A cukorbetegség sokkal több embert érint manapság, mint azt elsőre gondolnánk, éppen ezért fontos felhívni a figyelmet a rizikótényezőkre és a már kialakult állapot megfelelő kezelésére is. A diabétesz nemzetközi hete alkalmából mi is ezt tesszük.

A cukorbetegség egy összetett állapot, sok tényező hat rá, gyógymódja eddig nem ismert. A vérben lévő glükóz rendellenes szintje okozza és sajnos súlyos következményekhez – többek között szívroham, veseelégtelenség, végtag amputáció – is vezethet. A diabétesz globális probléma, a legtöbb családban és baráti körben előfordul. Felismerése, a korai szakaszban megkezdett kezelése csökkentheti a későbbi szövődmények kialakulását.

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség főleg a gyerekeket és a fiatalokat érinti, ilyenkor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, és nem termelődik tovább az inzulin a szervezetben, ami mesterséges pótlásra szorul. A hiány miatt a vércukor nem tud bejutni a sejtekbe, ezért a vérben marad, és magas vércukorszintet okoz. A cukorbetegek 10%-a tartozik nagyjából az 1-es típusba. A betegek inzulinterápiát igényelnek, ami a legtöbb esetben injekciózást jelent. Jellegzetes tünetei lehetnek a sok vizelet, a fogyás és a szomjúság is. Oka nem ismert, de feltételeznek genetikai hajlamot, autoimmun betegséget vagy vírus okozta következményeket is. Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére nincs mód.

2-es típusú cukorbetegség

Ez a leggyakoribb cukorbetegség típus és jellemzően felnőtt vagy idősebb korban jelentkezik. Ekkor nem pusztulnak el az inzulintermelő sejtek, viszont nem termel a szervezet elegendő inzulint, ezért a végeredmény ugyanaz, mint az előző esetben: nem jut elég vércukor a sejtekbe. A tünetek is különböznek: végtagzsibbadás, lassan gyógyuló sebek, bőrviszketés és romló látás is árulkodhat 2-es típusú diabéteszről. A terápia részei ebben az esetben a diéta, a gyógyszeres kezelés és a megfelelő testmozgás, inzulinkezelés csak ezek sikertelensége esetén jöhet szóba. Létezik ún. prediabétesz is, ami azt jelenti, hogy az érintett vércukorszintje emelkedett, de még nem annyira magas, hogy diagnosztizálható legyen. Ezeknek a betegek az 50%-a válik 2-es típusú cukorbetegséggé, ami nem csak a helytelen életmód, de genetikai tényezők miatt is kialakulhat.

Megelőzése:

Egészséges életmóddal – mint sok más betegség esetén – csökkenthetjük a diabétesz kialakulásának kockázatát. Különösen fontos ez azoknál, akiknek a családjában többször öröklődött már a betegség. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, tartsunk mértéket az adagokat illetően és figyeljünk oda a testsúlyunkra aktív mozgással!

Terhességi diabétesz

A harmadik típusú cukorbetegségként is emlegetett terhességi diabétesz egy átmeneti állapot, amely a terhesség alatt alakul ki. A vércukorszint általában visszaáll a normális szintre a várandósság után, de nagyobb a kockázata – mind az anya, mind a gyermek esetében – a későbbi, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Sokaknál az első vizsgálatokon találnak magasabb vércukorszintet, ekkor diagnosztizálják az orvosok a terhességi cukorbetegséget vagy a csökkent glükóztoleranciát. A terhesség hajlamosít a cukorbetegségre, ami azért van, mert a várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik a kismama szervezetében, amelyek ellentétes hatásúak az inzulinnal. A szervezet igénye megnövekedik és a hasnyálmirigy inzulintermelése nem tud lépést tartani, ezért kialakul egy szénhidrát-agyagcsere zavar. Mellékhatása lehet az anyánál a magas vérnyomás, a babánál pedig a túlságosan nagyra növekedés, sok esetben éppen ezért csak császármetszéssel hozható világra a gyermek.

Kezelése:

A várandósság alatt nagyon fontos együttműködni az egészségügyi szakemberrel és betartani például a táplálkozásra vonatkozó szabályokat. Ajánlott kialakítani egy megfelelő étrendet, aminek a segítségével a vércukorszint a normális tartományon belül maradhat. Az egészséges táplálkozás, a fő tápanyagok bevitele és a diéta betartása elengedhetetlen a baba fejlődéséhez.

Kiemelt kép: Thinkstock

(besthealthmag.ca)