Epekő, vesekő, mit tegyünk ellenük?

Epekő, vesekő, mitől lesznek, mit okoznak, mit kezdjünk velük?

Nőknél az epekő, férfiaknál a vesekő kialakulása a jellemzőbb. Az okokat, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit vizsgáltuk.
  • Az epekő akár évekig is észrevétlen maradhat, azonban a nagyobb méretűek krónikus gyulladást is okozhatnak.
  • Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és bőséges folyadékfogyasztással megelőzhető az epekő kialakulása.
  • A vesekő akkor alakul ki, ha a vizelet túltelítetté válik, és a kiválasztott anyagok nem tudnak benne feloldódni.
  • Ha a vesekő akadályozza a vizelet ürítését, az súlyos fájdalommal jár, ilyenkor gyors orvosi beavatkozásra van szükség.

Nőknél az epekő, férfiaknál inkább a vesekő kialakulása a jellemzőbb. Egyik sem ritka betegség, és a két folyamat egymással is mutat némi összefüggést. Dr. Soós Krisztina háziorvos válaszol a kérdéseinkre, amelyek a kövesség tüneteire, okaira, a megelőzés és a kezelés lehetőségeire irányulnak.

Mi az a néma kő?

Bár az epekő átlagosan a lakosság 15 százalékát érinti, tehát gyakorinak mondható, az esetek háromnegyed részében hosszú ideig, akár évekig tünetmentesen lapul az epekő úgy, hogy a beteg nem is tud róla. Előfordulhat, hogy más okból végzett ultrahangvizsgálat során fedezik fel az ilyen, úgynevezett néma követ vagy köveket, mert akár több is lehet belőlük. Méretük a homokszemcsényitől a több centiméteresig változhat.

Miért alakulhat ki az epekő?

Az epe a zsírok felbontásában részt vevő emésztőnedv, a máj termeli, az alatta elhelyezkedő epehólyag tárolja. Innen kerül az epevezetéken át a vékonybél felső szakaszába, a patkóbélbe, ahol a zsírok emésztése kezdődik. Naponta 8-10 dl epefolyadék termelődik, aminek nagy része, 80 százaléka víz. Az epesavak mellett oldott állapotban többek között koleszterint is tartalmaz az epe. A legtöbb kő a koleszterin kicsapódása révén keletkezik azáltal, hogy az összetevők aránya felborul, megnő a koleszterin koncentrációja. Okozhatja ezt a máj működési zavara, helytelen táplálkozási szokások (zsíros étkezés, elégtelen folyadékfogyasztás), elhízás, de drasztikus fogyókúra is. Laboreredmények jelezhetik a kőképződés rizikóját, ugyanis magas vérzsírértékek (magas koleszterinszint és triglicerid) esetén az epében is megnő a koleszterinsűrűség. A kövek kisebb hányada, mintegy egyötöde a vörösvértestek pusztulása során keletkezett bilirubinból áll össze a vérfesték fokozott lebomlása során.

Megelőzhető az epekő képződése?

A kőképződés egyes feltételeit kizárhatjuk: bőséges folyadékfogyasztással, rostban gazdag és zsírban szegény táplálkozással, az ideális testsúly megtartásával, rendszeres mozgással, illetve mérsékelt ütemű, koplalás nélküli fogyókúrával elkerülhetjük az epe besűrűsödését, magas koleszterinkoncentrációját.

Kik az érintettek?

Nagyobb az epekő kialakulásának esélye elhízottaknál, cukorbetegeknél, májzsugorban szenvedőknél. Ezekben az esetekben a már meglévő alapbetegséghez vezető okok játszanak szerepet a kőképződésben is. Fokozódik a hajlam terhesség és szoptatás alatt is, terhességben ugyanis nő a koleszterinszint, az epehólyag ürülése pedig lassul. Ezek mellett genetikai tényezők is szerepet játszanak ott, ahol a családban a felmenőknél is előfordult ez a betegség. Ilyenkor különösen fontos, hogy a megelőzés terén megtegyük, ami rajtunk múlik.

„Életmódunkkal igyekezzünk ellenkormányozni, és nem támogatni a kőképződés folyamatát. Az, hogy eddig nem okozott gondot, nem jelenti azt, hogy később sem fog.”

Mi a teendő?

Ez attól is függ, mekkora és milyen panaszokat okoz az epekő. Azok a kövek, amelyeknek meglétére szinte véletlenül derült fény, nem igényelnek gyors ellátást. Ám ha már tudunk róla, életmódunkkal igyekezzünk ellenkormányozni, és nem támogatni a kőképződés folyamatát. Az, hogy eddig nem okozott gondot, nem jelenti azt, hogy később sem fog. A nagyméretű epekő folyamatosan irritálja az epehólyag nyálkahártyáját, és gyulladást okozhat. Ez sem jár feltétlenül erős tünetekkel, ezért akár hosszú ideig is elviselhetjük, az állandó gyulladás hosszú távú következménye azonban daganatos betegség is lehet. Ezt megelőzhetjük a kő műtéti eltávolításával. Kisebb kő akkor okoz tüneteket, ha becsúszik az epevezetékbe, elzárja az epehólyag nyílását, gátolja az epe ürülését a patkóbélbe, emiatt az epehólyag fájdalmasan megduzzad. Eljuthat az epekő a hasnyálmiriggyel közös vezetékbe is, ennek pedig hasnyálmirigy-gyulladás lesz a következménye. Nem jósolható meg előre, mikor kerül egy kisebb kő »rossz« helyre, de zsíros ételek fogyasztása után, amikor az epetermelődés bőségesebb, nagyobb valószínűséggel állhat útjában az epeáramlásnak. Megelőzés céljából is indokolt lehet tehát a kisebb kövek eltávolítása, ha pedig időről időre visszatérnek a tünetek, a mielőbbi műtét javasolt. Ha a beteg állapota engedi, ezt laparoszkópos eljárással végzik. A kíméletes beavatkozás során nemcsak a követ, hanem a teljes epehólyagot eltávolítja az orvos.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Aki nem tud az epekövéről, nem biztos, hogy felismeri az első epegörcsöket. A hányás, hányinger, a hasfájás, a has jobb felső részén jelentkező fájdalom, amely kisugározhat a hátba, a jobb váll felé több más betegség, például vakbélgyulladás, gyomorrontás, sérv, hasnyálmirigy-gyulladás tünete is lehet. Magától is megszűnhet akár fél vagy néhány óra elteltével, fájdalomcsillapító, görcsoldó is segíthet, de hasonló visszatérő vagy nem múló panaszokkal forduljunk a háziorvoshoz. A vérvizsgálat eredménye utalhat az epehólyag betegségére, hasi ultrahangvizsgálattal pedig pontosan meghatározható a kövek száma és mérete is. Panaszaink és állapotunk ismeretében javasol az orvos diétát, gyógyszeres kezelést vagy műtétet.

Mikor van szükség diétára?

Epeköves görcsroham után, különösen akkor, ha az jelentősebb hányással járt, szénsavmentes ásványvízzel vagy csapvízzel pótoljuk a folyadékot. Csak másnap kezdjük az étkezést, gyakori, kis mennyiségű pépes, főtt, párolt zöldség, sovány húsok bevezetésével. Azok, akik már hosszabb ideje küzdenek epekő okozta panaszokkal, megfigyelés alapján tudják, hogy nemcsak a zsíros ételek, hanem például a tojás, tej, és az úgynevezett »fújós« ételek is kiválthatnak görcsöket. Akinek néhány hétig, hónapig várakoznia kell ultrahangvizsgálatra vagy műtétre, ez idő alatt próbálja diétával kivédeni a rosszulléteket. Műtét után szintén javasolt a diéta, mert bár az epekövek nem okoznak többé gondot, az emésztőrendszernek alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy az epe epehólyag hiányában folyamatosan ürül a májból a patkóbélbe. Fokozatosan vezessünk vissza az étrendünkbe egy-egy ételféleséget, hogy kitapasztaljuk egyéni érzékenységünket, de az epekőképződést támogató étrendhez és szokásokhoz később se térjünk vissza, mert kő akár az epevezetékben is keletkezhet.

Ha jön a meleg, megnőhet a vérrögképződés veszélye. Így ismerheted fel időben a trombózis jeleit!

Van összefüggés az epekő és a vesekő képződése között?

„Mindkettő gyakrabban fordul elő túlsúly, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar és magas vérnyomás mellett, valamint azt is megfigyelték, hogy a kétféle kőbetegség kölcsönös rizikófaktort jelent egymásra. Tehát akinél kialakult az egyik szervben, nagyobb eséllyel számíthat erre a másik szervnél is. Az összefüggés pontos oka még nem teljesen ismert, az azonban tény, hogy az egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, valamint az annak következtében kialakult anyagcsere betegségek minden szerv működését negatívan befolyásolják.”

Miért alakul ki a vesekő?

A vese fontos méregtelenítő szervünk: átszűri a vért, kiválasztja a szervezet számára szükségtelen vizet és az abban oldott anyagokat, de más fontos anyagokat visszatart. Amikor ez az egyensúly felborul, a vizelet túltelítetté válik, és azok az anyagok, amelyek már nem tudnak feloldódni benne, kristályok formájában jelennek meg ott. Ezek észrevétlenül távozhatnak a vizelettel, a vesében maradva azonban összetapadnak, növekednek. Elsősorban a túl kevés folyadék fogyasztása, kisebb mértékben az egyoldalú táplálkozás, egyes anyagcserebetegségek és bizonyos gyógyszerek játszanak szerepet a kőképződésben.

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

Napi két-három liter folyadék bevitelével csökkenthetjük a vesekő kockázatát. Nem mindegy azonban, mit iszunk! Legjobb az ivóvíz és a cukrozatlan gyógynövénytea, ám nem javasolt az erős fekete tea, a sok foszforsavat tartalmazó üdítők, például a kóla. A rendszeres mozgás serkenti a vérkeringést, és az áramló, mozgó folyadékban kevésbé indul meg a kristályosodás. Kerüljük a túlzott sóbevitelt és a túl sok állati eredetű fehérje fogyasztását. Mivel a kalciumtartalmú kövek a leggyakoribbak, ajánlott, hogy ne lépjük túl a napi 1000-1200 mg kalciumbevitelt, és ezt egyenletes felszívódású, természetes alapanyagokkal, például tejtermékekkel biztosítsuk.

Epekő, vesekő, milyenek ezek a kövek? Mit tegyünk ellenük?

Milyen tüneteket okoz a vesekő?

„A kövek elhelyezkedése, mérete és összetétele is meghatározó. Ultrahanggal nem érzékelhetők, és a vizelettel észrevétlenül távozhatnak a 2 mm-nél kisebb kövek, ez a vesehomok. Nagyobb vesekő is elhelyezkedhet tünetmentesen, úgynevezett »nyugvókőként« a vesekelyhekben, ilyenkor lehet, hogy nincs is tudomásunk róla. Ám ha a vesekő kimozdul, és akadályozza a vizelet elfolyását, az feszíti a vese tokját, ami nagyos erős fájdalommal jár, akárcsak az, ha a húgyutakban megreked valahol.”

Hogyan távolítható el a vesekő?

Azonnali orvosi ellátásra van szükség, ha a fájdalom semmiképpen sem enyhül, vizeletürítési nehézségek, láz, hányás jelentkezik. Lehet, hogy egy vándorló vesekő végül természetes úton távozik: ha 4 mm-es, ennek 80 százalék esélye van, 5 mm-esnél már csak 20 százalék. A szerencsésen kipisilt követ ajánlott megőrizni, és az összetételét megvizsgáltatni a további kezelés érdekében. Az egyik lehetséges gyógymód a kőzúzó kezelés: lökéshullám-terápiával, egy kb. húszperces beavatkozás során a nagyobb köveket felaprózzák, így azok a vizelettel kiürülhetnek a szervezetből. Ez az eljárás a kalcium-oxalát és kalciumfoszfát köveknél a legeredményesebb. De előfordulhat, hogy a vesekő összetétele, elhelyezkedése vagy mérete (9 mm-nél nagyobb) sebészi úton történő eltávolítást indokol.

Egy kanál ebből az élelmiszerből jelentősen javíthatja az agyunk egészségét!

Szöveg: Balányi Klára, kiemelt kép: Unsplash, a cikk a Nők Lapja Egészség 2021. márciusi számában jelent meg.