A modern kor embere az egészséges életmód híve, megállás nélkül kutatja a lehetőségeket, hogyan lehetne testileg és lelkileg is fittebb. Szerencsére néhány ehhez szükséges tipp könnyen elérhető az okostelefonoknak hála - remek ingyenes mobilos applikációkat mutatunk Androidra és iOS-re.

fitness and lifestyle concept - woman doing sports and listening to music outdoors

A kanapétól a célszalagig

Ha már régóta szeretnétek elkezdeni futni, de eddig nem tudtátok, hogyan fogjatok neki, a Couch to 5K hatékony segítőtársatok lesz: az ingyenes, nyolchetes programot tartalmazó applikáció olyan edzésterveket kínál, melyekkel akár egy futóversenyre is felkészülhettek.

Napi ászanák

Több mint 50 jógaórát érhettek el HD minőségben ennek az applikációnak a segítségével. Minden sorozat másra helyezi a hangsúlyt: vannak hajlékonyságot elősegítő és erősítő gyakorlatok is.  A Daily yoga applikáció videótárában továbbá részletesen mutatnak be 500 ászanát.

Tudatos vásárlás kalóriaszegény étrendhez

A kalóriaszámláló applikációk tömkelegéből nehéz kiválasztani a legjobbat, azt amelyik a leginkább megfelelő lehet számotokra. A ShopWell alkalmazás erőssége éppen abban rejlik, hogy személyre szabott tanácsokat ad. Be kell vinni a magasságotokat, a súlyotokat, életkorotokat és azt, van-e ételallergiátok. Az applikáció ennek megfelelően, pontozás alapján ajánl egészséges ételeket; amelyeket 100 ponthoz közeli értékekkel jelöltek, azokat érdemes megvásárolni és fogyasztani.

A cukor szinten tartása

Sokan arra sem emlékeznek, mit ebédeltek előző nap, a cukorbetegek azonban nem tehetik meg, hogy ne figyeljenek oda az étkezéseikre, és arra, hogy a bevitt táplálékok, hogyan hatnak a vércukorszintjükre. A mySugr segítségével azonban már nem fog fejtörést okozni annak az észben tartása, hogy milyen ételeket vittek be a diabéteszben szenvedők, és hogy azok mekkora tápanyag- illetve cukortartalommal rendelkeznek.

Hiteles kalóriaszámlálás

A MyFitnessPal nevű program az egyik legnépszerűbb egészséggel és fitnesszel kapcsolatos applikáció. Adatbázisában több mint 6 millió ételt tartalmaz, melyek közül kiválasztathatjátok, mit fogyasztottatok aznap, és ez hány kalóriát jelent. A fogyásban és az izomtömeg építésében is segít: tippeket találhattok benne ahhoz, mit fogyasszatok, hogy elérjétek a kívánt célt. Ezt az alkalmazást nyugodt szívvel ajánljuk, nekünk is bevált.

Virtuális diéta felügyelő

Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne diétázott volna már, és aki ne tudná, hogy sokszor mennyire nehéz betartani a fogyókúrás étrendet. A My Diet Coach applikáció különböző eszközöket kínál, melyek segítenek a siker elérésében.  Vannak motiváló idézetek, tippek, emlékeztetők, edzéstervek, illetve még saját magatok virtuális verzióját is megtalálhatjátok benne, melyen beállíthatjátok az alakotokon végbement változásokat.

A lelki egészség őre

A Happify olyan, akár egy edző, aki a testetek helyett a lelki egészségeteket tartja karban. Az applikáció megnyitásakor ki kell választanotok, milyen területen van szükségetek segítségre: akár az énidő megfelelő kialakításában, akár a stressz kezelésében. Minden területen szakértők adnak tanácsokat a legújabb kutatási eredményeket felhasználva. De az alkalmazás még számos egyszerű napi aktivitást – így játékokat, mindfulness meditációs technikákat és értékeléseket – tartalmaz.

Párkapcsolati tanácsadás

Mindenkinek volt már olyan szakasz az életében, hogy párkapcsolati tanácsra volt szüksége. A Relationup applikáció segítségével pedig többé nem kell a barátaitokat nyaggatnotok, ha elakadtok, az alkalmazást használva ugyanis 0-24-ben elérhető párkapcsolati tanácsadók segítenek megoldani a problémáitokat. Az első beszélgetés ingyenes, utána viszont költségei vannak – így ez az egyetlen fizetős applikáció cikkünkben.

A ciklusotok is pontosan nyomon követhető

Többé nem érhet benneteket váratlanul a menstruáció, a Clue nevű applikációval ugyanis pontosan nyomon követhető a ciklusotok. Az algoritmus alapján működő alkalmazás emlékeztetőket küld a következő menstruáció közeledtével, így pedig nyugodt és gondtalan mindennapokat kínál használóinak.

Mondjatok búcsút a kábult reggeleknek

Az egyik leghasznosabb életmóddal kapcsolatos applikáció, mellyel búcsút inthettek a reggeli kábaságnak. A Sleep Cycle alkalmazás – ahogy a neve is sugallja –, az alvási fázisaitok ritmusát méri. Ezt figyelembe véve pont fél órával azelőtt ébreszt, hogy az órátok megcsörrenne – tehát éppen akkor, amikor a legéberebb alvási fázisban vagytok.

Szerző: F.R.

Forrás: greatist.com, healthline.com

Fotó: Thinkstock