Bizarr lélekállapotok, amikről nem is gondolnád, hogy léteznek

Gondoltad volna, hogy művészetből is túladagolhatjuk magunkat, és hogy egyesek homokot, papírt és szappant szoktak enni? Olyan ritka pszichológiai rendellenességeket gyűjtöttünk össze, amelyek első hallásra furcsának tűnnek, ám az érintetteknek komoly nehézséget jelentenek a mindennapokban.

50 bizarr lelek

IDEGEN BŐRÉBE BÚJVA

A CAPGRAS-TÜNETCSOPORT a személyfelismerés zavara, amikor a páciensnek az a téveszmés meggyőződése, hogy egy családtagja vagy barátja egy idegen bitorló, aki a szeretett rokonok álarcát ölti magára, és akiben rossz szándéka miatt nem lehet megbízni. Ehhez hasonló jelenség a Fregoli-szindróma, amely az olasz Leopold Fregoliról, a pillanatok alatt különböző ruhákba öltöző és más-más külsővel megjelenő átváltozóművészről kapta a nevét. Nem ritka, hogy az illető úgy érzi, gondolatokat ültetnek a fejébe, hogy külső erők befolyása alatt áll, például elrabolták az idegenek.

MŰVÉSZETBŐL TÚLADAGOLVA

A STENDHAL-SZINDRÓMÁsok képzeletére olyan erősen hatnak a műalkotások, hogy azok láttán önkívületi állapotba kerülnek és hallucinálni kezdenek. Ez történt a 19. századi francia regényíróval, Stendhallal is a fi renzei Santa Croce-templomban tett látogatása során – nem véletlenül kapta ez a pszichoszomatikus állapot róla a nevét (bár a pszichiátriai betegségeket és szindrómákat leíró klasszifikációs rendszerekben nem szerepel mint betegség). Graziella Magherini olasz pszichiáter a múlt században 10 év alatt összesen 106 embernél tapasztalt szédülést, remegést, légszomjat, euforikus állapotot, zavarodottságot, sírógörcsöt, bűntudatot, valamint a hallucináció tüneteit különböző műalkotások befogadásának hatására.

EBÉDRE HOMOK, PAPÍR VAGY SZAPPAN

A PICA olyan termékek fogyasztása iránti sóvárgást jelent, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Leggyakrabban homokot, fogkrémet, ragasztót, koszt, krétát, szenet, papírt vagy szappant esznek a betegek, és ez a fura szokás sokszor más viselkedési zavarral (pl. halandzsázás, csúnya beszéd) is társulhat. A világ megismerése, a tapasztalatok szerzése egyrészt a szájkörnyéki területek segítségével történik – ez az orális szakasz a 0–18 hónapos korra jellemző. Előfordul azonban, hogy a tünetek tartósan fennmaradnak, vagy később, akár felnőttkorban valamilyen érzelmi stressz hatására alakulnak ki. Mindemellett szövődményként mérgezéses panaszok, fertőző és parazitás megbetegedések is felléphetnek.

További furcsa lélekállapotokról olvashatsz a Nők Lapja Psziché idei 2. számában.

Szöveg: Sáfár-Williams Zsófia

Fotó: Thinkstock