Minden, amit a cukorbetegségről tudni kell

November 14. a diabétesz világnapja, ennek alkalmából lássuk, mit kell tudni róla.

A cukorbetegség világnapja kiváló alkalom arra, hogy áttekintsük életmódunk és a diabétesz kialakulásának összefüggéseit, illetve megismerjük az éveken át fennálló betegség következményeit. Világszerte 422 millió ember küzd (a populáció kb. 10%-a) ezzel az immár népbetegségnek számító kórral, Magyarországon pedig az emberek 41% százaléka érintett valamilyen módon: azaz ő maga vagy valamelyik családtagja diabéteszes. Jó hír azonban, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén kezünkben van az irányítás, hiszen kialakulása függ az életmódtól is, így a felelősség a miénk – hívják fel a figyelmünket a november 14-ei világnap alkalmából az orvosok. 

Magyarországon nagyjából minden 10. embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar beteg diagnózis hiányában még nincs tisztában állapotával.

Ez azért is rendkívül veszélyes, mert a későn felismert, illetve nem megfelelően kezelt diabétesz súlyos következményekkel, többek között szív- és érrendszeri elváltozásokkal, ideg- és vesekárosodással, valamint vaksággal is járhat. A szakértők nem győzik hangsúlyozni: a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal és következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek. (A cukorbetegség típusairól ebben a korábbi cikkünkben már írtunk.)

Az életmódon sok múlik

Egy 2018-as kutatás szerint

a magyarok naponta átlagosan 284 percet ülnek a tv előtt, ez 16 perc híján 5 óra, ami a sporttól és más aktív kikapcsolódási formáktól veszi el az időt.

Szervezetünk egyik csodája az alkalmazkodóképesség, de ez egyben a legnagyobb csapda is, hiszen ha hozzászokunk ehhez az életmódhoz, egyre kevésbé hiányzik majd a rendszeres testmozgás. Ennek eredményeként két dolgot veszítünk egyszerre: a testsúlyunk feletti kontrollt és a stressz levezetésének egyik legjobb formáját – előbbi legtöbb esetben túlsúlyhoz, míg a kezeletlen stressz előbb-utóbb magas vérnyomáshoz vezethet.

Fotó: Getty Images

Mindkettő egyaránt növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. De ez nem az egyetlen veszélyforrás, hiszen a szénhidrátdús étkezés és az egészségtelen ételek hatására nemcsak a testsúlyunk gyarapodik, hanem a vércukorszintünk is szélsőséges igazodásba kezd, majd hosszú távon az inzulin-háztartásunk is felborul. Ha nem figyelünk oda, ezt később könnyen inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség követheti. Kezdetben még elegendő lehet, ha egészségesebb életmódra váltunk, de van egy pont, ahonnan már visszafordíthatatlanok a következmények. Hogy még mik lehetnek a kiváltó okok, nemrég mi is írtunk ebben a cikkünkben

Ezek jelzik a betegséget

Érdemes odafigyelni, mert az olyan ártatlannak tűnő tünetek, mint a fokozott szomjúság, a gyakori éhségérzet, a szokatlan fáradtság, a homályos látás, az éjszakai alvást is gyakran megszakító vizelési inger mind utalhatnak kezdődő vagy akár már előrehaladott diabéteszre. A betegség további jelei lehetnek az ingerlékenység és hangulatváltozások, a váratlan fogyás illetve a lassan gyógyuló vágások, sebek és zúzódások is. Amennyiben már diagnosztizált cukorbetegek vagyunk, nagyon fontos, hogy ismerjük annak következményeit, veszélyeit. Ha nem figyelünk oda, olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki, melyek akár végzetesek is lehetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy világszerte évente 1,5 millió halálesetet tulajdonítanak ennek a betegségnek  De rendszeres kontrollal, bizonyos esetekben önvizsgálattal időben felismerhetjük a szövődményeket – orvosunknak is segíthetünk, ha megosztjuk vele új, szokatlan tüneteinket.

A leggyakoribb szövődményeket talán többen ismerik:

 • látásromlás, vakság
 • idegi fájdalmak, zsibbadások
 • veseműködési zavar, fehérje ürítés
 • érszűkület (koszorúerek, agyi, erek, végtagok)
 • diabéteszes láb (lábszárfekély)
 •  szívinfarktus, agyembólia, bénulások.

Szívünkre mehet

Kevésbé ismert, de mégis nagyon gyakori, hogy a tartós diabétesz hatására sok esetben szívelégtelenség alakul ki. Ha valakinél tartósan, 5 évnél hosszabb ideje áll fenn a betegség, mindenképpen szükséges a szívműködést ellenőrző szűrővizsgálatokra is járnia, mert minél régebb óta érintett, annál nagyobb az esélye annak, hogy csökkent teljesítőképességűvé válik a szíve. Cukorbetegség esetén ráadásul akár négyszer akkora lehet a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata, mint a nem cukorbeteg pácienseknél.

Érdekesség, és jó tudni, hogy nem csak a cukorbetegség szövődménye lehet a szívelégtelenség, hanem a nem megfelelő szívműködés szövődménye is lehet a cukorbetegség. Ezt felmérések is igazolják, miszerint a szívelégtelenséggel kórházba felvett betegek 40%-ánál diabétesz állapítható meg. A kutatók szerint mindez két okból lehetséges: egyrészt mert a magas vércukorszint roncsolja a szívizomsejteket, másrészt mert az ilyenkor kialakult érkárosodás miatt a szívnek nagyobb munkát kell végeznie. A szívelégtelenségben szenvedők esetében a szervezet maximális oxigénfelvételi szintje már idejekorán jelzi az inzulinrezisztencia vagy a prediabétesz kialakulásának esélyét. A szívelégtelenség megelőzésében sokat segít az a felfedezés, hogy

már az inzulinrezisztencia is előre jelezheti a betegség kialakulását, igaz, nem akkora rizikóval, mint a régóta diabéteszes betegek esetén.

Éppen ezért, ha valaki cukorbeteg, a kezelőorvosa a bevett szűrővizsgálatok mellett a szívizom teljesítményét is figyelemmel kíséri, hogy időben észrevegye a nem megfelelő szívműködésre utaló jeleket. Szerencsére nem csak negatív irányba befolyásolja egymást a két kór, a szívelégtelenséggel kórházba került betegek gyógyulását például egyértelműen felgyorsítja, ha odafigyelnek a beteg vércukorszintjének ideális szinten tartására. A terápiában felhasznált gyógyszereket is mindenképpen szükséges összehangolni, mert gátolhatják és segíthetik is egymás működését. A kezelőorvosok ennek érdekében átfogóbban gondolkoznak, és akár más, a rizikóbetegségekre specializálódott szakemberekkel is együttműködnek, hogy minden ismert kölcsönhatást számításba vegyenek az eredményes gyógyulás érdekében.

Akár mentális problémák is felléphetnek

A szövődmények jelentkezése során nehezítő körülmény, hogy a cukorbetegséggel való összefüggésüket sokszor nem könnyű észrevenni. A cukorbetegség és a depresszió együtt körülbelül kétszer olyan gyakran fordul elő, mint ahányszor önmagukban. Sajnos mindkét állapot kimenetelét rontja a másik. Bár a cukorbetegség pszichés terhe hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, ez nem magyarázza meg teljesen a két állapot közötti kapcsolatot. Valószínűbbb magyarázat a két betegség együttes jelenlétére, hogy mindkét állapot kialakulásának indikátorai részben megegyeznek, ezek

 • biológiai és viselkedési mechanizmusok, mint például a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely aktiválódása (hormonális változások az agyi területeken),
 • gyulladás,
 • alvászavar,
 • inaktív életmód,
 • helytelen táplálkozási szokások,
 • valamint környezeti és kulturális kockázati tényezők is lehetnek (például adott népcsoport étkezési szokásai, elérhető étel alapanyagok).

Természetesen, nem minden cukorbetegséggel élő embernél alakul ki depresszió. Ha azonban mégis szükséges, mind a pszichológiai terápiák, mind az antidepresszánsok hatékonyak a depresszió tüneteinek kezelésében, de vegyes hatásuk lehet a glikémiás szabályozásra. Ezért nagyon fontos, hogy a beteg minden esetben konzultáljon kezelőorvosával a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetekről is!

Cukorbetegség és demencia

Annak, hogy az évek óta tartó 2-es típusú cukorbetegség demenciához vezethet, számos oka van. Az egyik a cukorbetegség szívre és egyúttal agyra gyakorolt hatása: a magas vérnyomás és a szívelégtelenség ugyanis gyakran stroke-ot okozhatnak, ami a demencia egyik fő kockázati tényezője. Egyes tanulmányok azonban azt találták, hogy a cukorbetegség a stroke-tól függetlenül, a hipoglikémiás epizódok által is előidézheti a demens állapotot. Mert bár a vércukorszint szigorú szabályozásával a szívbetegségek a stroke, valamint a hipoglikémia hosszú távú kockázata bizonyítottan csökkenthető, ma már számos kutatás alátámasztja, hogy egyes esetekben épp a túl szigorú kontroll az, ami hipoglikémiához, memóriavesztéshez és végül akár demenciához is vezethet. Ennek oka valószínűleg az, hogy az alacsony vércukorszint károsítja az agy memóriaközpontját. Végül, de nem utolsó sorban az egyik legérdekesebb hipotézis, hogy a cukorbetegség közvetlenül okozza az Alzheimer-kórt, sőt, az Alzheimer-kórt még „3-as típusú cukorbetegségnek”; is szokták nevezni, bizonyos, a diabétesszel közös jellemzői miatt. 

Együttélés a betegséggel fiatal korban

Amennyiben gyermekünket cukorbetegséggel diagnosztizálták a személyre szabott, egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, valamit a kezelőorvossal felállított megfelelő kezelési mód meghatározása jelentősen hozzájárulnak a maradandó egészségkárosodás elkerüléséhez. A fizikai tünetek orvoslása mellett azonban fontos, hogy gyermekünket támogassuk a betegség lelki feldolgozásában, hiszen életük jelentős változáson megy át: meg kell tanulniuk együtt élni a betegség gondolatával, a vércukorszint stabilan tartása miatt pedig sajnos sok minden tiltólistára kerül, ami szintén nagy lelki teher. Annak érdekében, hogy gyermekünk a lehető legkevesebb esetben szenvedjen hátrányt betegsége miatt, őt és környezetét – tanárokat, nagyszülőket, barátokat – alaposan fel kell készíteni, hogy mire számítsanak egy átlagos napon, illetve vészhelyzet esetén. Óriási segítség lehet például, ha minden fontos információt leírunk, ami szükséges lehet ahhoz, hogy gyermekünk a megfelelő ellátásban részesülhessen. Mutassuk meg többször is, hogyan kell a vércukorszintet ellenőrizni és az inzulint beadni, magyarázzuk el miből mennyit ehet, és vegyük át a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tüneteit is, illetve azt hogy, mi a teendő abban az esetben, ha ez az állapot lép fel. Egy személyre szabott, írott „használati utasítás”, mely mindezeket az információkat tartalmazza, akár életmentő is lehet, amíg a gyermek nem tudja önállóan és PONTOSAN elmagyarázni, hogy mire van szüksége különféle helyzetekben.

Ingyenes szűrés

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is megrendezi a Diabétesz Világnaphoz kötődő ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot november 20-án, vasárnap 10-18 óra között Budapesten, a MOM Sport rendezvényközpontban. Az esemény mottója: Generációkon át. Ennek szellemében a család minden tagjára gondoltak a szervezők. A gyerekeket olyan fellépők szórakoztatják, mint a Kolompos Zenekar, Peller Anna és a Street Sixteen tinizenekar. Ismét megnyílik a közkedvelt Teddy Maci Kórház, ahol a kicsik plüss macikat „gyógyíthatnak” orvostanhallgatókkal együtt. Az „orvosi rendelés” alatt játékosan ismerhetik meg a kis „macidoktorok” a gyógyító tevékenységet, de az egészségre nevelés, a prevenció és a veszélyes élethelyzetek elkerülése is középpontba kerül.

Emellett az Alapítvány – a fentebbi program mellett – felkérte Anzselika Habpatron influenszert is, hogy készítsen egy interjút a neves színésznővel, Stefanovics Angélával. Kiderült: mindkettőjük anyukája cukorbeteg.

Kiemelt kép: Getty Images