Ez a mikroorganizmus csökkentheti a koleszterinszintet

A magas LDL koleszterinszint az egyik legerőteljesebb kockázati tényező, ha keringési betegségről, sztrókról vagy szívrohamról van szó, ezért idehaza is emberek ezrei számára kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a csökkentésére szolgáló leghatékonyabb eszközöket.

Orvosi javaslatra szedhetünk persze koleszterincsökkentőket (és fontos is, hogy kövessük orvosunk utasításait), de jó ha tudjuk azt is, hogy természetes módszerek is rendelkezésre állnak, hogy javítsunk az állapotunkon. Ráadásul az eddig ismert étrendi javaslatokon túl most újdonság is van.

A jó, a rossz és a koleszterin

A koleszterinnek két fő típusa van, mindkettő befolyásolja a szívbetegség és a stroke kockázatát, és mindkét típus a véráramban keringő, lipoproteineknek nevezett molekulákban található meg. Az egyik típus az úgynevezett alacsony sűrűségű lipoprotein, más néven LDL-koleszterin. Ezt gyakran „rossz” koleszterinnek nevezik, mert úgynevezett plakkok felhalmozódásához vezethet az artériákban, ami a szívbetegségek és a stroke kockázatának emelkedésével jár.

A másik az úgynevezett nagy sűrűségű lipoprotein, vagy HDL-koleszterin, amit gyakran jó koleszterinnek hívnak, mert segíti a koleszterin kiürülését a szervezetből. Újabb kutatásokból kiderül az is, hogy a koleszterinszint nemcsak a keringési rendszer egészségére van káros hatással, de akár az Alzheimer-kór kialakulásában is nagy szerepe lehet. 

Rostok és a koleszterin

Azt jó ideje tudjuk, hogy az étrend kulcsszerepet játszhat a vér koleszterinszintjének, különösen az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. Az eddig is ismert javallatok közé tartozik a több telítetlen, valamint a kevesebb telített zsír és transzzsírok fogyasztása. Ami viszont már újabb keletű felfedezés, hogy a magas rostbevitel és

a megfelelő probiotikumok szintén szintén nagyon sokat számíthatnak.

Az oldható rostok olyan rosttípusok, amelyek vízben feloldódva gélszerű anyagot képeznek a bélben. Az így létrejövő gél képes megkötni a koleszterinmolekulákat, megakadályozva azok felszívódását, és lehetővé teszi, hogy azok a székletünkön keresztül távozzanak a szervezetből. Az oldható rostokat olyan teljes értékű élelmiszerekben találhatod meg, mint a gyümölcsök, zöldségek, zab, árpa, bab és lencse. Ha valamiért nem tudod biztosítani, hogy elegendő mennyiségű rosthoz juss, a a rostokat mód van külső forrásból is bevinni a szervezetbe.

Fotó: Getty Images

Probiotikum és koleszterin

A probiotikumok bevitele a koleszterinszint csökkentésére a tudományos  érdeklődés egyik új területe, és az ezzel kapcsolatos kutatások ígéretesek. Utóbbiak jellemzően antibiotikum kúra, vagy az emésztőrendszer betegségei kapcsán jutnak eszünkbe, pedig egyre több jel utal rá, hogy nagy szerepük lehet a koleszterinszint csökkentésében is. A probiotikumok a legújabb feltételezések szerint ugyanis számos mechanizmuson keresztül segítik a koleszterinszint csökkentését. Elősegítik a jó koleszterin sejtekbe való beépüléséét és a rossz koleszterin kiürülését. Egy összehasonlító elemzésben a kutatók 32 korábbi tanulmány eredményeit vizsgálták át, és megállapítottak, hogy ezek alapján a probiotikumokat szedő emberek összkoleszterinszintje 13 százalékkal vált alacsonyabbá egy több hónapos periódus alatt, mint a többieké.

Más szisztematikus áttekintések is alátámasztják ezeket az eredményeket. A legtöbb ilyen vizsgálatban Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium lactis tartalmú probiotikumokat használtak, amelyek kapszula vagy por formájában a patikákban vény nélkül elérhetők, de amik megtalálhatók savanyított tejtermékekben és fermentált ételekben is. A kutatók ugyanakkor kiemelik, hogy a hatások valószínűleg az alkalmazott probiotikumtörzsektől, és attól függően is változnak, hogy a probiotikumot minden nap a jelzett módon szedjük-e.

Koleszterinszint csökkentők

A magas koleszterinszint orvosi ellenőrzést igénylő állapot, ezért nagyon fontos, hogy mindig beszéljünk háziorvosunkkal, ha étrendbeli módosítást tervezünk, vagy ha például probiotikumok extra bevitelébe kezünk. Bár a rostok és a probiotikumok hatását kutató vizsgálatok ígéretesek, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az étrendi változtatások önmagukban nem biztos, hogy elegendőek a koleszterinszint megfelelő csökkentéséhez. Fontos, hogy szokjunk le a dohányzásról, csökkentsük a stresszt, rendszeresen mozogjunk és eleget aludjunk, ráadásul nem szabad elfelejteni a magas koleszterinszint genetikus meghatározottságát sem. 

Érdekel, hogy lehet egészséges keringésed egy új étrend segítségével? Ebben a cikkben részletesen írtunk az úgynevezett DASH-diétáról. 

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu