Ha fogyni szeretnél, minden bizonnyal hallottad már, hogy a fehérjebevitel növelése segíthet a súlyvesztésben – és ezt ma már tudományos kutatások is alátámasztják.
„A fehérje az egyik legfontosabb tényező a jóllakottság érzésében. Hatékonyan csökkenti a ghrelin, vagyis az éhséghormon szintjét, így kevesebb kalóriát viszünk be” – mondta Dr. Meghan Garcia-Webb, belgyógyász, életmód- és elhízás-specialista a Reader’s Digest magazinnak.
A Nutrients tudományos folyóiratban megjelent áttekintő tanulmány nemrég 37 kutatás eredményeit vizsgálta. A résztvevők,
akik több fehérjét fogyasztottak, átlagosan 1,6 kilogrammal többet fogytak,
mint azok, akik nem emelték a fehérjebevitelüket. A kutatás külön kiemeli, hogy prediabéteszes pácienseknél a magas fehérjetartalmú étrend különösen előnyös lehet.
Mi történik, ha több fehérjét eszel?
A fehérje nemcsak az éhségérzetet csökkenti, hanem hozzájárul az izomtömeg megtartásához is. Ez azért fontos, mert az izmok nyugalmi állapotban is több kalóriát égetnek, mint a zsírszövet. Dr. Garcia-Webb hangsúlyozza:
„Fogyás közben nemcsak zsírt veszítünk, hanem az izomtömeg egy része is elvész.
Ezt csak megfelelő fehérjebevitellel és rendszeres erősítő edzéssel (heti legalább kétszer) lehet megelőzni.” A fehérje további előnye, hogy stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a zsírraktározást és elősegíti a zsírbontást.
Hogyan számold ki a napi fehérjeszükségletedet?
A fogyáshoz szükséges optimális fehérjebevitel:
1,0-1,2 gramm fehérje/testsúly kilogrammonként, az ideális testsúly alapján.

A fehérje kulcsszerepet játszik a fogyásban: csökkenti az éhséget, segíti az izomzat megőrzését és gyorsítja az anyagcserét (Fotó: Getty Images)
Példa:
- Céltestsúly: 80 kg
- Fehérjeszükséglet: napi 80-95 g
Tipp: mindig az ideális, ne pedig az aktuális testsúlyból számolj!
65 év felett ajánlott a felső tartományt (1,2 g/kg) megcélozni, mivel időskorban természetesen csökken az izomtömeg. Vesebetegség, bariátriai műtét előtt/után mindenképp egyeztess orvosoddal, mielőtt magas fehérjetartalmú étrendbe kezdenél!
Melyek a legjobb fehérjeforrások fogyáshoz?
Dr. Garcia-Webb elsősorban teljes értékű növényi fehérjéket ajánl, mert ezek táplálóak, telítenek, és nem emelik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.
Ajánlott fehérjeforrások:
- Quinoa
- Tofu
- Tempeh (szójaalapú növényi élelmiszer)
- Edamame szójabab
Kapcsolódó: Ezt edd a drága és egészségtelen fehérjeszeletek helyett.
Állati eredetű fehérjéket (hús, tojás, tejtermékek) is lehet fogyasztani, de érdemes mértékkel, és inkább a sovány húsokra koncentrálni.
Hogyan építsd be a fehérjét az étrendedbe?
„A legjobb, ha naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Így automatikusan kevesebb hely marad az egészségtelen ételeknek – és nem érezzük magunkat megfosztva semmitől” – javasolja a szakértő.
Ez a szemlélet nem a tiltásokra épít, hanem arra, hogy hozzáadjuk az étrendhez a tápanyagdús ételeket, ami hosszú távon fenntarthatóbb és élvezetesebb.
Összefoglalva:
- Napi 1,0-1,2 g fehérje/testsúly kg az ideális mennyiség fogyáshoz.
- Kombináld erősítő edzéssel, hogy izmot tarts meg és zsírt veszíts.
- Részesítsd előnyben a növényi fehérjeforrásokat.
- Fókuszálj a bőséges, tápláló ételekre, ne a megszorításokra.
Ez is érdekelhet: Felejtsd el a proteinport: ez a 3 növény kenterbe veri a húst is!
Kiemelt kép: Getty Images