fehérje túlzott fogyasztása öregít

Ez az egészségesnek hitt szokás valójában gyorsíthatja az öregedést

Gondoltál már arra, hogy amit az egészséged érdekében minden nap megteszel, valójában közelebb vihet a betegségekhez – és akár éveket is elvehet az életedből? Egyre több orvos és táplálkozási szakember figyelmeztet egy szokásra, amely túlzott mértékben terjed az életmódváltók között. Igen, jó eséllyel te is csinálod.
  • A kiegyensúlyozott, főként növényi alapú étrend segíthet elérni az egészséges hosszú életet.
  • Mutatjuk, melyik szokás gyorsíthatja fel az öregedést, rontja a sejtek megújulását, és növeli a krónikus betegségek kockázatát.
  • Tünetei is vannak, de ha bizonytalan vagy, végeztess laborvizsgálatot és konzultálj dietetikussal.

Úgy tűnik, hogy a „minél több, annál jobb” nem minden esetben igaz – különösen, ha fehérjéről van szó. Bár ez a tápanyag létfontosságú az izmaink, a hormonjaink és az egész testünk működéséhez, a szakértők most arra figyelmeztetnek: a túlzott fehérjebevitel felgyorsíthatja a biológiai öregedést, és hosszú távon akár több kárt is okozhat, mint hasznot. Vajon te is túl sokat eszel belőle?

A népszerű trend, ami visszafelé sülhet el

Az egészségipar szinte óránként termeli ki magából a trendeket, nehéz lépést tartani a peptidekkel vagy a zöldlé kúrákkal. Az izomépítés szent gráljának tartott fehérje régóta őrzi méltó helyét az egészséges életvitel univerzumában. Mostanra viszont annyira fixálódtunk, hogy szélsőséges méreteket ölt a fehérjefogyasztásra való ösztönzés. A boltokban ömlesztett mennyiségben kaphatók a különböző proteinnel dúsított termékek, a celebek pedig szintén elárasztanak minket a fehérje „csodáikkal”.

De vajon túlzásba vihetjük a fehérje fogyasztást? Nagyon is! Melanie Murphy Richter holisztikus dietetikus és Dr. Joseph Antoun longevity (hosszú élet) hosszú élet szakértő szerint az extrém fehérjebevitel – különösen állati forrásból – nemcsak hogy felesleges, hanem ártalmas is lehet, ha túlzásba visszük.

Mi történik a testünkkel, ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

A probléma gyökere egy IGF-1 nevű hormon, ami egy inzulinszerű növekedési faktor 1-nek nevezett kulcsfontosságú tápanyag-érzékelő útvonal. A hormon aktiválása elengedhetetlen a gyermek- és serdülőkorban a növekedés során, de felnőttkorban, ha túlzottan aktiválva marad, a sejtregeneráció helyett túlzott sejtnövekedést idézhet elő – ez pedig fokozza a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Kapcsolódó: Ez a 7 tünet viszont elégtelen fehérjefogyasztásra utalhat

Ráadásul a folyamatos sejtnövekedés hátráltatja az autofágiát – a sejtek öntisztuló mechanizmusát –, amely kulcsfontosságú az egészséges öregedéshez. A végeredmény? A test gyorsabban öregszik, mint ahogy kellene.

fehérje túlzott fogyasztása öregít

Manapság könnyű eltúlozni a fehérjebevitelt, próbáljunk tudatosak maradni (Fotó: Getty Images)

Mennyi az elég, és mennyi a sok fehérje?

A legtöbb ember számára napi 0,31–0,36 gramm fehérje testsúlykilogrammonként bőségesen elegendő – főleg növényi forrásból. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os embernek napi 22–25 gramm fehérje is elég lehet.

Azonban a modern étrendek gyakran ennek kétszeresét vagy háromszorosát is tartalmazzák, különösen, ha valaki gyakran fogyaszt fehérjeszeleteket, turmixokat, vagy sok húst, tojást, tejterméket. 65 éves kor felett ez az arány némileg nőhet, főként az izomtömeg fenntartása érdekében – de a túlzások továbbra is veszélyesek.

A túlzott fehérjebevitel árulkodó jelei

Nem csak a laboreredmények mutatják ki, ha túl sok fehérjét fogyasztasz. Dr. Antoun szerint az alábbi tünetek is figyelmeztető jelek lehetnek:

  • Puffadás, emésztési zavarok
  • Kiszáradás, sötét vizelet
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Ingerlékenység, hangulatingadozás
  • Rossz lehelet 
  • Fáradékonyság.

Hosszú távon: veseterhelés, szívbetegség, inzulinrezisztencia, rákos elváltozások jelentkezhetnek a szervezetben. 

Természetesen szó sincs arról, hogy mostantól démonizálni kell a fehérjét, inkább érdemes törekedni a tudatos fogyasztásra. A teljes értékű, növényi alapú fehérjeforrások (például hüvelyesek, quinoa, tofu, diófélék) kevésbé terhelik a szervezetet, és kevésbé kapcsolódnak az IGF-1 aktiválódásához.
Az idősebb korosztály számára indokolt lehet mérsékelten emelni a bevitelt – de mindig érdemes szakemberrel egyeztetni. És ne feledjük: a hosszú élet kulcsa nem az, hogy többet, hanem hogy jobban együnk.

Ha már életmódváltás: Ez a tea olcsó, zsírt éget, és a szívnek is jót tesz

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó