Újabb fontos rizikófaktorokat azonosítottak az Alzheimer kialakulásával kapcsolatban

Ha az alábbiak rendben vannak, sokkal kevésbé fenyeget az Alzheimer-kór.

A cukorbetegség és a demencia különálló fogalmakként bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek, hiszen népbetegségek lévén évről évre egyre több ember mindennapjait nehezítik meg. A legfrissebb adatok szerint világszerte mintegy 537 millió felnőtt él diabétesszel: Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint ötezer gyermek; demenciával pedig mintegy 55 millióan küzdenek – hazánkban legalább 200 ezren. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a két betegség, legalábbis az esetek egy részében, bizony szoros összefüggésben állhat egymással.

Mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz, vagy cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amelyről akkor beszélünk, amikor a hasnyálmirigy már nem képes inzulint termelni, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az általa termelt inzulint. A szervezetben minden szénhidráttartalmú élelmiszer glükózra bomlik, és az inzulin hormon az, amely elősegíti ezek bejutását a vérből a sejtekbe. Éppen ezért az inzulin termelésének vagy hatékony felhasználásának hiánya a vér glükózszintjének emelkedéséhez vezet.

A cukorbetegségnek alapvetően két fő típusát, az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt különböztetjük meg. Az 1-es típusú cukorbetegség oka és megelőzési módja mind a mai napig ismeretlen, általában napi inzulinadagolást igényel.

A cukorbetegek több mint 95%-a azonban 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nagyrészt a túlsúly és a fizikai inaktivitás eredménye. A közelmúltig csak felnőtteknél fordult elő, de ma már gyermekek körében is egyre gyakoribb – annak ellenére, hogy az 1-es típusúval ellentétben, a diabétesz ezen fajtája életmódváltással megelőzhető lenne. 

Mi is az a demencia?

A demencia nem egy specifikus betegség, hanem egy általános kifejezés a mindennapi tevékenységek végzését megzavaró emlékezés, gondolkodás vagy a döntéshozatal képességének károsodására. Leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór.

Bár a demencia leginkább az idősebb felnőtteket érinti, nem része a normális öregedésnek. Minden embert más-más módon érint, a kiváltó okoktól, egyéb egészségügyi állapotoktól és a személy betegség előtti kognitív képességeitől függően.

Hol itt az összefüggés?

Annak, hogy az évek óta tartó 2-es típusú cukorbetegség demenciához vezethet, számos oka van. Az egyik a cukorbetegség szívre és egyúttal agyra gyakorolt hatása: a magas vérnyomás és a szívelégtelenség ugyanis gyakran stroke-ot okozhat, ami a demencia egyik fő kockázati tényezője.

Egyes tanulmányok azonban azt találták, hogy a cukorbetegség a stroke-tól függetlenül, a hipoglikémiás epizódok által is előidézhet demens állapotot. Mert bár a vércukorszint szigorú szabályozásával a szívbetegségek a stroke, valamint a hipoglikémia hosszú távú kockázata bizonyítottan csökkenthető, ma már számos kutatás alátámasztja, hogy egyes esetekben épp a túl szigorú kontroll az, ami hipoglikémiához, memóriavesztéshez és végül akár demenciához is vezethet. Ennek oka valószínűleg az, hogy az alacsony vércukorszint károsítja az agy memóriaközpontját.

Végül, de nem utolsó sorban pedig az egyik legérdekesebb hipotézis, hogy a cukorbetegség közvetlenül okozza az Alzheimer-kórt, sőt, az Alzheimer-kórt még „hármas típusú cukorbetegségnek” is szokták nevezni bizonyos, a diabétesszel közös jellemzői miatt – írja a Well sajtóközleménye.

A kocka el van vetve?

Szerencsére a 2-es típusú cukorbetegség életmódváltással, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és az optimális testsúly megtartásával az esetek jelentős többségében megelőzhető, ezáltal pedig a vele járó szövődmények, így a szívelégtelenség, a stroke és a demencia kockázata is minimálisra csökkenthető.

Fontos azonban, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek jelentkezésének esetén is ­– mint gyakori szomjúságérzet, lassan gyógyuló sebek, homályos látás, bőrleváltozások – konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen a betegség korai felismerése és a megfelelő kezelési mód meghatározása jelentősen hozzájárul a maradandó egészségkárosodás elkerüléséhez!

A 2-es típusú cukorbetegség kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és az optimális testsúly megtartásával az esetek jelentős többségében megelőzhető – Fotó: 10’000 Hours/Getty Images

És mi a helyzet a koleszterinnel?

Korábbi tanulmányok is feltételeztek már összefüggést az Alzheimer-kór és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között, de hogy mi áll e kapcsolatok hátterében, nem volt világos – egészen mostanáig. Az ausztráliai Edith Cowan Egyetem kutatócsoportja arra jutott, genetikai kapcsolat áll fenn az Alzheimer-kór és több bélrendszeri rendellenesség között – írja a Science Daily.

„Ezek az eredmények további bizonyítékként szolgálnak a bél-agy tengely koncepciójához, amely kétirányú kapcsolatot feltételez az agy kognitív és érzelmi központjai, valamint a belek működése között” – fogalmazott a kutatást felügyelő Simon Laws professzor. 

A kutatás vezetője, Dr. Emmanuel Adewuyi elmondta, hogy munkájuk során kiderült: az ideálistól eltérő koleszterinszint mind az Alzheimer-kór, mind a bélrendszeri rendellenességek kockázatával járhat.

„Bár további vizsgálatok szükségesek, van bizonyítékunk arra, hogy a koleszterin átkerülhet a központi idegrendszerbe, ami rendellenes koleszterin-anyagcserét eredményezhet az agyban. (…) Az agyban lévő emelkedett koleszterinszintet pedig már korábban is összefüggésbe hozták az agyi degenerációval és az azt követő kognitív károsodással” – fogalmazott. 

A koleszterinnel való kapcsolat a jövőben létfontosságúnak bizonyulhat a demenciakutatásban, hiszen bár jelenleg nincs ismert gyógymód ezekre a betegségekre, a mostani tanulmány eredményei arra utalnak, hogy bizonyos koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek terápiás alkalmazása hasznos lehet mind az Alzheimer-kór, mind a bélrendszeri rendellenességek kezelésében. „A bizonyítékok arra utalnak, hogy (bizonyos gyógyszerek) olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, szabályozzák az immunitást és védik a bélrendszert” – vélekedik Dr. Adewuyi.

Hozzátette: további kutatásra van szükség, de a mostaniból az világosan kiderült, hogy az egyén étrendje nagy szerepet játszhat az Alzheimer-kór és a bélrendszeri rendellenességek kezelésében és megelőzésében.

Kiemelt kép: SolStock/Getty Images