek megőrizni az egészséget és a mozgékonyságot.

A mozgás is kulcsfontosságú

Az étrend mellett a rendszeres edzés (például súlyzózás, gumiszalagos gyakorlatok, saját testsúlyos edzés) elengedhetetlen az izomtömeg fenntartásához. Emellett a rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet időben felismerni az esetleges egészségügyi kockázatokat.

Az időskori balesetek nem csupán a véletlen művei – nagyban befolyásolja őket az életmódunk és az étkezésünk is. A mediterrán étrend, a megfelelő fehérjebevitel és a rendszeres mozgás együttesen képesek lassítani az öregedés folyamatát, erősíteni az izmokat és csökkenteni a sérülések esélyét. Az öregedés elkerülhetetlen – de az, hogy hogyan öregszünk meg, nagyrészt rajtunk múlik.

Ez is érdekelhet: Recseg-ropog, fáj? – Így jelez a tested, ha idő előtt elöregszik.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó