Egészségesebben élnél? 5 hasznos tipp az „okos” nassoláshoz

Aki fogyókúrába vagy életmódváltásba kezd, a nassolnivalókat zárja ki elsők között az étrendjéből, pedig nem kéne róluk lemondani. Csupán egészségesebb alternatívákat kell keresni, illetve érdemes megfogadni néhány tanácsot, melyek az „okos” falatozást hivatottak támogatni.

school lunch with sandwich on white wooden table, close-up, horizontal

Gyakorold a porciózást!

A nassolás nagyon alattomos dolog, az ember nehezen tud leállni vele – annak ellenére, hogy már tele van, addig csipeget a maga mellé helyezett tálból, amíg annak tartalma el nem fogy. Jobb tehát már a kezdetekkor elejét venni a vég nélküli nassolásnak úgy, hogy egy kisebb tálba porciózzátok ki magatoknak a finomságot. Ezt a tanácsot az egészséges ételek esetében is érdemes megfogadni, hiszen gondoljatok csak bele, a diófélék a rengeteg tápanyag mellett kalóriában is gazdagok, hamar eltelítenek, így elég, ha csak egy kisebb tálból csipegettek belőlük.

Mixelj!

Sose nassoljatok csak egyfélét! A földimogyorót szőlővel kombinálhatjátok, a sós keksz mellé pedig vágjatok fel néhány szelet puha sajtot. A tápanyagok, az ízek és a textúrák ötvözésével változatos nassolnivalókat kaptok. Hamar eltelít majd benneteket és kielégíti a rágcsálnivalók utáni vágyatokat.

Tudatosság mindenekfelett

Ha nassolásról van szó, nagyon könnyen túlzásokba eshetünk. Hányszor jártatok már úgy, hogy még csak a főcímdala ment le a filmnek, de ti már a chips felét felfaltátok? Próbáljatok tudatosságra törekedni, csupán annyit fogyasszatok el, amennyit előre kiporcióztatok magatoknak, a szénhidrátban gazdag rágcsálnivalók helyett pedig válasszatok gyümölcsöket, zöldségeket vagy tápláló magvakat.

Előre elkészített adagok

Amikor az embernek már kopog a szeme az éhségtől, vagy nagyon kevés ideje van rá, hogy bekapjon valamit, akármennyire is ez lenne a legegészségesebb megoldás, nem fog nekiállni zöldségeket vagy gyümölcsöket szeletelni. Ezért tanácsoljuk, hogy mindig legyen a hűtőtökben előre megmosott és felvágott zöldség, illetve gyümölcs, így bármikor egészséges nassolnivalókhoz juthattok.

Mindig legyen nálad egészséges nassolnivaló!

Mindenkivel előfordult már, hogy a nagy napi rohanásban nem figyelt a helyes táplálkozásra, ezért éppen azt vett magához, ami az útjába került. Általában ilyenkor nyúl az ember az egészségtelen és alacsony tápanyagtartalmú ételekhez. Ha viszont a táskátokba előre bekészítetek egészséges nassolnivalókat, amiket bármikor bekaphattok útközben, elkerülhetitek a bűnözést. Korábbi cikkünkben egy remek fogyókúrás nassolnivalóról írtunk.

Forrás: howto-simplify.com

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock